Wednesday, October 2, 2019

Η ΧΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΠΙΚΟ “ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ”


Η ΧΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΠΙΚΟ “ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ”

Του Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος Ιερεμία
=====


Εκφράζω καί ἐγώ μετά τοῦ πλήθους τῶν ἀρχιερέων, ἱερέων, ἱερομονάχων, ἱεροδιακόνων, μοναχῶν καί μοναζουσῶν καί μετά τοῦ ἀμετρήτου πλήθους τῶν εὐσεβῶν Ὀρθοδόξων χριστιανῶν («κέρας χριστιανῶν Ὀρθοδόξων»), ἐκφράζω καί ἐγώ, λέγω, τήν βαθυτάτη θλίψη μου διά τό θέαμα, τό ὁποῖο εἴδαμε στό διαδίκτυο, νά χρίεσθε (ἔστω δι᾽ ὕδατος καί ἔστω σέ μία συμβολική τελετή), Ἀρχιερεύς τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας Σεῖς, ἀπό Παπικό «ἐπίσκοπο», μή ἔχοντα κανονική ἱερωσύνη, διότι εὑρίσκεται στήν αἵρεση τοῦ Παπισμοῦ. Ἐμμένω στόν χαρακτηρισμό τῆς πράξεώς σας, τόν ὁποῖο ἔδωσα στό ἀναφερθέν γραπτό κήρυγμά μου, ὅτι αὐτή ἀποτελεῖ «σημεῖο τῶν καιρῶν», καί ἐμμένω πάλι στήν εὐχή, τήν ὁποία διετύπωσα σ᾽ αὐτό τό κήρυγμά μου, «καί μή χειρότερα, Χριστέ καί Παναγιά!" 

14 comments:

  1. Μπορώ να μάθω κι εγώ ο αδαής ποια ακριβώς είναι η "αίρεση (!!!) του παπισμού";

    ReplyDelete
    Replies
    1. Υπάρχουν πολλά σχετικά βιβλία

      Delete
  2. Αυτή την απάντηση θα δίνατε αν σας ρωτούσε κάποιος σε μια ομήγυρη;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Θα σας ήμουν ευγνώμων αν μου το εξηγούσατε σε λίγες γραμμές, να μην σας κουράσω κιόλας.

      Delete
  3. Η Χριστιανισμός,και συγκεκριμένα η ορθόδοξος καθολική και ανατολική εκκλησία,που αποτελει την γνήσια μορφή του,έχοντας η ίδια ανα τους αιώνας διαφυλάξει την προφητική, βιβλική, αποστολική και αγιοπατερικη θρησκευτική ιερά παράδοση,ακέραια και την αποστολική διαδοχή του ειδικού ιερατείου της, ειναι η μόνη αληθινή Θρησκεία επί της Γης.Η ταμειουχος της θείας χάριτος. Η Οδός η οποία υπαγει προς την Όντως Ζωήν.Αυτη η μακαρια βασιλεία, της τρισηλιου Θεοτητος. Ο στύλος και το εδραιωμα της Αλήθειας,μέσα στον Κόσμο και στην Ιστορία, μέχρι τα εσχατα, περί του Θεού, του κόσμου και του ανθρώπου. Ιδρυτής και αρχηγός της θρησκευτικής Χριστιανικής Πίστεως είναι Αυτός, ο δια την ημετεραν σωτηρίαν, σαρκωθεις Θεός Λόγος, ο Ιησούς Χριστός.
    Το της ευσεβειας μέγα μυστήριο, αυτή, αύτη, η θεία οικονομία,που άπαξ σενετελεσθη στην σταυρικη θυσία,και την ζωοποιο εκ νεκρών ανάσταση, αποτελει την ζωοποιο, εν Αγιω Πνεύματι αναγέννηση του πεπτωκωτος Ανθρωπου,την ανακαίνιση της κτίσεως, την κατάργηση του θανάτου, την καταπάτηση του Σατανά, και την θεραπεία του πνευματικού καρκινωματος της ψυχής, της αμαρτίας.Αυτο,συντελείται διαχρονικά σε κάθε Άνθρωπο ο οποίος μέσω των θεουργων μυστηρίων, ενώνεται οντολογικα, οργανικά, υπερφυσικά, στην θρησκευσουσα κοινότητα των Χριστιανών, στην εκκλησία, σε αυτό το Σώμα του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.
    Η ορθόδοξος Χριστιανική Θρησκεία, φανερωνεται, μέσα στο Εκκλησιαστικο Σώμα, που γνήσια μέλη Του, αποτελούν οι Αγιοι, και οι συνειδητοι αγωνιζόμενοι θρησκευτες-θεραποντες, προσκυνητές της Αγίας Τριαδος,οι Πιστοί,ήτοι, ο ιερός κλήρος, οι μοναχοί και οι λαϊκοί. Μετεχωντας μυστηριακα, λατρευτικά, δια της ασκήσεως, στα πνευματικά σταδια, της καθαρσεως, του θείου φωτισμού,και του αγιασμού.
    Ομως, μέσα στην ιστορία, υπήρξαν πέρα από τους αλλοθρησκους και οι αιρετικοί. Πάλαι ποτέ μέλη της Εκκλησίας, τα οποία, εισήγαγαν πλάνες, ετεροδιδασκαλιες, λογω της διαβολικής επενεργειας,της φιλοσοφικής επιρροης και των παθών τους. Αυτοί απόκοπηκαν από την εκκλησία, δημιουργώντας διάφορες παρασυναγωγες, σχισματα, θρησκευτικές αιρέσεις.
    Ο αρειανισμος, ο νεστοριανισμος, ο μονοφυσιτισμος, ο παπισμος και ο προτεσταντισμος, με τα χιλιάδες παρακλάδια του αποτελούν τις χριστιανικες αιρέσεις, οι οποίες απεκκλιναν από την γνήσια θρησκευτική παράδοση,του Χριστιανισμου, την άπαξ παραδοθείσα τοις Άγιος, τη εμπνεύσει του Αγίου Πνεύματος,και διατηρηθησα, εκφρασθεισα και σωζωμενη, εντός της Μιας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής εκκλησίας Του Χριστού, της ορθόδοξου Εκκλησίας.
    Ο παπισμος,είναι ένα σύνολο αιρέσεων στα οποία έχει πέσει η δυτική λατινική εκκλησία, από τον 6ο και 7ο αιώνα,κατεχόμενη από τους Φράγκους.
    Η παρερμηνεια του θεολόγου ιερού Αυγουστίνου, η αίρεση του Filioque, η έξαρση της κλασικής μεταφυσικής στην θεολογική τους παράδοση,ο παποκεντρικος χαρακτήρας της εκκλησιολογικης τους δομής, η άρνηση του ησυχασμου, και η εκκοσμικευση αποτελούν βασικές αιρετικές της παπικης εκκλησιας


