Saturday, October 17, 2020

Π. ΤΕΛΕΒΑΝΤΟΥ,ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ή ΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ή ΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΣΟΙ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====


Από την αρχή που ξέσπασε η νέα κρίση που δημιούργησε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο π. Καρλούτσος στην Αμερική προσπάθησα να εξηγήσω ορισμένα πράγματα τα οποία οι πλείστοι είτε δεν γνωρίζουν, επειδή δεν ζουν ή δεν έζησαν στις ΗΠΑ, είτε τα γνωρίζουν και τα αποσιωπούν για να εξυπηρετήσουν ευτελείς ή μη σκοπιμότητες. 


Συγκεκριμένα εξήγησα ότι κακώς εκπαραθυρώθηκαν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, και οπωσδήποτε για τους λάθος λόγους, οι Μητροπολίτες Νέας Ιερσέης Ευάγγελος και Βοστώνης Μεθόδιος. 


Σε τελευταία ανάλυση, όμως, καλώς τιμωρήθηκαν, επειδή και οι δύο Ιεράρχες Βοστώνης και Νέας Ιερσέης -όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των αρχιερέων στις ΗΠΑ- δεν είναι άξιοι -για πολλούς λόγους- να στέκονται μπροστά στο άγιο θυσιαστήριο.

Πρόσεξα ότι πολλοί -αν όχι όλοι- οι αναλυτές της κρίσης στην Εκκλησία της Αμερικής περιορίζονται 


1.) να καταδείξουν τον καταχθόνιο ρόλο που διαδραματίζει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, την αυταρχικότητα, το δεσποτικό του ήθος και την φιλοχρηματία του, 


2.) ή να επισημάνουν πόσο αντιεκκλησιαστικά και ιδιοτελή είναι τα κίνητρα του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, 


3.) ή να εκφράσουν την αποδοκιμασία τους για τις μεθοδεύσεις του π. Καρλούτσου.


Όλα όσα αναφέρουν είναι σωστά, αλλά αποτυγχάνουν να αναδείξουν ποιο είναι το πρακτέο.


What are the facts?

1.) Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο π. Καρλούτσος και ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος -that “holy” trinity- θα βρουν τελικά τον τρόπο να νομιμοποιήσουν την καταστρατήγηση του Συνταγμάτιου διοίκησης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, έστω και αν η νομιμοποίηση αντίκεται στην νομοθεσία των ΗΠΑ. 

 

Στόχος των Πατριαρχικών είναι να επιστρέψουν στο καθεστώς διοίκησης που επικρατούσε επί Ιακώβου, όταν ο αλήστου μνήμης αρχιοικουμενιστής και δολιοφθορέας της Ομογένειας Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος έλυνε και έδενε σε όλη την Αρχιεπισκοπή, αφού οι Ιεράρχες της ήταν ουσιαστικά βοηθοί επίσκοποι που αναφέρονταν στον ίδιο και όχι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο παροπλισμός των Μητροπολιτών Βοστώνης και Νέας Ιερσέης δημιουργεί καταρχήν την ανάγκη να πληρωθεί η κενή θέση στην Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, μετά την “προαγωγή” του Σεβασμιώτατου κ. Ευάγγελου σε Μητροπολίτη Σάρδεων. 


Είναι, επίσης, φανερό ότι το Πατριαρχείο και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος εξωθούν τον Μητροπολίτη Βοστώνης σε παραίτηση. Αν τελικά παραιτηθεί ο Σεβ. Βοστώνης ή αν βρεθεί άλλος τρόπος να τον εκπαραθυρώσουν -είναι άξιοι για όλα- θα υπάρξει και δεύτερος κενός θρόνος που θα πρέπει να πληρωθεί.

Καθόλου δεν αποκλείεται, επίσης, να υπάρξει σύντομα και τρίτος κενός Μητροπολιτικός Θρόνος αν “προαχθεί” σε Μητροπολίτη πάλαι ποτέ διαλάμψασας ή εν ενεργεία Μητρόπολης του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο υπέργηρος Μητροπολίτης Ντένβερ Ησαίας, όποτε θα πρέπει να γίνει εκλογή τριών τελικά Μητροπολιτών.


Ερχόμαστε στο διά ταύτα.


Αυτό, λοιπόν, που προέχει αυτή την στιγμή είναι να ασκηθούν ισχυρότατες πιέσεις στον Πατριάρχη και στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο ώστε να μην εκλέξουν διαβεβλημένους, Οικουμενιστές ή νεωτεριστές ως Μητροπολίτες.

Γράφτηκε ότι ο ευνοούμενος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου για την Μητρόπολη Νέας Ιερσέης είναι ο επίσκοπος Μηδείας Απόστολος.


Αν ο Θεοφιλέστατος Μηδείας εκλεγεί Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης θα υπάρξει ανάγκη να εκλεγεί νέος βοηθός επίσκοπος που θα εκτελεί χρέη Γραμματέα της επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Αμερικής.


Ποιος θα είναι αυτός άραγε; 


Ο γνωστός και μη εξαιρετέος Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Παπαζαφειρόπουλος ή κάποιος άλλος του ιδίου φυράματος;


Γι’ αυτό παρακαλώ θερμά και τους εν ΗΠΑ, αλλά και τους εν Ελλάδι αναλυτές της κρίσης στην Εκκλησία της Αμερικής, να αντιληφθούν ποιο είναι το πραγματικό διακύβευμα.


Θα συνεχίσουμε -συν Θεώ- αύριο για να καταδείξουμε, με την περίπτωση του Σεβασμιώτατου Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, την αξιοπιστία των επιχειρημάτων μας.

No comments:

Post a Comment