Saturday, April 13, 2013

ΣΕ ΤΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ;



ΣΕ ΤΙ ΒΟΗΘΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΣΚΑΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====================

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”:

“Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της τελετής για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, που φέτος έχει οριστεί για τις 18 Απριλίου.

Όπως είπε, θα ενημερώσει τον Αμερικανό ηγέτη για τα προβλήματα της Ελλάδας και της Κύπρου.

Επιπλέον, θα γίνουν αρκετές συναντήσεις με στελέχη της Βουλής και της Γερουσίας.

Εκτός από το οικονομικό πρόβλημα θα συζητηθεί και το Κυπριακό, προωθώντας το αίτημα να μην υπάρξουν βιαστικές ενέργειες και πιέσεις για άμεση επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας λόγω της σημερινής κρίσης.”

Ταυτόχρονα διαβάσαμε ρεπορτάζ του κ. Θεόδωρου Καλμούκου στην ομογενειακή εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” που επιγράφει “Δυσφορία του Πατριάρχη κατά του Δημητρίου”!

“Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε δυσφορία, για πρώτη φορά δημόσια, για τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, διότι δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή του να φροντίσει να στείλει νέους και νέες από την Ομογένεια της Αμερικής να συμμετάσχουν στο αφιερωματικό συνέδριο που διοργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για τον ποιητή Κωνσταντίνο Καβάφη. Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης, με χθεσινή ημερομηνία, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος είπε πως «επιθυμούσαμε και προσπαθήσαμε να το επιτύχουμε να είχαμε εκπροσώπους από την Ομογένεια της Αμερικής, τουλάχιστον ολίγα παιδιά. Δυστυχώς, δεν επεδείχθη το απαιτούμενο ενδιαφέρον και ο ανάλογος ενθουσιασμός κι έτσι στερούμεθα της χαράς να υποδεχθούμε και εκπροσώπους από την μεγάλη Ομογένεια της Αμερικής.»

Διαβάσαμε επίσης σχετικό σχόλιο του Διευθυντή της εφημερίδας κ. Αντώνη Διαματάρη με τίτλο: "Το παράπονο του Πατριάρχη":

“Είναι η πρώτη φορά, από ό,τι γνωρίζω, που επέτρεψε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον εαυτό του να εκφράσει δημόσια ένα παράπονο. Θα είναι μεγάλος ο πόνος του.”

Στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”, όμως, στο σχετικό ρεπορτάζ, ουδεμία αναφορά γίνεται στο θέμα που παρουσιάστηκε ως πρωτοσέλιδο στον “Εθνικό Κήρυκα”.

Φυσικό, λοιπόν, είναι να διερωτόμαστε: Μήπως παρουσιάζουμε “τον ψύλλο καμήλα” - κατά την Κυπριακή λαική έκφραση - για να δημιουργήσουμε ανύπαρκτο πρόβλημα μεταξύ του Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου οι σχέσεις των οποίων - ως είναι παγκοίνως γνωστό - είναι απολύτως αρμονικές;

Απλά ο Παναγιότατος είπε ότι καλόν θα ήταν αν ήταν παρόντα και παιδιά από την Αμερική στην εκδήλωση για τον Καβάφη.

Ούτε ονομαστικά αναφέρθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ούτε έκανε μείζον θέμα την απουσία παιδιών από την Αμερική.

Μια απλή αναφορά στο θέμα.

Διερωτώμαι σε τι χρειάζεται αυτή η υπερβολή για την απουσία παιδιών, για μια εκδήλωση για τον Καβάφη, τις παραμονές μάλιστα που ο Σεβ. Αμερικής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ομπάμα για να του θέσει επιτακτικά όλα τα εθνικά και οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να ζητήσει την αρωγή του Αμερικανού Πρόεδρου για τα δίκαια του Οικουμενικού Θρόνου;

No comments:

Post a Comment