Wednesday, February 3, 2021

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ ΜΕΛΕΤΙΟΥ. ΠΩΣ ΛΥΝΕΤΑΙ Ο ΚΟΜΠΟΣ;


 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελετίου, Πώς λύνεται ο κόμπος; 2020, έκδ. Ιεράς Μονής Προφήτου Ηλιού, Πρέβεζα, σσ. 96.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Άνευ αντιλογίας ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους επισκόπους της εν Ελλάδι Εκκλησίας κατείχε ο μακαριστός μητροπολίτης Νικοπόλεως κυρός Μελέτιος Καλαμαράς. 


Στο παρόν, πνευματικά του τέκνα παρουσιάζουν ομιλίες που εξεφώνησε ο μακαριστός επίσκοπος κατά τη διάρκεια της διακονίας του στην ως άνω Μητρόπολη. 

«Στην πρώτη μαθαίνουμε να λύνουμε τους κόμπους που εμείς συχνά δένουμε περιπλέκοντας ή διακόπτοντας τις σχέσεις μας με τους άλλους και με το Θεό. Στη δεύτερη θαυμάζουμε τους τρόπους τους οποίους η αγάπη  του Θεού μεταχειρίζεται για να μας ξυπνάει από τον ύπνο της αυταπάτης της εγωιστικής μας αυτάρκειας. Στην τρίτη συνειδητοποιούμε την αξία της κάθε στιγμής της ζωής μας, όποια από μας εξαρτάται αν θα γίνει ..στίγμα ανεξάλειπτο ή «λίθος» για το κτίσιμο «οικίας αχειροποιήτου αιωνίου». Στη τέταρτη κατανοούμε πόσο θεμελιακή είναι η ανάγκη να ανάψουμε το «κερί» της ζωής μας από το φώς του Χριστού και πώς μπορούμε να το κρατάμε για πάντα αναμμένο». 


Αυτά μας αναφέρουν στον Πρόλογο οι επιμελητές της εκδόσεως.


Συγκλονιστική είναι η περιγραφή από το μακαρία τη λήξει ιεράρχη της συναντήσεως του Ιακώβ και του Ησαύ. Η ταπείνωση του πατριάρχη Ιακώβ ενώπιον του αδελφού του έλυσε κάθε ίχνος μνησικακίας και παγωνιάς που είχε μέσα του ο Ησαύ λόγω των πρωτοτοκίων. 


Και κλείνει συμπερασματικά ο μακαριστός επίσκοπος:  «Πώς να μη λυθεί ο φοβερός κόμπος μίσους που απειλούσε να τους οδηγήσει σε αδελφοκτονία»;

Πόσο εύληπτα μας παρουσιάζει ο μακαριστός ιεράρχης  την έννοια νήψη! «Έχω νήψη σημαίνει: είμαι ξεμέθυστος. Πρέπει να φροντίζουμε να είμαστε ξεμέθυστοι από εντυπώσεις που  μεθούν, όχι το σώμα μας, αλλά την ψυχή μας. Ο μεθυσμένος δεν έχει σωστή κρίση, δεν βλέπει σωστά, δεν ακούει σωστά, δεν σκέπτεται σωστά. Έτσι θα κάνει κακή αξιοποίηση της στιγμής. 


Παραμένουμε ξεμέθυστοι όταν παρακολουθούμε με ταπείνωση και με υπομονή κάθε στιγμή τι πρέπει να κάνουμε». 


Δεν υπάρχει λόγος να μακρηγορήσουμε. Εξ όνυχος τον λέοντα! Μη χάσετε την πνευματική τράπεζα που παραθέτει ο συγγραφέας. Ένα μόνο σας λέω: - Θα χάσετε αν δεν ενσκήψετε στο παρόν!  

No comments:

Post a Comment