Tuesday, February 23, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;


 ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Είδαμε, με το χθεσινό άρθρο μας, που επιγράφεται “Σχόλιο για την συνέντευξη του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία”, ότι ο Πανιερώτατος δήλωσε ότι, στις επερχόμενες Αρχιεπισκοπικές εκλογές, θα ψηφίσει τον υποψήφιο “που θα τολμήσει να φέρει τις αλλαγές εκείνες, τις οποίες έχει ανάγκη η Εκκλησία, και θα ενώσει ξανά την Ιερά Σύνοδο.”


1.) Καταρχήν ποιες είναι οι αλλαγές εκείνες που έχει υπόψη του ο Πανιερώτατος ότι έχει ανάγκη η Εκκλησία;


Δεν διευκρινίζει, με την συνέντευξή του, ο Μητροπολίτης Ταμασού.

Όπως δεν διευκρινίζει -αν και φωτογραφίζει- τον υποψήφιο που θα φέρει αυτές τις αλλαγές, που δεν είναι άλλος από τον εν παντί ακατάλληλο, από πολλές σκοπιές, Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο.


2.) Ας αρχίσουμε από τις αναγκαίες αλλαγές που χρειάζεται η Εκκλησία μας. 


Οι πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται η Εκκλησία μας, Πανιερώτατε, είναι η συμμόρφωση των Ιεραρχών, των άλλων κληρικών, των μοναχών και των λαϊκών με τις επιταγές του Ευαγγελίου 

και των Ιερών Κανόνων.

Σε αυτές τις αλλαγές αναφέρεται ο Πανιερώτατος ή μήπως το μόνο που τον απασχολεί είναι η προσπάθεια των τριών ρουβλιοκίνητων Μητροπολιτών να στηρίξουν το Πατριαρχείο Μόσχας στην διαμάχη του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας και η κατάληψη του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου;


Το Καταστατικό της Εκκλησίας της Κύπρου βρίθει κυριολεκτικά αντικανονικοτήτων και είναι απότοκος, εν πολλοίς, μη κατά Θεόν σκοπιμοτήτων.


Η Εκκλησία της Κύπρου, Πανιερώτατε Ταμασού, αντιμετωπίζει δύο βασικά 

προβλήματα.

1.) Είναι επιρρεπής σε οικουμενιστικά έκτροπα. Όχι κατ’ ανάγκην -ευτυχώς- επειδή η μεγάλη πλειοψηφία των Ιεραρχών της είναι Οικουμενιστές, αλλά επειδή έχουν την αφέλεια να πιστεύουν ότι, με τις οικουμενιστικές επιδόσεις, θα βοηθήσουν το εθνικό μας θέμα, και


2.) Ενώ η Εκκλησία της Κύπρου μπορεί να καυχάται -δικαίως- για το ποιόν του εγγάμου κλήρου της, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τους άγαμους κληρικούς.


Υπάρχουν, βεβαίως, άγαμοι κληρικοί διαμάντια, αλλά δυστυχώς υπάρχει και πλήθος άγαμων κληρικών, οι οποίοι δεν έχουν απολύτως καμμία προϋπόθεση να στέκονται μπροστά σου άγιο θυσιαστήριο.


Επομένως επιβάλλεται η απομάκρυνση των ανάξιων κληρικών από τα άγια 

θυσιαστήρια. 

1.) Ας τους υποδειχθεί καταρχήν να αυτοκαθαιρεθούν. 


2.) Όσοι αρνηθούν να το πράξουν και υπάρχουν επαρκή στοιχεία εις βάρος τους, ας καθαιρεθούν. 


3.) Για όσους δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να καθαιρεθούν, αλλά είναι γνωστός ο αντιευαγγελικός βίος και η πολιτεία τους, ας τους χορηγηθεί απολυτήριο για να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την Κύπρο.


Αυτά είναι τα προβλήματα της Εκκλησίας της Κύπρου τα οποία χρειάζονται επειγόντως άμεση λύση.


Τουτέστιν ο τερματισμός των οικουμενιστικών εκτρόπων και η άμεση καθαίρεση των 

ανάξιων άγαμων κληρικών.

Όσο για την ενότητα των μελών της Ιεράς Συνόδου, στην οποία
αναφέρεστε, Πανιερώτατε, εύκολα μπορεί να επιτευχθεί αν όλοι οι αρχιερείς πολιτεύονται με βάση το Ευαγγέλιο.


Η ποθούμενη ενότητα τότε ΜΟΝΟ έχει σημασία, αν είναι Ευαγγελική και Κανονική ενότητα και όχι ενότητα φιλοδοξιών, συμφερόντων και συναλλαγής.


Ιδού, λοιπόν, στάδιο δόξης λαμπρό για σας Πανιερώτατε, αλλά και για όλους τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Κύπρου.

No comments:

Post a Comment