Saturday, October 10, 2020

Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ,ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ, ΑΓΙΟΛΟΓΙΟ 2020


 ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

______


Ημερολόγιο, Αγιολόγιο 2020, Αφιέρωμα στον Άγιο Νεόφυτο τον Έγκλειστο. 800 χρόνια από την κοίμησή του, Επιλογή και επιμέλεια κειμένων Γεώργιος Κυριάκου, έκδ. Π.Ε.Ε.Θ.


Του κ. Ανδρέα Κυριακού, θεολόγου

=====

 

Επιμελημένος και κομψός τόμος η παρούσα έκδοση, αντικατοπτρίζει τους κόπους αλλά και την υπευθυνότητα του Επιμελητού. Εύστοχη αναμφιβόλως η επιλογή του Αφιερώματος. Φέτος συμπληρώνονται 800 χρόνια από την αποδημία του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεοφύτου του Εγκλείστου, που δόξασε την κατά Κύπρον Εκκλησία με τις συγγραφές του, αλλά κυρίως με την κατά Χριστόν βιοτήν του. 


Στο Αφιέρωμα περιλαμβάνονται οι αξιόλογες εισηγήσεις των Καθηγητών Χρήστου Οικονόμου και Νίκου Νικολαΐδη σε συνέδριο του έγινε για τον Άγιο το 2009. Το Αφιέρωμα συμπληρώνεται με αποσπάσματα έργων του Αγίου. Από αυτά αντιγράφουμε το πιο κάτω, που είναι επίκαιρο, λόγω της πανδημίας και των πικρόχολων δηλώσεων ορισμένων απίστων για το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας. 

«Το ότι ο προσκομιζόμενος άρτος και οίνος μεταβάλλονται δια του Αγίου Πνεύματος σε σάρκα και αίμα είναι φανερό από τα ακόλουθα, καθώς ο Κύριος μας  στον Μυστικό Δείπνο, όχι αίμα και σάρκα αλλά άρτον και οίνον αφού ευλόγησε μετέδωσε στους μαθητές λέγοντας: «τούτο μου εστί το Σώμα και το αίμα το υπέρ υμών και πολλών διαδιδόμενον εις άφεσιν αμαρτιών. Ταύτα γαρ εσθίετε και πίνετε εις την εμήν ανάμνησιν». 


Το θέμα είναι απλό: Είτε ακολουθούμε το Χριστό και τις αψευδείς του επαγγελίες, είτε κλίνουμε ευήκοον το ους σε λόγους και εντάλματα σκοτισμένων απίστων. 

Από το έργο του Αγίου προς τινα προεστώτα αντιγράφουμε το πιο κάτω: «Η αρετή είναι χρήσιμο απόκτημα, καλό και τίμιο και χωρίς αυτή τα επίγεια δεν αξίζουν τίποτε. Αυτά έρχονται και παρέρχονται αυτή όμως μένει και παραμένει και προπορεύεται αυτών που την εργάζονται μέχρι να τους παρουσιάσει ενώπιον του στεφοδότη Χριστού στεφανωμένους. Αλλά ποια είναι αυτή η αρετή; Η χωρίς κομπασμό και υποκρισία η ευρισκόμενη  μέσα στο ταπεινό φρόνημα την οποία γνωρίσαμε πολύ καλά στην οσιότητά σου». 


Το Αγιολόγιο  εκτός από μια σύντομη αναφορά στους εορτάζοντες Αγίους κοσμείται με ωραιότατες εικόνες και ευαγγελικά και αποστολικά αναγνώσματα των Κυριακών. 


Επαινετή και άξια λόγου η προσπάθεια, ευχόμαστε καλή συνέχεια.

No comments:

Post a Comment