Wednesday, October 7, 2020

Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ,ΛΟΓΟΣ ΕΞΟΔΙΟΣ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ


ΛΟΓΟΣ ΕΞΟΔΙΟΣ ΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ


Του κ. Ανδρέα Κυριακού, Θεολόγου

=====

 

Το τραίνο σταμάτησε απότομα. Τα φρένα έτριξαν ανατριχιαστικά βγάζοντας σπινθήρες, οι ράγες βόγγηξαν. Ο επιβάτης όρθιος κι ολομόναχος, με συνοδεία μόνο τις αποσκευές του. Τα είχε όλα τακτοποιημένα: διαβατήρια, εισιτήρια, συνάλλαγμα. Το μόνο που λάθεψε ήταν ο χρόνος άφιξης του τραίνου. Νόμιζε ότι είχε ακόμη καιρό. Κι όμως! Οι πόρτες άνοιξαν στη στιγμή κι εμφανίστηκε ο εισπράκτορας. Ψηλός, απόκοσμος, κι αδυσώπητος με μακρυές φτερούγες στους ώμους, ατένισε κατ’ ευθείαν προς το μέρος του και η φωνή του, επιβλητική και στεντόρεια, αντήχησε «ως φωνή υδάτων πολλών»: Παρακαλώ επιβιβασθείτε άμεσα! 

Μια στιγμή, παρακάλεσε με φωνή γεμάτη από ικεσία, ο επιβάτης. Κι έστειλε στο άψε–σβήσε μήνυμα στο κiνητό του: -«Πάμε χειρουργείο. Πολύ δύσκολα τα πράγματα. Τις προσευχές σας». Μετά έσκυψε, πήρε τις βαλίτσες του και με βήμα αποφασιστικό επιβιβάστηκε. Εξ άλλου μια ζωή ετοιμαζόταν για τα άνω βασίλεια Δεν ζούσε με ψέμματα.


Οι πόρτες έκλεισαν απότομα. Το τραίνο κατάφορτο με επιβάτες, μικρούς, νέους, μεσήλικες και γέρους, άνδρες και γυναίκες, έβαλε μπρός, σφυρίζοντας παράξενα, αλλόκοτα απόκοσμα. Σε λίγο χάθηκε… Ησυχία απόλυτη.


Ο Χρίστος γεννήθηκε στο χωριό Άλωνα. Τελειώνοντας το δημοτικό του χωριού του βρέθηκε στη Λευκωσία, στο Παγκύπριο Γυμνάσιο, όπου διέπρεψε. 


Το 1974 η φρίκη του πολέμου τον βρήκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, ανατολικά της Κερύνειας στο ΛΒΟ (Λόχο Βαρέων Όπλων). 


Στην Αθήνα φοιτά στο ΕΚΠΑ, στο Οικονομικό τμήμα της Νομικής Σχολής. 


Επιστρέφοντας στην Κύπρο εργάστηκε για λίγο ως τραπεζικός κι ακολούθως έγινε στέλεχος του ΕΒΕΛ. 

Παντρεύτηκε στα 1986 και συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο του Γουώρικ στην Αγγλία. Επέστρεψε στην Κύπρο κι εργάστηκε  στο Υπουργείο Οικονομικών ως ανώτερος υπάλληλος. Η τελευταία του θέση αυτή του Διευθυντή του Κυβερνητικού Τυπογραφείου. 


Παράλληλα τα τελευταία χρόνια φοιτούσε στο πανεπιστήμιο Κύπρου, από όπου πήρε πρόσφατα το πτυχίο της Νομικής.


Μας έφυγε ξαφνικά, «κατ’ άνθρωπον λέγω». «Τις έγνω νουν Κυρίου, ή τις σύμβουλος αυτού εγένετο; Ως τω Κυρίω έδοξεν ούτω και έγενετο. Είη το όνομα Κυρίου ευλογημένον». 


Ευχηθείτε ο καλός Θεός να τον κατατάξει «εν γη ζώντων, εις τα σκηνώματα τα αγαπητά και ποθούμενα» και να παρηγορήσει τους οικείους του. Αμήν.

1 comment:

  1. Ευχόμαστε ο Κύριος να αναπαύσει την ψυχή του Χρίστου Δημητριάδη εν σκηναίς δικαίων.

    ReplyDelete