    ReplyDelete
    Replies
    1. Εσείς δηλαδή αυτοανακηρύσσεστε πάνω από τους Πατριάρχες και τις οικουμενικές συνόδους;

      Delete
    2. Σαφή απάντηση δεν παίρνω, ας το επαναλάβω: υπάρχει εγνωσμένη από την ορθόδοξο εκκλησία αίρεση ως "παπισμός";

      Delete
  4. Υπάρχουν συνοδοι,με οικουμενικό κύρος όπως η 8η επι μεγάλου Φωτίου, η σύνοδος του 1351,στην Κωνσταντινούπολη, αγιοι πατέρες παλαιοί και σύγχρονοι, που απεριφραστα, καταδικάζουν την αιρετική παρασυναγωγη του Παπισμου.
    Ο Μέγας Φώτιος πατριάρχης Κωνσταντινουπολεως, ο μεγάλος εκφραστής του ιερού ησυχασμου Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς,ο οποίος αντιστάθηκε στον ουμανιστικο σχολαστικισμο που ο Βαρλααμ ο Καλαβρος προσπαθησε να εισαγάγει στην Ανατολή, ο Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός, ο Εφέσου, οι αγιοι κόλλυβαδες πατέρες κλπ, σύγχρονοι αγιοι γέροντες, ορθόδοξοι θεολογοι.....
    Μέσα στην Εκκλησία δεν υπάρχουν εμείς και εσείς, προσωπικές απόψεις και γνώμες, αλλά η θεοπνευστη διδασκαλία των αγίων πατέρων, δηλαδή αυτό το Πνεύμα της Αλήθειας το οποίο είναι το μέτρον και ο γνώμονα, Ο Παρακλητος, που συνέχει το θεανθρωπινο Σώμα του Χριστού.
    Η παραπάνω ανάρτηση όμως, δείχνει ότι κάποιοι επίσκοποι, αυτοανακηρυσσονται,
    πάνω από τις συνοδους, την αγιοπατερικη διδασκαλία, και την πρακτική της ορθόδοξου εκκλησίας, συμπροσευχομενοι, αλληλοευλογουμενοι με αιρετικούς και αλλοθρησκους πάσης φύσεως,εμπεδωνοντας, τον λαϊκό Οικουμενισμο.
    Το οικουμενικό πατριαρχειο είναι η Μητέρα Εκκλησία, είναι ιερός θεσμός, η τροφός του γένους των ορθοδοξων, κλεος και καύχημα όλων μας.Όπως και ο σεπτος προκαθημενος της πρώτοθρόνου των ορθοδοξων, εκκλησίας. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι οι πράξεις των ανθρώπων δεν πρέπει να στηλιτευονται όταν, διαπνεονται από πνεύμα πλανης, ιδίως επισκοπων, που έχουν πνευματικοί ευθύνη και είναι οι θρησκευτικοι μας ηγέτες.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Νταμ ντουμ τριαλαλο. Επειδή όμως που σωστά λέτε ότι στην εκκλησία δεν κάνει ο καθένας ό,τι του καπνίσει, πόσο μάλλον να βαφτίζει αιρέσεις, ερωτώ και πάλι: υπάρχει εγνωσμένη από την εκκλησία μας αίρεση ως "παπισμός";
      Και ένα σχόλιο για την τελευταία σας παράγραφο. Συμφωνώ με όλα όσα λέτε και για το κλέος του οικουμενικού Πατριαρχείου αλλά και ότι οι πράξεις των ανθρώπων δεν είναι υπεράνω κριτικής. Αναρωτηθηκατε όμως πώς με πόση ευκολία στηλιτεύετε κάποιες πράξεις ανθρώπων οι οποίοι υπηρετούν έναν θεσμό αιώνων με συσσωρευμένη πείρα και γνώση τόσο στο κανονικό δίκαιο όσο και στην δογματική θεολογία; Είστε σίγουρος ότι εσείς κατέχετε τις σωστές απαντήσεις απέναντι σε όλους αυτούς;

