Tuesday, February 9, 2021

ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΟΨΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ;


ΓΙΑΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΟΨΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Τι σημαίνει η όψιμη παρέμβαση του Μητροπολίτη Λεμεσού για το Ουκρανικό, μία μόνο μέρα, μετά την δημοσίευση της στημένης συνέντευξης του Πανιερώτατου Ταμασού;


Ο Πανιερώτατος Λεμεσού, από την πρώτη μέρα που ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε αιφνιδιαστικά τον Κιέβου Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ουκρανίας, ήταν πολύ προσεκτικός στις δηλώσεις του.


Παρουσίασε το θέμα απλά ως ανακόλουθη ενέργεια του Αρχιεπισκόπου.

Όλη αυτή την περίοδο ο Πανιερώτατος αποσύρθηκε από το προσκήνιο και άφησε τους Κυκκώτες Μητροπολίτες να ερίζουν με το Φανάρι και τον Αρχιεπίσκοπο.


Τα ίδια έκανε και η πονηρά αλώπηξ, ο λαϊκός επιτελάρχης του Μητροπολίτη Λεμεσού, που σιτίζεται στα πρυτανεία της Ιεράς Μονής Κύκκου.


Την ίδια περίοδο, ο κ. Οικονόμου ήταν συνεχώς στο προσκήνιο -τις πλείστες φορές με πολύ σκληρή γλώσσα- προς τον Αρχιεπίσκοπο και το Πατριαρχείο, ενώ ο “δικός” σας ήταν όλο λούφα και παραλλαγή.


Τους λόγους τους εξηγήσαμε, αλλά ας τους επαναλάβουμε.


Ο Πανιερώτατος Λεμεσού Αθανάσιος επιδιώκει αντί πάσης θυσίας 

1.) Να αγιοκατατάξει τον πλανεμένο, φαύλο και Θεομπαίκτη Γέροντά του Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό, και


2.) Να αναρριχηθεί, με κάθε μέσο, στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο.


Γι’ αυτό, στις δηλώσεις του, ήταν προσεκτικός έναντι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ώστε να μην εκτροχιάσει την πορεία Αγιοκατάταξης του Ιωσήφ του Βατοπαιδινού, η οποία εξαρτάται από το Οικουμενικό Πατραρχείο και μόνο. 


Παράλληλα -φυσικά- ήθελε να συνεχίσει η απρόσκοπτη ροή δεκάδων εκατομμυρίων ρουβλίων ετησίως στα ταμεία της Μητρόπολής του, από τους Ρώσσους Κροίσους, που διαμένουν στην Κύπρο.

Είχε μάλιστα δηλώσει ότι, άσχετα με το γεγονός ότι ψήφισε στην Σύνοδο να μη μνημονεύει ο Αρχιεπίσκοπος τον Κιέβου Επιφάνιο, ο ίδιος θα υποτασσόταν στην απόφαση της πλειοψηφίας της Συνόδου.


Τώρα, όμως, με την βιντεογραφημένη παρέμβασή του, κάνει το ακριβώς αντίθετο:


Απευθύνεται στους εν Ουκρανία και τους λέγει να μην αναγνωρίσουν την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και καταστρατηγεί έτσι την δήλωσή του ότι θα υποταχθεί στην απόφαση της πλειοψηφίας.


Δεν θα σχολιάσω την ασυνέπεια του Μητροπολίτη Λεμεσού, επειδή είναι urbi et orbi γνωστό το Ιωσηφίτικο ήθος του.

Θα επαναλάβω, όμως, αυτά που ανέφερα στο χθεσινό μου άρθρο, ότι κάτι ετοιμάζουν οι Κυκκώτες με τους Ιωσηφίτες. 


Το πιο πιθανό σενάριο -κατά την άποψή μου- είναι ότι ετοιμάζονται να καταφέρουν σοβαρό πλήγμα στο κύρος του Αρχιεπισκόπου εκμεταλλευόμενοι το δυσμενές κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε βάρος του Μακαριώτατου για τα χρυσά διαβατήρια και το γκρέμισμα των διατηρητέων.


Η συνέχεια θα δείξει αν η εκτίμησή μου είναι ορθή.

No comments:

Post a Comment