Wednesday, March 24, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ ΤΟΥ 1821


 ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ ΤΟΥ 1821


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Από καιρό αποφάσισα να αναφέρομαι στο ιστολόγιο όλο και πιο αραιά στα εθνικά μας θέματα εκτός από κάποιες ολιγόλογες φωτογραφικές παρεμβάσεις που δημοσιεύω συχνά.


Το κείμενο του Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Βασίλειου Μπακογιάννη, όμως, που δημοσιεύσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, με οδήγησε να το προσέξω ιδιαίτερα και να αντιληφθώ την σπουδαιότητά του και γι’ αυτό αποφάσισα να το 

αναδημοσιεύσω.

Ο π. Βασίλειος Μπακογιάννης διακρίνεται -όπως όλα τα πνευματικά παιδιά του μ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως Μελέτιου (Καλαμαρά)- για την σαφήνεια του λόγου και την εκφορά του με πλήρως κατανοητή ορολογία.


Δεν προσπαθούν να μπλέξουν τον αναγνώστη με φιλοσοφικούς ή λόγιους όρους, αλλά προσφέρουν το κήρυγμα της μετανοίας ως πνευματικό γάλα.


Το άρθρο του Πανοσιολογιώτατου π. Βασίλειου συνιστά ισχυρή θεμελίωση της αλήθειας ότι ο αγώνας της απελευθέρωσης έγινε πρωτίστως για του Χριστού την πίστη την Αγία.


Συνιστώ θερμά στους αναγνώστες την μελέτη του άρθρου της αμέσως προηγούμενης ανάρτησης.

Μια ερώτηση μόνο π. Βασίλειε:


Όλα μεν ακριβή και αληθέστατα όσα λέτε πλήν όμως εμείς οι σημερινοί Έλληνες, σε Ελλάδα και Κύπρο, ποια σχέση έχει η πίστη μας με την πίστη των αγωνιστών του 21 ή με την πίστη 

των παλληκαριών της ΕΟΚΑ;

Αναπολώ, με πολλή συγκίνηση, τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως κυρό Μελέτιο, όταν τον ξεναγούσαμε, με τον Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, στην Λευκωσία, στο Μουσείο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, να διαβάζει ένδακρυς τις επιστολές των μελλοθάνατων αγωνιστών της Κυπριακής ελευθερίας και να λέγει βαθύτατα κατανυγμένος: “Γράφουν σαν Άγιοι.”


Τι υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα και στην Κύπρο από αυτή την πίστη των αγωνιστών της εθνεγερσίας του 1821 και της εποποιίας του 1955;

Σήμερα ασφαλώς υπάρχουν πολλοί - πάρα πολλοί- συνειδητοί χριστιανοί, που κάνουν καθημερινά το Ευαγγέλιο πράξη και ζωή. 


Η μεγάλη διαφορά τότε ήταν ότι σχεδόν όλοι οι Έλληνες διαπνέονταν από βαθειά πίστη.


Γι’ αυτό σήμερα ζούμε τα παρατράγουδα με την επιτροπή για τους εορτασμούς του Εικοσιένα, υπό την αχαρακτήριστη Γιάννα Αγγελοπούλου.

No comments:

Post a Comment