Sunday, October 18, 2020

Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ,ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ,ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΖΩΟΔΟΧΟΣ ΠΗΓΗ-ΣΤΑΖΟΥΣΑ


 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

________


Παναγία η Ζωοδόχος Πηγή-Στάζουσα, Μετόχιο της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου, Ιερά Μητρόπολις Κιτίου, έκδ. Ι.Μ. Σταυροβουνίου, σ.σ. 47.


Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού

=====

 

Άνευ αντιλογίας το παρόν δεν εντυπωσιάζει με τον αριθμό των σελίδων του. Όμως ο ακάματος ερευνητής Κωστής Κοκκινόφτας, με το γλαφυρό και συνοπτικό αυτό κείμενο, που συνοδεύεται με εμβόλιμα και συνοδευτικά κείμενα φωτογραφιών και εικόνων της Ι. Μ. Σταυροβουνίου, επιτυγχάνει να μας καταστήσει γνωστή, με βάση τις πηγές, την ταραγμένη ιστορία του Μετοχίου.


Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά «σε καιρούς δύσκολους για τους Έλληνες της Κύπρου οι αλλόθρησκοι αυτοί (δηλ. οι Τούρκοι του γειτονικού χωριού Κλαυδιά) βεβήλωσαν την εκκλησία, χρησιμοποιώντας την ακόμα και ως χώρο παρασκευής τυριών (χαλλουμιών)». 


Ο συγγραφέας καταρρίπτει την άποψη ότι το Μετόχιο είχε ιδρυθεί από φραγκοκαλόγερους του τάγματος των Κιστερσιανών. Πιθανότατα θα ήταν εξ αρχής Μετόχιο του Σταυροβουνίου. 


Από την εγκατάλειψη και την παρακμή το διέσωσε η Ιερά Μονή Σταυροβουνίου, που άρχισε  να το επιδιορθώνει στα 1907. 


H πραγματική ανακαίνισή του έγινε κατορθωτή επί των ημερών του νυν Καθηγουμένου αρχιμ. Αθανασίου και συγκεκριμένα ξεκίνησε στα 1991-92. 

Τοιουτοτρόπως με το μόχθο των μοναχών της Μονής και την επίβλεψη του Τμήματος Αρχαιοτήτων ανακαινίστηκε ο κυρίως ναός, ανοικοδομήθηκε ο νάρθηκας, φυτεύτηκαν δένδρα και εξωραΐστηκε ο γύρω χώρος. Αναστηλώθηκε επίσης ο ναός του Τιμίου Προδρόμου και ανευρέθηκε το Αγίασμα. Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 2011. 


Ο ένθεος ζήλος και ο ιδρώτας των πατέρων του Σταυροβουνίου μας παρέδωσε το Μετόχιο εις δόξαν και τιμήν της Υπεραγίας Θεότοκου. Γιορτάζει την Παρασκευή της Διακαινησίμου Εβδομάδος, της Ζωοδόχου Πηγής. Ευρίσκεται 4 χιλιόμετρα ΝΑ του χωριού Πυργά Λάρνακος, στο δρόμο που οδηγεί στο χωριό Κλαυδιά. Αποτελεί όαση, κυρίως με την πνευματική έννοια του όρου, στους δύσκολους καιρούς μας.

No comments:

Post a Comment