Monday, October 12, 2020

Ο μ. ΑΡΧΙΜ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΜΑΚΙΩΤΗΣ ΕΣΒΗΝΕ ΕΡΙΔΕΣ

 

Ο μ. ΑΡΧΙΜ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΧΑΜΑΚΙΩΤΗΣ ΕΣΒΗΝΕ ΕΡΙΔΕΣ


Του Σεβ. Αργολίδος κ. Νεκταρίου

=====


«Μακρόθυμος ανήρ κατασβέσει κρίσεις.»


Ήταν παραμονές Μ. Εβδομάδος, όταν δύο ιερείς συνεφημέριοι ψυχράνθηκαν. Όσο περνούσαν οι μέρες η διάσταση μεγάλωνε και φαινόταν ότι δεν επρόκειτο να γεφυρωθεί. Βαθύ χαντάκι ανοίχτηκε ανάμεσά τους. Το χαντάκι που σκάβει ο διάβολος για να χωρίσει και να απομονώσει τις ψυχές. Οι ενορίτες λυπήθηκαν, ανησύχησαν και αναριωτιούνταν: «Τι θα γίνει τώρα μεγαλοβδομαδιάτικα;» 


Ο π. Αθανάσιος Χαμακιώτης, ειδικά τις μέρες αυτές, δεν έπαιρνε ανάσα από τη συνεχή εξομολόγηση. Όταν έμαθε το γεγονός αποφάσισε να ενεργήσει. Μεγάλη Τρίτη μεσημέρι, έσπευσε από τη Νερατζιώτισσα στο Μαρούσι. Όσοι τον είδαν απόρησαν και έλεγαν:


-"Πώς είναι δυνατόν ο π. Αθανάσιος να αφήσει την εξομολόγηση τέτοια μέρα; Κάτι συμβαίνει"!

Ο π. Αθανάσιος κατευθύνθηκε στο σπίτι του ενός ιερέα. Με τον τρόπο που εκείνος ήξερε, μαλάκωσε τις καρδιές, το πρόβλημα λύθηκε, οι καπνοί διαλύθηκαν και ο ουρανός ξαστέρωσε. Οι ιερείς ειρήνευσαν, συμφιλιώθηκαν και σταμάτησε ο σάλος, το κουτσομπολιό, η κατάκριση. Έτσι η Μ. Εβδομάδα συνεχίστηκε ειρηνικά και το Πάσχα γιορτάστηκε μέσα σε κλίμα αγάπης. Και μόνη η παρουσία του π. Αθανασίου ήταν ικανή να μεταστρέψει τους ανθρώπους. 


Η αρετή του ειρηνοποιού θα τον συνοδεύει σ’ όλη του τη ζωή. Θα εκδηλώνεται ιδιαίτερα στο έργο της εξομολογήσεως, όπου θα ειρηνεύει αναστατωμένες ψυχές και θα συμφιλιώνει τους ανθρώπους με το Θεό και τους συνανθρώπους τους.


ΠΗΓΗ:


Από το βιβλίο: Ιερομόναχος Αθανάσιος Χαμακιώτης, 1891-1967. Του Αρχιμ. (και νυν Μητροπ. Αργολίδος) Νεκταρίου Αντωνοπούλου.

Εκδόσεις, Ακρίτας. Αθήναι 1998.

No comments:

Post a Comment