Wednesday, April 17, 2013

ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ



ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==========

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων Romfea.gr ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη αναφορικά με την επίσκεψη του Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα στο Αγιον Ορος:

“Επίσκεψη στο Άγιον Όρος πραγματοποιήσε αυτές τις ημέρες ο Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του ο Μητροπολίτης και η συνοδεία του, επισκέφθηκαν την Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, όπου ενώπιον της εικόνας της Παναγίας ανέγνωσαν στα Ελληνικά τον Ακάθιστο Ύμνο.

Επίσης ο κ. Ιλαρίωνας επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου είχε συνάντηση με τον Καθηγούμενο Αρχιμ. Ναθαναήλ.

Την ίδια ημέρα επισκέφθηκαν το κελί του Αγίου Νικοδήμου και τον Μυλοπόταμο, ενώ στην συνέχεια πήγαν στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου.

Το βράδυ της Κυριακής ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο Εφραίμ και την Αδελφότητα της Μονής.

Οι επισκέπτες προσκύνησαν το ιερό κειμήλιο της Ορθοδοξίας που πέρυσι ταξίδεψε σε όλη την Ρωσία την Αγία Ζώνη, καθώς και τις θαυματουργές εικόνες της Παναγίας που υπάρχουν εντός του Καθολικού.

Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Ιλαρίωνας μίλησε σε σύναξη της Αδελφότητας για την αναβίωση της Εκκλησιαστικής ζωής στη Ρωσία τα τελευταία 25 χρόνια, την Ουκρανία, την Λευκορωσία και άλλες χώρες που ανήκουν στο Πατριαρχείο Μόσχας.

"Από την ημέρα που διορίστηκα Πρόεδρος των Εξωτερικών Σχέσεων, αποφάσισα, με ευλογία της Ιεράς Συνόδου να επισκέπτομαι το Άγιον Όρος μια φορά το χρόνο", ανέφερε ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Σε άλλο σημείο ανέφερε: "Το Άγιον Όρος αποτελεί το κέντρο του μοναχισμού της Ορθοδόξου Εκκλησίας".”

Πολύ ωραίες οι δηλώσεις του Σεβ. κ. Ιλαρίωνα.

Δοκιμάσαμε επίσης ιδιαίτερη ικανοποίηση επειδή το προσκύνημά του στο Αγιον Ορος έγινε σε ορθόδοξα πλαίσια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλεσε τη Θεία Λειτουργία με σεμνότητα με φαιλόνιο και όχι με αρχιερατικό σάκκο.

Είναι πολύ σημαντικά επίσης αυτά που ανέφερε για τον μοναχισμό.

Ορθόδοξη Εκκλησία χωρίς μοναχισμό δεν νοείται.

Οπως χαρακτηριστικά έχει παρατηρηθεί, αν θέλεις να διαπιστώσεις πόση πνευματικότητα έχει μια Εκκλησία εξέτασε την ποιότητα του μοναχισμού της.

Πολύ επίσης ικανοποίησε η αγάπη και ο σεβασμός που δείχνει ο Σεβασμιότατος προς το Αγιον Ορος το κέντρο του ορθόδοξου μοναχισμού.

Με πολλή χαρά οι όπου γης ορθόδοξοι πληροφορούνται παράλληλα για την μεγάλη άνθηση του μοναχισμού στη Ρωσία, αλλά και επειδή μαθαίνουν ότι οι πιστοί ανατροφοδοτούνται πνευματικά στα πολυάριθμα μοναστήρια της.

Ελπίζουμε οι ταγοί της Εκκλησίας της Ρωσίας να συνειδητοποιούν ότι όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί αναμένουμε πολλά από το Πατριαρχείο της Μόσχας. 

Ο Σεβ. Βολοκολάμσκ διαπίστωσε "ιδίοις όμμασιν" με ποιο απαξιωτικό τρόπο ο Ιησουίτης και Ουνίτης Πάπας Φραγκίσκος αντιμετώπισε και τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την Εκκλησία της Ρωσίας και κατ' επέκταση την Ορθόδοξη Εκκλησία εν γένει.

Το μόνο που ενδιαφέρεται το Βατικανό είναι να μας κάνει Ουνίτες.

Γι’ αυτό προσδοκούμε ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θα γίνει αιχμή του δόρατος εναντίον της εκκοσμίκευσης, των νεωτερισμών και των οικουμενιστικών ακροβατισμών.

No comments:

Post a Comment