Friday, February 5, 2021

Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ, ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ


 ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΓΙΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝ ΑΥΤΩ


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Μια πρόσφατη δημοσίευση μας υποχρεώνει να επανέλθουμε στο σοβαρό αυτό ζήτημα. 


Στην αίθουσα της Ιεραρχίας στο μέγαρο της Ιεράς Συνόδου στην Αθήνα έγινε στις 3 τρέχοντος, παρουσία του Μακ. Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου, παρουσίαση του μεταλλίου της Εκκλησίας της Ελλάδος  για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. 


Στο Μετάλλιο απεικονίζονται η Θεοτόκος και εικοσιτέσσερις Άγιοι Νεομάρτυρες, μεταξύ των οποίων και ο Άγιος Γρηγόριος Ε΄, η Αγία Φιλοθέη, ο Άγιος Ραφαήλ κ.α.  

Αυτό που μας κίνησε την προσοχή εν προκειμένω είναι η συμπερίληψη στους Αγίους Νεομάρτυρες και του Κύπρου Κυπριανού. 


Χαρήκαμε “χαράν μεγάλην σφόδρα” διότι η εν Ελλάδι Εκκλησία πήρε την πρωτοβουλία αυτή. Ελπίζουμε να μην είναι μακρυά η ώρα που η καθ’ ύλην αρμοδία, δηλ. η εν Κύπρω Εκκλησία, θα διακηρύξει με τη σειρά της την αγιότητα, τόσο του μακαρία τη λήξει γενομένου νεομάρτυρος Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, όσο και των συν αυτώ, δηλαδή των επισκόπων, των ιερέων και λοιπών κληρικών αλλά και των λαϊκών που έγιναν θυσία για την πίστη του Χριστού. 

Όσοι ψάχνουν επιχειρήματα υπέρ της αγιότητος των Νεομαρτύρων ας έχουν και τούτο υπόψη: Κάπου τετρακόσιοι κληρικοί και λαϊκοί συνελήφθηκαν από τους Τούρκους τον Ιούλιο του 1821. Σε όλους οι Τούρκοι, κατά την πάγια τακτική τους, πρόσφεραν την εξωμοσία σαν διέξοδο για να γλυτώσουν τη ζωή και την περιουσία τους. Οι Νεομάρτυρες είπαν ΟΧΙ. Όμως γύρω στα 36 άτομα εξώμοσαν γλυτώνοντας τη ζωή τους. Συγκρίνετε και βγάλτε συμπεράσματα. Είναι τόσο απλό. 

Πάντως προ ετών μπαίνοντας στον Άγιο Ελευθέριο Λευκωσίας (στην εντός των τειχών πόλη) προσκύνησα εικόνισμα του “Αγίου Κυπριανού”. 


Δεν νομίζω να έκανε λάθος, ούτε ο αγιογράφος, ούτε ο δωρητής της εικόνας. 


Το λόγο τώρα επαναλαμβάνω έχει ο Μακαριώτατος κ. Χρυσόστομος και η περί αυτόν σύνοδος των επισκόπων.

No comments:

Post a Comment