Tuesday, March 16, 2021

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΟΣΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΝΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ

 


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΙΩΞΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΟΣΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ ΕΝΕΧΟΝΤΑΙ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Συνεχίζουμε σήμερα τον σχολιασμό της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου που αρχίσαμε χθες.


Ο Μακαριώτατος εξέφρασε με πολύ αποφασιστικό τρόπο την βούλησή του να εκδιώξει από τις τάξεις του κλήρου όσους κληρικούς ενέχονται σε σεξουαλικά σκάνδαλα.


Εκφράζουμε την απόλυτη ικανοποίηση μας για την στερρά απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.


Ελπίζουμε, όμως, να μην εκδιωχθούν μόνο όσοι κληρικοί κατηγορούνται για βιασμό και δη βιασμό ανηλίκων αλλά όλα τα 

λερωμένα ράσα.

Η Εκκλησία εκδικεί το ανεπίληπτον για τους κληρικούς της, σύμφωνα με τον 9ον Κανόνα της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου. 


Γι’ αυτό είναι αδιανόητο να ανέχεται στις τάξεις της οποιονδήποτε κληρικό, οιουδήποτε βαθμού της ιερωσύνης, ο οποίος έπεσε σε σοβαρά σαρκικά αμαρτήματα ήγουν πορνεία, μοιχεία, ομοφυλοφιλία ή άλλες διαστροφές.


Ο Χριστός ήρθε για μας τους αμαρτωλούς, αλλά αυτό επ’ ουδενί λόγω δεν σημαίνει ότι άνθρωποι που έχουν πέσει σε σοβαρά σαρκικά αμαρτήματα είναι επιτρεπτό να χειροτονούνται ή αν χειροτονηθήκαν ότι δεν πρέπει να καθαιρούνται.

Γι’ αυτό χαιρετίζουμε, με όλη μας την καρδιά, την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου να ξεκαθαρίσει από τις τάξεις του κλήρου τους σκανδαλοποιούς κληρικούς.


Είναι γεγονός ότι -σχεδόν στο σύνολό τους- οι έγγαμοι κληρικοί της Εκκλησίας της Κύπρου είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλο. Ακόμη δεν μπορώ να πιστέψω πόσους πολλούς και πόσο καλούς έγγαμους κληρικούς διαθέτει η Εκκλησία της Κύπρου.


Αυτό, όμως, αφορά μόνο τους έγγαμους κληρικούς. Αν μεταξύ των έγγαμων κληρικών οι σκανδαλοποιοί είναι η σπάνια εξαίρεση, μεταξύ των άγαμων κληρικών (επισκόπων, πρεσβυτέρων και διακόνων) η κατάσταση είναι εξαιρετικά 

προβληματική.

Γι’ αυτό η Εκκλησία της Κύπρου δεν πρέπει να περιοριστεί να καθαιρέσει και να απομακρύνει από τις τάξεις του κλήρου μόνο όσους κληρικούς κατηγορούνται για βιασμό και δη ανηλίκων, αλλά όλους ανεξαίρετα τους σκανδαλοποιούς κληρικούς.


Αλλά και όσοι κληρικοί είναι παγκοίνως γνωστό ότι είναι μεν διαβεβλημένα πρόσωπα, αλλά δεν υπάρχουν εκείνα τα ατράνταχτα στοιχεία που θα επέτρεπε στην Ιερά Σύνοδο να τους καθαιρέσει, υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα να τους δοθεί Απολυτήριο από την Μητρόπολη που διακονούν για να αναγκαστούν να απομακρυνθούν από την Κύπρο.


Θα συνεχίσουμε τον σχολιασμό της συνέντευξης του Μακαριώτατου -συν Θεώ- αύριο.

No comments:

Post a Comment