Monday, March 15, 2021

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ



 ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Σήμερα, Καθαρά Δευτέρα, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος, έδωσε πολύκροτη συνέντευξη, για πολλά θέματα που αφορούν την Εκκλησία, η οποία θα συζητηθεί ευρέως.


Δεν θα αναλύσουμε όλα τα θέματα της συνέντευξης του Μακαριώτατου, αλλά θα αρκεστούμε στον σχολιασμό των 

ακόλουθων έξι θεμάτων.

1.) Την απόφασή του να μην παραιτηθεί από τον Θρόνο του, όπως κανιβαλικά και αντιχριστιανικά ορισμένοι δελφίνοι του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου ζητούν επίμονα,


2.) Την στερρά απόφασή του να τιμωρήσει αυστηρά και να απομακρύνει από τις τάξεις του κλήρου όσους κληρικούς ενέχονται σε σεξουαλικά σκάνδαλα που εξευτελίζουν το τίμιο ράσο και καταρρακώνουν το κύρος της Εκκλησίας,


3.) Στην λανθασμένη πεποίθηση του Μακαριώτατου ότι ολοκλήρωσε το έργο του και δεν απομένει να κάνει τίποτε εφεξής,


4.) Τις θέσεις του Αρχιεπισκόπου 

για το Κυπριακό,

5.) Τις απόψεις του Αρχιεπισκόπου για την στάση του Πανιερώτατου Μητροπολίτη Μόρφου κ. Νεόφυτου και των ομοιδεατών του για την πανδημία του κορωνοιού, και


6.) Την στάση της Κυκκο-Ιωσηφίτικης ρουβλιοκίνητης μειοψηφίας της Ιεραρχίας, η οποία δεν εννοεί να αντιληφθεί ότι είναι δεσμευτική για όλους τους Ιεράρχες της Κύπρου η απόφαση των 3/5 της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Κύπρου να στηρίξουν την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να μνημονεύσει τον Μακαριώτατο Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιο ως Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας 

της Ουκρανίας.

1.) Στο σημερινό άρθρο θα σχολιάσουμε την απόφαση του Μακαριώτατου να μην παραιτηθεί από τον θρόνο του. Και μόνο το επίπεδο της συνέντευξης που έδωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου δείχνει ανάγλυφα ότι οι πνευματικές του δυνάμεις είναι αλώβητες και ακμαιότατες. 


Ένας αρχιερέας δεν παραιτείται από τον θρόνο του εκτός και αν λόγω ασθενείας -και ιδίως πνευματικής ασθενείας- ή πολύ προχωρημένων γηρατειών καθίσταται εντελώς ανίκανος να ποιμάνει την επισκοπή που προΐσταται. Αυτό ασφαλώς δεν έχει καμμία σχέση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Άρα ούτε σε επίπεδο ψιλού λογισμού δεν επιτρέπεται ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου να δεχτεί τον πειρασμικό λογισμό να παραιτηθεί.


Ακόμη και αν το βάρος της ασθένειας οδηγήσει τον Μακαριώτατο στην σκέψη να παραιτηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου ΔΕΝ πρέπει να παραιτηθεί για δύο λόγους:


1.) Ο Επίσκοπος είναι ο πνευματικός πατέρας της επισκοπής που προΐσταται. Όχι ο διοικητικός προιστάμενος μιας επισκοπής. Γι’ αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο να εγκαταλείψει το ποίμνιο του επειδή έχει σκόλοπα στην σάρκα. Αν ήταν έτσι ο Απ. Παύλος θα εγκατέλειπε τον ευαγγελισμό του κόσμου λόγω του σκόλοπος της σαρκός.

2.) Ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να παίζουμε κρυφτούλι και να ομολογήσουμε ότι -κατά άνθρωπο- ο βέβαιος διάδοχος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου θα είναι ο Ιωσηφίτης Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος.


Ως εκ τούτου, ο Μακαριώτατος έχει χρέος έναντι του Κυρίου να καθυστερήσει την άνοδο του Μητροπολίτη Λεμεσού στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο και να κάνει ότι μπορεί -μέσα στα πλαίσια των Ιερών Κανόνων- για να την αποτρέψει οριστικά.


Θα συνεχίσουμε -συν Θεώ- τον σχολιασμό της συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου αύριο για να μην επιμηκύνουμε υπερβαλλόντως το παρόν άρθρο.

No comments:

Post a Comment