      Delete
  5. Δεν εκφράζουμε προσωπικές απόψεις, ούτε στηλιτευουμε ανθρώπους, αλλά πράξεις.
    Η ορθόδοξος Χριστιανική Θρησκεία, έχει το πλήρωμα της Αλήθειας, και της θείας χάριτος καθώς είναι η μόνη αληθινή Θρησκεία, και η μόνη εκκλησία του Σωτήρος Ιησού Χριστού. Σε θεολογικό, δογματικο, ιεροκανονικο επίπεδο,εγνωσμενα η Ρωμαιοκαθολικη Εκκλησία βρίσκεται έξω από την Αλήθεια και μακριά από τους Άγιους Πατέρες.
    Σαν λέξη ο παπισμος, δεν υπάρχει, σαν αίρεση όμως σαφώς και υφίσταται.
    Το Βατικανό δεν είναι εκκλησία, είναι ένας πολιτικός μηχανισμός, έξω από την θρησκευτική παράδοση του Χριστιανισμου, με πνευματικό μανδύα.
    Δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε σε θρησκευτικά και πνευματικά θέματα, όσο αφορά την ποιμαντικη κάποιοι αρχιερεις δεν γνωρίζουν η μάλλον δεν τα εφαρμόζουν και όταν τα εφαρμόζουν, τα εφαρμόζουν κατά το δοκούν. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί, και έχουμε ανάγκη Μετάνοιας και του θείου ελέους. Αλλά, δεν μπορεί ένας Αρχιερεύς, να πέσει σε τέτοια ολίσθηματα, μόνο και μόνο, για να είναι αρεστός σε όλους...... Ακόμα και στον Διάβολο αν χρειαστεί...... Καλή η διπλωματία του Φαναριου αλλά μέχρι σε ένα σημείο μετά καταντάει ξεπεσμος, που δεν αρμόζει σε έναν αρχιερέα που φέρνει την Χάρη της ιερωσυνη και διακονει τον πανσεπτο οικουμενικό θρόνο.
    Κανενας δεν έχει διάθεση να γίνει βασιλικωτερος του βασιλέως, και μάλιστα μέσα από ένα ηλεκτρονικό μέσο, αλλά σαν απλός πιστός, αναγνώστης του ιστολογιου κ. Τελεβάντου και σκεπτόμενος άνθρωπος εκφράζω όσα λίγα έχω υποψιαστεί από την θεοσδοτο θεία διδασκαλία της ιεράς ημών θρησκείας της Καθολικής ορθόδοξου εκκλησίας.
    Παρακαλώ πολύ ο διάλογος να γίνεται με τιμιότητα και σεμνότητα και όχι πνεύμα ειρωνείας.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δηλαδή είναι η αίρεση χωρίς όνομα; Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω. Μπορείτε να απαντήσετε ξεκάθαρα; Βάσει ποιας συνοδικής αποφάσεως εγνωσθηκε η αίρεση που λέτε και ποιο είναι το περιεχόμενό της.

      Delete
    2. Η λέξη εωσφορισμος σας λέει κάτι? Και γενικά κάθε παραχάραξη της Ορθοδόξου Πίστεως είναι εωσφορισμος.

      Που ακριβώς δυσκολεύεστε να κατανοήσετε ότι ο παπισμος είναι κατ'ουσιαν εωσφορισμος?

      Delete
    3. Γιατί στρεψοδικειτε; Επαναλαμβάνω μονότονα ένα συγκεκριμένο ερώτημα και απάντηση δεν παίρνω. Παρά μου επαναλαμβάνετε τη λέξη "παπισμός" χωρίς να την ορίζετε. Εωσφορισμος είναι να τοποθετεί κάποιος τον εαυτό του υπεράνω της εκκλησίας, πατριαρχών, συνόδων κλπ και να βαφτίζει αιρέσεις και αιρετικούς κατά το δοκούν.

      Delete