Friday, April 12, 2013

ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ π. ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ μ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ 12



ΟΙ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΚΑΙ π. ΧΡΥΣΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ μ. ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΩΝ 12

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
================

Γράφει, στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Καστορίας κ. Σεραφείμ, για τη στάση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ αναφορικά με την έκπτωση από το θρόνο των 12 Μητροπολιτών:

“Στο θέμα των εκπτώτων Μητροπολιτών που τάραξε κυριολεκτικά την Εκκλησία, αυτό που κατέθεσε σε μένα προσωπικά στο γραφείο του, καθώς και σε άλλα πρόσωπα και που ακούστηκε και στις μέρες μας: «Πρέπει να κλείσω το θέμα αυτό. Εγώ το άνοιξα και ζητώ συγγνώμη από το Θεό. Όχι μόνο εγώ αλλά και άλλοι, οι οποίοι σήμερα δεν ενδιαφέρονται». Οι προσπάθειες έγιναν, όμως κάποιοι δεν βοήθησαν για την τακτοποίηση αυτού του μεγάλου θέματος.”

Γράφει, στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, για το ίδιο θέμα:

“Ὁ ἀείμνηστος Ἀρχιεπίσκοπος Σεραφείμ ἦταν παλληκαρήσιος σέ ὅλα του. Διέπραξε λάθη ὡς ἄνθρωπος γιά τά ὁποῖα εἶχε τήν λεβεντιά νά τά ἀναγνωρίζει.

Μελανή σελίδα στήν ἱστορία του εἶναι ἡ ἄνευ δίκης καί ἀπολογίας ἔκπτωση δώδεκα Μητροπολιτῶν, γιά τήν ὁποία ἀργότερα ἐξομολογεῖτο σέ ἀνθρώπους τῆς ἐμπιστοσύνης του, ὅτι καθόταν σάν βουνό στήν ψυχή του.

Πολλές φορές προσπάθησε νά ἀποκαταστήσει τήν ἀδικία, ἀλλά οἱ κακοί χειρισμοί τινῶν ἀδικηθέντων καί ἡ ἐμπάθεια τῶν παλαιοκομματικῶν ἐκκλησιαστικῶν τόν ἐμπόδιζαν.”

Γράφει, στον Πυλώνα Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Χρυσόπουλος:

“Δεν μπορούμε όμως να ξεχάσουμε ότι με νηφαλιότητα και μεθοδικότητα  εκείνος έφερε την ηρεμία  στην διοίκηση  της Ελλαδικής  Εκκλησίας, που είχε ταλαιπωρηθεί από την καταπάτηση κάθε έννοιας δικαίου και κανονικότητας  την  παρελθούσα επταετία, περίοδο που το εκκλησιαστικό καθεστώς ήταν πιο στυγνό, άδικο και βίαιο ακόμα και από την πολιτική  δικτατορία. Ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας  της Ελλάδας (του 1977)  είναι ο αψευδής  μάρτυρας  των  φιλοπρόοδων φρονημάτων του και της θέλησής του για ουσιαστικό  εκδημοκρατισμό των δομών διοίκησης και λειτουργίας της ποιμένουσας  Ελλαδικής Εκκλησίας.”

Οι αναφορές των δύο Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών για τον αείμνηστο Σεραφείμ συνιστούν προσπάθεια καθαρής “αγιογραφίας”.

Η βοώσα εκκωφαντικά αλήθεια είναι ότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ υπήρξε ο αρχιτέκτονας, ο πολιτικός μηχανικός, ο εργολάβος και ο αρχιεπιστάτης της έκπτωσης των 12 Μητροπολιτών.

Αλήθεια! Γιατί οι Σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Καστορίας και Φθιώτιδος απουσίαζαν από την κηδεία του Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κυρού Νικοδήμου;

Το άρθρο του Αρχιμ. Χρυσόστομου Χρυσόπουλου είναι γεμάτο εμπάθεια και κακοήθεια.

Χρειάζονται τόνοι θρασύτητας για να ισχυριστεί κάποιος ότι ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος έφερε την ηρεμία στη διοίκηση της Εκκλησίας, ενώ οι 12 Μητροπολίτες εξέπεσαν χωρίς δίκη και απολογία από τους θρόνους του, με δική του υπαιτιότητα και ουδέποτε αποκαταστάθηκαν εξαιτίας της εκδικητικής του μανίας.

Οσοι γνώρισαν τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο, όσοι τον αγαπούν, όσοι τον σέβονται και όσοι τιμούν την μνήμη του, ας κάνουν μνημόσυνα για την ψυχή του, ας κάνουν φιλανθρωπίες, ας τον μνημονεύουν στη Θεία Λειτουργία.

Η προσπάθεια "αγιογραφίας" του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ - και μάλιστα με τόσο εξόφθαλμα ανακριβή στοιχεία - δεν είναι καθόλου πειστική και εκθέτει σοβαρά όσους την αποπειρώνται.

No comments:

Post a Comment