Monday, April 15, 2013

ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟ




ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Παραθέτουμε στη συνέχεια νεκρολογία του κ. Διονύσιου Μακρή, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα “Στύλος Ορθοδοξίας”, για τον αείμνηστο αδικημένο Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κυρό Νικόδημο.

Οπως θα διαπιστώσουν οι καλοί αναγνώστες αναφέρει πολλά και ουσιαστικά ο κ. Μακρής στο άρθρο του.

Μια παραφωνία μόνον σημειώθηκε για το θέμα. 

Συγκεκριμένα μου εστάλησαν δύο μηνύματα από άγνωστό μου σχολιαστή, που υπογράφει ως “Καλιμπούκας Ευγένιος”, με τα οποία με επικρίνει επειδή παρουσίασα τον αείμνηστο Μητροπολίτη ως οσίας βιοτής ιεράρχη. 

Ταυτόχρονα μου εκφράζει την ενόχλησή του, επειδή ο κ. Πολυνείκης Θεοδωρόπουλος - κατά σάρκαν αδελφός του αγίου και σοφού Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου - μου έστειλε ηλεκτρονική επιστολή με την οποία με πληροφορούσε ότι παρέστη - όπως και πλήθος πιστών - στην κηδεία του μακαριστού ιεράρχη και με την οποία επίσης αιτιολόγησε την απουσία του Αγίου Σπάρτης από την κηδεία.

Διερωτώμαι: Για 39 ολόκληρα χρόνια τον είχαν πατημένο και αδικημένο, τον κοροίδευαν και τον ύβριζαν παντοιοτρόπως. Δεν μπορούν άραγε - αφού ξέρουν ότι συνειδητά τον αδίκησαν - να τον αφήσουν ήσυχο τώρα μετά την κοίμησή του;

Να συγχαρούμε τον κ. Μακρή για την παρέμβασή του την οποία μάλιστα αντιδιαστέλλουμε με το ξηρό - και ουσιαστικά εχθρικό - δημοσίευμα του “Ορθοδόξου Τύπου” για τον αείμνηστο ιεράρχη.

Γράφει ο κ. Διονύσιος Μακρής:

“Σε ηλικία 86 ετών κοιμήθηκε έπειτα από ξαφνικό καρδιακό επεισόδιο το βράδυ της 1ης Απριλίου  ο Μητροπολίτης Αττικής και Μεγαρίδος Νικόδημος Γκατζιρούλης. 

Ο εκλιπών Ιεράρχης παρέμεινε αγωνιστής καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του αρνούμενος κατηγορηματικά να αποδεχθεί τις συνειδητές εκπτώσεις για λόγους δήθεν εκκλησιαστικής οικονομίας από τα όσα επιτάσσουν οι ιεροί κανόνες. 

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τον δίωκε μέχρι σήμερα έχοντας του επιβάλλει χωρίς καν να τον δικάσει επιτίμιο ακοινωνησίας, το οποίο ήρε με φαρισαϊκό τρόπο αμέσως μετά την είδηση της εκδημίας του!!!

Με νόμο της Πολιτείας εκδιώχθηκε με το στίγμα του δήθεν συνεργάτη της χούντας το 1974 από την Μητρόπολη Αττικής και Μεγαρίδος την οποία διακονούσε από το 1968. 

Επανήλθε το 1989 με νόμο του Παλαιοκρασσά, στην Μητρόπολή του για να εκδιωχθεί και πάλι για δεύτερη φορά απορρίπτοντας την πρόταση να αναλάβει την προσωποπαγή νεοσύστατη Μητρόπολη Αμαλιάδος. 

Με πρόταση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεοκλήτου του επιβλήθηκε «ως λύση ανάγκης» επιτίμιο ακοινωνησίας, το οποίο δεν μπορούσε να προσβληθεί από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο (ΣτΕ). 

Από τότε είχε αποσυρθεί σε μοναστήρι στον Αυλώνα Αττικής αγωνιζόμενος μέσω του περιοδικού «Πληροφόρηση» να επανέλθει στο προσκήνιο η τήρηση των Ιερών Κανόνων. 

Ασκούσε έντονη κριτική στην Ιεραρχία, γεγονός που προκαλούσε το φόβο και την οργή των Αρχιερέων. 

Κατά καιρούς ελάμβανε υποσχέσεις τόσο από τον νυν Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, όσο και από τον προκάτοχο του μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο επίλυσης του ζητήματός του, οι οποίες όμως έμειναν ανεκπλήρωτες. 

Η ιστορική του διαδρομή δεικνύει στην ουσία τον εναγκαλισμό της θρησκευτικής ηγεσίας μας με τον φαρισαϊσμό και την αποδοχή εκ μέρους της της άκρατης υποκρισίας. Κι ενάντια σ’ αυτόν τον απαράδεκτο εναγκαλισμό αγωνίστηκε ο εκλιπών Ιεράρχης.”

No comments:

Post a Comment