Thursday, February 7, 2019

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΣΧΑ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
====== 

Σε χθεσινή συνέντευξή του στη «Ρομφαία», ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων ανέλυσε την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με τη δημιουργία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Δεν θα σχολιάσουμε τα όσα παρουσίασε, υποστηρίζοντας τις πάγιες θέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας στη σύρραξή του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το ουκρανικό. 

Περιοριζόμαστε να σχολιάσουμε τη θέση του ότι στις αποφάσεις της Συνόδου του Μινσκ της Λευκορωσσίας ΔΕΝ περιλαμβάνονται οι μητροπόλεις των Νέων Χωρών. Ως δικαιολογία ανέφερε ότι «οι ιεράρχες των Νέων Χωρών συμμετέχουν στην Ιερά Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι του Οικουμενικού Πατριαρχείου». 

Χωρίς να τρέφουμε ψευδαισθήσεις, ούτε να νομίζουμε ότι το πρόβλημα της διακοπής της εκκλησιαστικής κοινωνίας μεταξύ των δύο Εκκλησιών έχει επιλυθεί, δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε το ως άνω γεγονός θετική ενέργεια, διότι βλέπουμε να ανοίγεται ακόμη ένας δίαυλος επικοινωνίας. 

Ήδη εδώ και λίγες μέρες ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, μιλώντας στην εκκκλησία του Σωτήρος Χριστού στη ρωσσική πρωτεύουσα, ανέφερε ότι οι Ρώσσοι προσκυνητές μπορούν να μετέχουν των αχράντων μυστηρίων στη Μονή Αγίου Παντελήμονος του Αγίου Όρους, παρά το γεγονός ότι η ρωσσική μονή βρίσκεται υπό το ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριάρχου. Άρα βλέπουμε ακόμη ένα βήμα προς την ορθή κατεύθυνση, που περιορίζει την άνευ όρων και ορίων αντίδραση της Μόσχας στην κήρυξη του ουκρανικού αυτοκεφάλου. 

Από την άλλη υπάρχει πιθανότητα η ανωτέρω κίνηση της Μόσχας να είναι μια κίνηση ματ για να επηρεάσει την Ελλαδική Εκκλησία, η οποία άχρι του νυν δεν έχει πάρει επισήμως θέση στο ουκρανικό ζήτημα. Κλείνοντας θα ηθελα να παρατηρήσω ότι, επί του παρόντος, η Μόσχα έχει το πάνω χέρι, διότι στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Επιφανίου στο Κίεβο ΔΕΝ παρουσιάστηκαν εκπρόσωποι άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών πλήν του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Οι δηλώσεις του Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ υπήρξαν αρκούντως σαφείς. Εμείς κλείνουμε το παρόν σχόλιο με τα πιο κάτω: «Το στερέωμα των επι σοι πεποιθότων, στερέωσον Κύριε την Εκκλησίαν, ην εκτήσω το τιμίω σου αίματι».

No comments:

Post a Comment