Wednesday, April 24, 2013

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΑ



ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΩΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Πριν σαράντα ολόκληρα χρόνια άκουσα για πρώτη φορά το βίο της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας από ένα θεολόγο - ιεροκήρυκα που υπηρετούσε τότε στην Κύπρο.

Διηγήθηκε την ιστορία της Αγίας με μια καταπληκτική άνεση λόγου και με εντυπωσίασε βαθύτατα.

Υστερα από σαράντα ολόκληρα χρόνια ξανάκουσα τον βίο της Αγίας την περασμένη Κυριακή στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως της Κορώνας από τον εφημέριο της κοινότητας, π. Γεώργιο Αναστασίου, με την ίδια συγκίνηση και κατάνυξη που τον άκουσα την πρώτη φορά.

Ο Ορθος και η Λειτουργία των Κατηχουμένων τελέστηκαν στα Ελληνικά μέχρι το Ευαγγέλιο που ο π. Γεώργιος διάβασε με άνεση, στα Αγγλικά και στα Ελληνικά, με πολύ καθαρή και ορθή άρθρωση και στις δύο γλώσσες και με τρόπο που δεν μπορούσε ο πιστός να αφαιρεθεί από τη διήγηση του Ευαγγελίου.

Με το ίδιο ενδιαφέρον άκουσα το κήρυγμα του π. Γεώργιου. Παραδοσιακό, εκκλησιαστικό, με αναφορά στο Αγιον Ορος και στη ζωή των Αγίων της Εκκλησίας έμπασε τους πιστούς στο νόημα της Ε΄Κυριακής των Νηστειών και στο ασκητικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Αρχοντική η εκκλησία της κοινότητας μαρτυρεί για το μεγαλείο της Ομογένειας σε προηγούμενες εποχές. Ακριβώς δίπλα εντυπωσιακό το κτίριο του σχολείου της κοινότητας.

Πολύ ωραίος ναός με δύο παρεκκλήσια - του Αγίου Νεκταρίου και της Αγίας Ματρώνας της Χιοπολίτιδος -, με πολλά λείψανα Αγίων που εκτίθενται μόνιμα για προσκύνηση σε ωραία διακοσμημένες λειψανοθήκες. Μυρίζει λιβάνι η εκκλησία της Μεταμορφώσεως. Οι ψάλτες ψάλλουν Βυζαντινά. Πουθενά δεν μπλέκονται γυναίκες στο ψάλσιμο και ούτε λόγος για τις φρικτές μικτές φραγκοχορωδίες, που μολύνουν κυριολεκτικά τις Ακολουθίες και τη Θεία Λειτουργία.

Ευλογημένη η κοινότητα της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με καλό εφημέριο και πυκνό  εκκλησίασμα με πιστούς όλων των ηλικιών.

No comments:

Post a Comment