Sunday, October 20, 2019

ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ;


ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΥΠΟΤΟΝΙΚΗ Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΣΙΑΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===== 

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”: 

“Η πρώτη αντίδραση της Ρωσικής εκκλησίας στα όσα είπε ο Βαρθολομαίος
«Η κοινή λειτουργία του Ιερωνύμου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο δεν σημαίνει αναγνώριση των ουκρανικών σχισματικών από τον επικεφαλής της Ελληνικής Εκκλησίας», επισημαίνει η Ρωσική Ορθόδοξη εκκλησία.
Ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Πρωτοπρεσβύτερος Νικολάι Μπαλασόφ επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μνημονεύει τον «Μητροπολίτη Επιφάνιο» σε κάθε λειτουργία και αν θεωρήσουμε ότι η λειτουργίας με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σημαίνει αναγνώριση της «σχισματικής εκκλησίας της Ουκρανίας), θα πρέπει να σταματήσουμε την επικοινωνία με όλους τους προκαθημένους των τοπικών Ορθοδόξων εκκλησιών».
«Άρα λοιπόν οι συνέπειες που αναφέρει η δήλωση της Ιεράς Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (της 17ης Οκτωβρίου) μπορεί να τεθούν σε εφαρμογή εάν ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αρχίζει να τιμά το όνομα του επικεφαλής της σχισματικής εκκλησίας ειδάλλως, για παράδειγμα, μέσω ενός μηνύματος ή εκκλησιάσματος,που  μαρτυρά την αναγνώριση μιας μη κανονικής κοινωνίας ουκρανικών σχισματικών», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων.
Νωρίτερα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την εναρμόνισή του με τις ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία εξουσιοδότησε τον Πατριάρχη Μόσχας, Κύριλλο, να μην μνημονεύει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο σε περίπτωση που ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος αρχίσει να μνημονεύει αρχηγό μιας εκ των ουκρανικών σχισματικών παρατάξεων.
Εντυπωσιάζει πραγματικά ο ήπιος και διαλλακτικός τόνος των δηλώσεων του αντιπροέδρου της επιτροπής εκκλησιαστικών σχέσεων του Πατριαρχείου Ρωσσίας.
Αντί για τους κεραυνούς, τις βροντές και τις αστραπές, που εξαπέλυσε το Πατριαρχείο Μόσχας, με την επαίσχυντη Σύνοδο του Μινσκ, με την οποία αφόρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τώρα μιλά για επιλεκτική διακοπή εκκλησιαστικής κοινωνίας με όποιους ΜΟΝΟΝ έρχονται σε άμεση κοινωνία με την Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Η δήλωση αυτή μπορεί να σημαίνει 
1.) ότι το Πατριαρχείο της Ρωσσίας αντελήφθη ότι ο αφορισμός των Εκκλησιών είναι αναποτελεσματικός και θα οδηγήσει τελικά την Εκκλησία της Ρωσσίας σε απομόνωση.
2.) Μπορεί, όμως, να σημαίνει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας κάνει τα στραβά μάτια για το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναγνώρισε πανηγυρικά την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας με το συλλείτουργο που έκανε με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
Και γι’ αυτό διατυπώνει την εντελώς λανθασμένη θεολογικά δήλωση ότι δήθεν ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία με το συλλείτουργο με τον Πατριάρχη.
Από ότι φαίνεται το Πατριαρχείο Ρωσσίας ασκεί μια υστάτη πίεση στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τρέφει προφανώς την μάταιη ελπίδα ότι θα αποφύγει την αφαίρεση του ονόματος του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδας από τα Δίπτυχα.
Χαιρετίζουμε τον ήπιο τόσο των δηλώσεων του π. Νικολάου Μπαλασώφ και ελπίζουμε ότι το Πατριαρχείο της Ρωσσίας θα τηρήσει την ίδια διαλλακτική στάση μέχρι τέλους για να αποφευχθεί η δημιουργία Πανορθόδοξου Σχίσματος στην Ορθοδοξία.

No comments:

Post a Comment