Tuesday, April 9, 2013

ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ




ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===================

Γράφει “Ο Πίκρης” στο Offsite News:

Παίζει με την ανοχή μας ή μας εμπαίζει;

“Σε σχέση με την αναστολή ποινικής δίωξης του γιου του που συνελήφθηκε για οδήγηση έπειτα από κατανάλωση αλκοόλ, με «άδεια κυκλοφορίας σε αναστολή» και «χωρίς Μ.Ο.Τ.» , ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι έχει διαγράψει τη δίωξη «με πλήρη συνείδηση και με πλήρη διαφάνεια» και «δεν αισθάνεται ότι έχει κάνει ηθικό παράπτωμα». Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μας πει ότι «αν ήθελε να το καλύψει, θα μπορούσε εύκολα να το κάνει»! Συνέχισε λέγοντας ότι «σήμερα δεν αποτελεί καν αδίκημα» το παράπτωμα που βάραινε το γιο του, προσθέτοντας ότι «καμιά συνέπεια δεν θα είχε για το παιδί μου ακόμα και αν οδηγείτο στα δικαστήρια».

Πώς αυτός ο αξιωματούχος θα κρίνει αν κάποιος χρησιμοποίησε τη θέση του για να έχει προνομιακή μεταχείριση σε άλλες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα οι διαγραφές δανείων και οι εκροές κεφαλαίων; Πώς γίνεται ο Γεν. εισαγγελέας να εκμηδενίζει τη σοβαρότητα του να οδηγείς υπό την επήρρεια αλκοόλ και πώς θα πρέπει ο μέσος πολίτης να ΜΗΝ θυμώσει; Τι άλλο θα πρέπει να ακούσουμε σε αυτό τον δύσμοιρο τόπο πια για να απαιτήσουμε αλλαγή νοοτροπίας; Πώς γίνεται ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας να προκαλεί το δημόσιο αίσθημα λέγοντάς μας ότι θα μπορούσε να το καλύψει;”

Στον ίδιο ιστοχώρο διαβάζουμε επίσης:

Υποδιοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Ανάκληση του διορισμού του από την κυβέρνηση

“Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την ανάκληση της πράξης διορισμού του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Σπύρου Σταυρινάκη, καθώς και το διορισμό του Ανδρέα Κραμβή στην Ερευνητική Επιτροπή για το τραπεζικό σύστημα.

Με μια απλή ανακοίνωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ανέφερε  ότι τερματίζεται ο διορισμός του κ. Σταυρινάκη.

Για τον κ. Κραμβή, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου, είπε ότι διαδέχεται τον Γιαννάκη Κωνσταντινίδη ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

Ο κ. Κραμβής, σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, αφυπηρετεί το Μάϊο.

Η ανάκληση του διορισμού του κύριου Σταυρινάκη δεν μας παραξενεύει καθώς ο Νίκος Αναστασιάδης την είχε επικρίνει με δριμύτητα και επίσης επανελειμμένα είχε δηλώσει ότι θα ανακαλούσε το συγκεκριμένο διορισμό.”

Στον ίδιο ιστοχώρο διαβάζουμε:

Ανακοίνωση ΔΗΚΟ - Να λογοδοτήσει για τα παραπτώματα του ο Διοικητής της ΚΤΚ

“Ιδιαίτερα σοβαρό ηθικό, νομικό και πολιτικό παράπτωμα του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου αποκαλύφθηκε και διαπιστώθηκε στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Πρόκειται για συμπεριφορά που δυνατό να συνιστά ποινικό αδίκημα.

Συγκεκριμένα, ο κύριος Δημητριάδης ελέγχεται για σοβαρή παράβαση της νομοθεσίας περί Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Πιο συγκεκριμένα, με επιστολές προς τον Πρόεδρο της Βουλής και με δηλώσεις του στη χθεσινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τεκμαίρεται ότι ο Διοικητής της ΚΤΚ άλλοτε έδινε Α πληροφόρηση και άλλοτε Β πληροφόρηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, παραπλανώντας τη Νομοθετική Εξουσία.

Επειδή ουδείς σε μια ευνομούμενη πολιτεία είναι υπεράνω θεσμών και νόμων, και επειδή οι πράξεις όλων ελέγχονται και επειδή οι πάντες υποχρεούνται σε λογοδοσία, έχουμε την άποψη ότι τα σοβαρά παραπτώματα που διέπραξε ο κ. Δημητριάδης έναντι της Βουλής των Αντιπροσώπων, πρέπει να αντιμετωπιστούν αυστηρά και να εξεταστεί αμέσως κατά πόσο έχει διαπράξει ποινικό αδίκημα, οπότε το όλο θέμα πρέπει να τύχει της κατάλληλης αντιμετώπισης στη βάση της νομιμότητας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ως θεματοφύλακας του κύρους και της ομαλής και ανεμπόδιστης λειτουργίας της Νομοθετικής εξουσίας, πρέπει να προβεί στις δέουσες ενέργειες.”

Οι παρατηρήσεις του “Πίκρη” για τον Γενικό Εισαγγελέα είναι ουσιαστικές και ορθές. 

Ο κ. Πέτρος Κληρίδης πρέπει από στοιχειώδη ευθιξία να παραιτηθεί αμέσως.

Δεν γνωρίζω αν η ανάκληση του διορισμού του κ. Σταυρινάκη ήταν επιβεβλημένη, αλλά ήταν οπωσδήποτε αναμενόμενη εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης του κ. Αναστασιάδη πολύ προτού εκλεγεί Πρόεδρος.

Η ανακοίνωση του ΔΗΚΟ για τον κ. Πανίκο Δημητριάδη είναι ορθή αλλά ελλιπής. Για να ακριβολογούμε ελλιπέστατη. 

Ο κ. Πανίκος Δημητιάδης δεν πρέπει απλά να λογοδοτήσει. 

Πρέπει να παραιτηθεί αμέσως όπως έκανε και ο κ. Σαρρής.

Οι πιθανές ποινικές του ευθύνες - όπως και οι ευθύνες του κ. Χριστόφια, της κομματικής ηγεσίας του ΑΚΕΛ και της κυβέρνησης Χριστόφια - πρέπει να πρέπει να διελευκανθούν από τη δικαιοσύνη.

Παράλληλα δεν έχουμε καμία πρόθεση να αποκρύψουμε τη βαθύτατη  ανησυχία μας για τις πληροφορίες, που αναφέρει στην εφημερίδα “Σημερινή”, ο έγκυρος αναλυτής κ. Σάββας Ιακωβίδης ότι ορισμένοι από τους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν περιστοιχίζουν τον νέο Πρόεδρο.

Δεν γνωρίζουμε λεπτομέρειες και ονόματα, αλλά  ο κ. Ιακωβίδης είναι άριστα ενημερωμένος δημοσιογράφος και απολύτως έντιμος άνθρωπος. 

Δεν θα κατέγραφε αυτόν τον ισχυρισμό αν δεν είχε ουσιαστικά στοιχεία στα χέρια του.

Αν η πληροφορία είναι ακριβής - με τον πιο επιεική χαρακτηρισμό - είναι απολύτως απαράδεκτη.

No comments:

Post a Comment