Tuesday, March 23, 2021

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ

 ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝΑ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====

Διαβάσαμε, στην ιστοσελίδα “Ρομφαία”, την ακόλουθη δήλωση του γνωστού Οικουμενιστή Μητροπολίτη Σεβ. Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα:

“Η ουσία της προπαγάνδας, η οποία στρέφεται κατά της κανονικής Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, έγκειται στο ότι εκείνη δήθεν αποτελεί «πέμπτη φάλαγγα του Κρεμλίνου», ότι είναι «η Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία», ενώ στην πραγματικότητα είναι η εθνική Εκκλησία της Ουκρανίας, που ενώνει την πλειονότητα των ορθοδόξων χριστιανών. Τα μέλη αυτής της Εκκλησίας κατά κανόνα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ουκρανία και είναι κάτοχοι ουκρανικών διαβατηρίων.

Έως ότου συνεχίζεται αυτή η παράνομη προπαγάνδα, δυστυχώς θα συνεχίζονται οι αρπαγές ναών», εκτιμά ο ιεράρχης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι «η προπαγάνδα θα αναχαιτισθεί και ότι θα επιτραπεί στους ορθόδοξους χριστιανούς της Ουκρανίας να ζήσουν ήσυχα».

Αν δεν είναι προπαγανδιστική η δήλωση του Σεβ. Βολοκολάμσκ τότε σίγουρα είναι εξωπραγματική.

Ως γνωστόν, η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας.

Άρα από που και ως πού είναι προπαγάνδα σε βάρος της υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Εκκλησίας, ο ισχυρισμός ότι εξαρτάται από την Μόσχα.

Υπενθυμίζουμε στον Σεβ. Βολοκολάμσκ ότι η Ρωσσική Ομοσπονδία κατέλαβε με την δύναμη των όπλων την Κριμαία και ελέγχει με παραστρατιωτικές ομάδες τις Ανατολικές και Νότιες περιοχές της Ουκρανίας.

Φυσικό, λοιπόν, είναι να θεωρείται η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Εκκλησία ξένο σώμα στην Ουκρανία, που δεν έχει καμμία σχέση, ούτε με τον τόπο γέννησης των Ιεραρχών της, ούτε με τα διαβατήριο που κατέχουν.

Όταν η Αυτόνομη Εκκλησία της Ουκρανίας αρνείται να ζητήσει Αυτοκεφαλία από το Πατριαρχείο Μόσχας, την ώρα που η Ρωσσική Ομοσπονδία εισέβαλε στην Ουκρανία, φυσικό είναι να θεωρείται πέμπτη φάλαγγα της Ρωσσικής Ομοσπονδίας η υπό τον Μητροπολίτη Ονούφριο Αυτόνομη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το Πατριαρχείο Μόσχας θα μπορούσε κάλλιστα να εκχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Αυτόνομη Εκκλησία της στην Ουκρανία και ουδείς πια θα είχε βάση να κατηγορήσει τους Ιεράρχες της ως πεμπτοφαλαγγίτες.

Ούτε και χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προφητεύσει ότι η κατάσταση θα εκτραχυνθεί λίαν προσεχώς στο έπακρον δεδομένης της αποφασιστικότητας του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν να αναχαιτίσει την επιθετικότητα της Ρωσσικής Ομοσπονδίας.

No comments:

Post a Comment