Friday, October 9, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


 ΣΥΝΤΑΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Νέος γύρος σκανδαλισμού και μηχανορραφιών άνοιξε στην πολύπαθη Αρχιεπισκοπή Αμερικής.


Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές της νέας τραγωδίας; 


Ποιοι άλλοι;


Οι usual suspects!


Ο αρχιοικουμενιστής Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο αρχιοικουμενιστής Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και αυριανός -Θεός φυλάξοι- Οικουμενικός Πατριάρχης. 


Με άλλα λόγια: The perfect storm!


Τι ακριβώς συνέβη;

1.) Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος τέθηκε σε αργία μέχρι τα Χριστούγεννα, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος εκπαραθυρώθηκε με την “προαγωγή" του σε Μητροπολίτη Σάρδεων.!


2.) Το κυριώτερο! Ανεστάλη ο καταστατικός χάρτης της Εκκλησίας της Αμερικής και αναγγέλθηκε ότι θα γίνει νέος καταστατικός χάρτης κατόπιν διαλόγου μεταξύ της Εκκλησίας της Αμερικής και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 


Με άλλα λόγια μεταξύ του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Άντε και του π. Καρλούτσου!


Ούτε που θέλω να σκέφτομαι τι η ξυνωρίς της οικουμενιστικής ασέβειας θα θεσμοθετήσει με το νέο Συνταγμάτιο διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.!!! Εσείς;

3.) Ας αρχίσουμε από την “προαγωγή” του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελου.


Ο λόγος της απομάκρυνσής του από την Εκκλησία της Αμερικής φαίνεται να είναι απότοκος της δυσμένειας του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. 


Δηλαδή η εκπαραθύρωση του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ευάγγελου έγινε για τον λάθος λόγο.! 


Αλλοίμονον αν καθιερωθεί το έθος να εκπαραθυρώνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής όποιο Μητροπολίτη δεν συμπαθά ή δεν συμφωνεί μαζί του.


Τα ίδια ισχύουν για τον Μητροπολίτη Βοστώνης που τέθηκε σε αργία μέχρι τα Χριστούγεννα.


4.) Ερχόμαστε τώρα να δούμε αν έπρεπε να τιμωρηθούν οι δύο Μητροπολίτες.


Ασφαλέστατα και έπρεπε.! 


Όχι, βέβαια, επειδή δεν τους χωνεύει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, αλλά επειδή και οι δύο δεν έχουν καμμιά θέση μπροστά στο Άγιο Θυσιαστήριο, για λόγους που γνωρίζουν ακόμη και οι κότες στην Αμερική.


Ποια τιμωρία έπρεπε να επιβληθεί και στους δύο Μητροπολίτες;


Καθαίρεση! Τόσο απλό!.

Βεβαίως -όπως γνωρίζουν ακόμη και οι πέτρες στις ΗΠΑ- καθαίρεση δεν πρέπει να επιβληθεί μόνον στους δύο τιμωρηθέντες Μητροπολίτες, αλλά σε όλους τους εν ενεργεία επισκόπους -πλην ελαχίστων- της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.


Θα ερωτηθώ: Τόσο τραγική είναι η κατάσταση; 


Απαντώ: Understatement.!


Περνούμε στο δεύτερο θέμα.

5.) Γιατί έγινε αναστολή του Συνταγμάτιου διακυβέρνησης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής;


Με ποιο Συνταγμάτιο θα κυβερνάται η Εκκλησία της Αμερικής μέχρι τον καταρτισμό του νέου Συνταγμάτιου;


Θα κόβουν και θα ράβουν εντελώς ανεξέλεγκτα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος και ο π. Καρλούτσος;


6.) Ορισμένοι υποθέτουν ότι η αναστολή του Συνταγμάτιου διοίκησης έγινε για να αποφευχθούν οι καταστροφικές οικονομικές συνέπειες, από μηνύσεις που εκκρεμούν σε βάρος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.


Πιθανόν να έχουν δίκαιο.

Ας δεχτούμε ότι η αναστολή του Συνταγμάτιου διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής έγινε για να αποφευχθεί η πλήρης οικονομική της εξουθένωση. 


Αυτό, όμως, άραγε, πώς θα εμποδίσει τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ. Ελπιδοφόρο και τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο να ράψουν νέο κοστούμι στα μέτρα τους όταν θα συντάξουν νέο Συνταγμάτιο διοίκησης της Αρχιεπισκοπής στο οποίο θα συμπεριλάβουν άρθρα που θα αλλοιώνουν πλήρως το σύστημα διοίκησης της Αρχιεπισκοπής;

7.) Θέλω να επισημάνω σε όσους χάρηκαν για την απομάκρυνση του Μητροπολίτη Ευάγγελου -μια χαρά την οποία ούτως ή άλλως συμμερίζομαι- να κρατούν μικρό καλάθι για τις προσδοκίες τους επειδή δεν ξέρουμε ποιον προορίζουν να τον διαδεχθεί στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιερσέης.


Ο διάδοχος του Σεβ. κ. Ευάγγελου ελπίζουμε και προσευχόμαστε να είναι αδιάβλητος κληρικός, εχθρός του Οικουμενισμού και των νεωτερισμών. 


Προφανώς, όμως, δεν έχουμε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας επειδή είναι παγκοίνως γνωστό το ποιόν του άγαμου κλήρου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. 


Και να ήταν μόνον ο άγαμος κλήρος; 


"Ενα μεγάλο βόδι κάθεται πάνω στην γλώσσα μου", λέγει ο Αισχύλος.

8.) Θέλω, επίσης, να προειδοποιήσω να είναι προσεκτικοί όσοι εξέφρασαν χαρά για την πρόσφατη προαγωγή τριών νέων βοηθών επισκόπων στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής, απλά και μόνο επειδή είναι Αμερικανογεννημένοι.


Με όλο τον σεβασμό αυτό δεν μπορεί να είναι το κριτήριο επιλογής επισκόπων.


Αυτό που πρέπει να μας απασχολεί είναι κατά πόσο ο οπουδήποτε γεννημένος μελλοντικός επίσκοπος ή Αρχιεπίσκοπος Αμερικής είναι άνθρωπος με φόβο Θεού, αδιάβλητος και παραδοσιακός Ιεράρχης και όχι ο τόπος γέννησής του.

No comments:

Post a Comment