Wednesday, February 27, 2019

ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ


ΒΑΘΑΙΝΕΙ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
===== 

Η σημερινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου  του Πατριαρχείου Μόσχας είναι σαφής και ξεκάθαρη. Είχε προηγηθεί, με απόφαση που πήρε η Ιερά Συνόδος του εν λόγω Πατριαρχείου στο τέλος του λήξαντος έτους, η δημιουργία Πατριαρχικής Εξαρχίας Νοτιοανατολικής Ασίας. 

Τώρα η Μόσχα προχωρεί στην υλοποίηση της πιο πάνω απόφασης με την δημιουργία τεσσάρων νεοπαγών μητροπόλεων στον ασιατικό χώρο, ήτοι Σιγκαπούρης, Κορέας, Ταϊλάνδης και Φιλιππινών-Βιετνάμ. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί σπασμωδική, αλλά καλά μελετημένη κίνησησ, με στόχο την βήμα προς βήμα υλοποίηση της καινοφανούς (μάλλον κενοφανούς) θεωρίας της τρίτης Ρώμης. Οι άνθρωποι είναι έτοιμοι από καιρό .. 

Η ρωσσική τακτική ιδρύσεως ενοριών ανά την Υφήλιον υπό την αιγίδα του Πατριαρχείου Μόσχας δεν είναι κάτι πρωτάκουστο. Εδώ και χρόνια, πριν καν ξεσπάσει η ουκρανική κρίση, η Μόσχα δημιουργούσε μεθοδικά ενορίες στο Πακιστάν (Λαχώρη), στην Ινδία (Νεό Δελχί), στην Ινδονησία (με επικεφαλής τον π. Δανιήλ Μπαμπάνγκ, πρώην κληρικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου), στην Ταϊλάνδη, στο Λάος, στην Καμπότζη, στη Βόρειο Κορέα κ.ο.κ. 

Το Πατριαρχείο Ρωσσίας παραχώρησε Αυτονομία στην Ιαπωνική Ορθόδοξη Εκκλησία κι ετοιμάζεται να προχωρήσει στην επανίδρυση της Αυτόνομης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κίνας, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. 

Τώρα με την άστοχη κίνηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία, βρήκαν την ευκαιρία που περίμεναν. Θεμελιώνουν το εκκλησιαστικό ρωσσικό imperium, που θα αποτελεί το «δεξιό βραχίονα» του Ρωσσικού κράτους στα εγκόσμια του σχέδια. Ήδη από τη μεριά της Μόσχας ακούγονται κάποιες ακραίες φωνές που ζητούν από το Πατριαρχείο τους να ιδρύσει τουλάχιστον πέντε μητροπόλεις στην ίδια την Τουρκία! Ο μεγαλορωσσικός σωβινισμός στο απόγειό του. Τα πραγματα είναι δύσκολα. 

Οι υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν αναγνωρίζουν την Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία, η Μόσχα προελαύνει αφού διέκοψε την ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο πλους εν νυκτί…

No comments:

Post a Comment