Monday, October 26, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ, ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ “ΦΑΙΗΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ “ΦΑΙΗΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΔΟΞΙΕΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Η “Φαίη” έγραψε αξιόλογο άρθρο, στο ιστολόγιο “Τας Θύρας! τας Θύρας!”, με το οποίο κονιορτοποιεί κυριολεκτικά τις κακοδοξίες που διατύπωσε ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, σε ερώτηση που του υπέβαλε πιστή από τον Καναδά, αναφορικά με την Θεία Μετάληψη με ατομικά πλαστικά κουταλάκια.


Ως γνωστόν, ο Πανιερώτατος Λεμεσού, με την απάντησή του, διατύπωσε τις πάλιν και πολλάκις “Γεροντικές” κακοδοξίες του περί υπακοής στους επισκόπους και στους πνευματικούς, ακόμη και όταν προσβάλλουν την πίστη μας και άλλα παρδαλά και αθεολόγητα τα οποία λανσάρει, από μακρού χρόνου, επί συστηματικής βάσεως.


For obvious reasons!

Αφού παρουσιάζεται δημόσια και κατ’ ιδίαν ως Θεόπτης και χαρισματικός φυσικό είναι να ζητά υπακοή στους επισκόπους και στους πνευματικούς ακόμη και όταν προσβάλλουν -και δημόσια και στο εξομολογητήριο- την πίστη μας.


Το άρθρο της “Φαίης”, που επιγράφεται “Εξοργιστικές δηλώσεις του Λεμεσού Αθανασίου για την μετάδοση της Θείας Κοινωνίας με κουταλάκια!!” είναι μεν εξαιρετικό, πλην όμως πολύ εκτενές.


Γι’ αυτό προβληματίζομαι αν πρέπει να το αναδημοσιεύσω. Σε κάθε περίπτωση και μέχρις ότου κατασταλάξω, αν πρέπει να το αναδημοσιεύσω ή όχι, παραπέμπω τον αναγνώστη στο ιστολόγιο “Τας Θύρας! τας θύρας!” για να το μελετήσει με την δέουσα προσοχή.


Στο άρθρο της “Φαίης”, καταχωρήθηκαν πολλά αρνητικά σχόλια για τον Πανιερώτατο Λεμεσού και τις κακοδοξίες που διατυπώνει. 


Ορισμένα από αυτά τα σχόλια, αναδημοσιεύσαμε ήδη, ενώ θα ακολουθήσει η αναδημοσίευση και άλλων.

Η αναδημοσίευση των σχολίων γίνεται, για προβληματισμό, αλλά και για πνευματική ωφέλεια, αφού ο έλεγχος των κακοδοξιών είναι κατεξοχήν ωφέλιμος για την πνευματική πορεία της ψυχής του ανθρώπου.


Ο έλεγχος των αιρέσεων είναι ομολογία πίστεως απολύτως απαραίτητη, για την σωτηρία μας, κατά τα αδιάψευστα χείλη του Κυρίου: “Πας ουν όστις ομολογήσει εν εμοί έμπροσθεν των ανθρώπων,  ομολογήσω καγώ εν αυτώ έμπροσθεν του Πατρός μου του εν ουρανοίς.”

Ποιός, λοιπόν, θα τολμήσει να βάλει σε θανάσιμο κίνδυνο την σωτηρία του για να αμνηστεύσει αιρέσεις ή για να αποενοχοποιήσει όσους -όπως τον Πανιερώτατο Λεμεσού- σπέρνουν κακοδοξίες;


Ο έλεγχος των κακοδοξιών, όμως, ωφελεί και όποιον διατυπώνει κακοδοξίες με την προϋπόθεση ότι είναι άνθρωπος καλής θέλησης. Αν είναι καλής θέλησης άνθρωπος τότε αναγνωρίζει το σφάλμα του, το διορθώνει και ανακαλεί όσα αντορθόδοξα διατύπωσε.


Αυτή ακριβώς είναι η προσευχή και η ελπίδα μας. Ο Πανιερώτατος Λεμεσού να απολακτίσει τις κακοδοξίες που ενστερνίστηκε και να κάνει τις αναγκαίες διορθώσεις και για την δική του σωτηρία αλλά και για την σωτηρία όσων οδηγεί στην πλάνη.

No comments:

Post a Comment