Monday, April 15, 2013

ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΛΛΑ ΕΛΑΒΕ “ΙΕΡΟΝ ΚΟΡΑΝΙΟΝ” Ο ΣΕΒ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ




ΔΕΝ ΕΔΩΣΕ ΑΛΛΑ ΕΛΑΒΕ “ΙΕΡΟΝ ΚΟΡΑΝΙΟΝ” Ο ΣΕΒ. ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
====================

Διαβάζουμε στην εφημερίδα “Χρόνος” ρεπορτάζ της κυρίας Δήμητρας Συμεωνίδου αναφορικά με την επίσκεψη του Σεβ. Μαρωνείας κ. Παντελεήμονα στη Μουφτεία της Κομοτηνής.

“Με ιδιαίτερη θέρμη υποδέχτηκε το νέο μητροπολίτη ο μουφτής δωρίζοντας του ένα κοράνιο, ενώ αντίστοιχα έλαβε ως δώρο ένα αναμνηστικό από την ενθρόνιση του κ. Παντελεήμονα. 

Απόδειξη συνανθρωπίας, χαρακτήρισε την πρώτη τους συνάντηση ο μουφτής σημειώνοντας «πρέπει να ξέρουν χριστιανοί και μουσουλμάνοι ότι είμαστε κοντά και με τη βοήθεια του Θεού θα δώσουμε μάχη για τις θρησκείες μας. Άλλωστε ο σκοπός είναι κοινός, να μπορέσουμε να διδάξουμε στη νέα γενιά τη θεϊκή κουλτούρα, να μάθουν τις θρησκείες και την ανθρωπιά».

Το πεδίο συνεργασίας για μητρόπολη και μουφτεία βρέθηκε ήδη από την πρώτη συνάντηση. Συγκεκριμένα οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες συμφώνησαν στην έκδοση από κοινού ενός τόμου, όπου θα καταγράφονται τα θρησκευτικά μνημεία της περιοχής, χριστιανικά και μουσουλμανικά, καταδεικνύοντας έτσι τη θρησκευτική πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε στη Θράκη. 

Να σημειώσουμε ότι το 2005 είχε κυκλοφορήσει εγχειρίδιο με τα θρησκευτικά μνημεία της Ξάνθης με την επιμέλεια της μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου και της μουφτείας Ξάνθης υπό τον τίτλο «Θρησκευτικά Μνημεία στον νομό Ξάνθης» και την επιστημονική επιμέλεια του Γεώργιου Χρ. Τσιγάρα. Σε αυτόν αποτυπώνονται, ερευνώνται και χρονολογούνται δεκαοκτώ ορθόδοξοι ναοί και καθολικά μονών, εννέα αχρονολόγητα ορθόδοξα μνημεία ή ερείπια ναών, οκτώ μουσουλμανικά τεμένη, εκ των οποίων ένα σουνιτικό, ένας αρμενικός και ένας ρωμαιοκαθολικός ναός, ερείπια εβραϊκών μνημείων αλλά και έξι χρονολογημένοι και οκτώ αχρονολόγητοι μπεκτασικοί τεκέδες.”

Ευχάριστο το γεγονός ότι δεν είναι ο Σεβασμιότατος που πήγε να δωρίσει “Ιερόν Κοράνιον” στον μουφτή, αλλά ότι ο σοφολογιότατος προφανώς τον αιφνιδίασε με την δωρεά “Ιερού Κορανίου”.

Ας μην αποδώσει σε άλλον παρά στον εαυτό του το ολίσθημα ο Σεβασμιότατος.

Καμία δουλειά δεν είχε στη Μουφτεία. 

Ούτε πριν λίγες μέρες στο Προξενείο της Κομοτηνής. 

Πολλώ μάλλον δεν θα έπρεπε να προγραμματίζει κοινή έκδοση για τους “ιερούς χώρους” Ορθοδόξων και μουσουλμάνων με τον μουφτή της Κομοτηνής.

Δηλαδή από πού ως πού είναι “ιερός χώρος” το τζαμί για ένα χριστιανό - πολλώ μάλλον για ένα Μητροπολίτη;

Φαίνεται ότι ο Σεβ. πέφτει σε διάφορα ολισθήματα ίσως με καλή διάθεση στην προσπάθειά του να δείξει ότι δεν διάκειται εχθρικά προς τους μουσουλμάνους.

Φαίνεται όμως ότι είναι πολύ άπειρος και έτσι πέφτει από γκάφα σε γκάφα σε βαθμό που κάνει το Υπουργείο Εξωτερικών να ανησυχεί με τη συμπεριφορά του.

Προσέξτε σας παρακαλούμε, Σεβασμιότατε.! 

Είδατε πώς εκμεταλλεύτηκε τη συνάντηση ο Μουφτής για να σας εκθέσει. 

No comments:

Post a Comment