Sunday, February 10, 2019

ΕΠΤΑ ΜΟΝΑΧΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ Ι. Μ. ΒΑΤΟΠΑΔΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Πολύ σημαντική εξέλιξη.

Υπάρχουν Αγιορείτικες Μονές οι οποίες αρνήθηκαν ή θα αρνηθούν να δεχτούν τους επισκόπους της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και υπάρχουν μοναχοί, οι οποίοι εγκατέλειψαν την Μονή της μετανοίας τους εξαιτίας του Ουκρανικού.

Προφανώς έχουμε να κάνουμε με πραγματική ανταρσία εναντίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Μέχρι στιγμής καμία Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία δεν αναγνώρισε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εκχωρήσει Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία. 

Τώρα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ανυπακοή για το Ουκρανικό ακόμη και μεταξύ θεσμών που ανήκουν στην δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.


ΕΠΤΑ ΜΟΝΑΧΟΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΟΥΝ ΤΗΝ Ι. Μ. ΒΑΤΟΠΑΔΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΟΥΚΡΑΝΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ

Του ιστολογίου "Αβέρωφ"
=====

Αρκετοί μοναχοί αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Μονή Βατοπεδίου μετά την υποδοχή που έκανε στην Ουκρανική σχισματική αντιπροσωπεία η οποία περιοδεύει αυτήν την στιγμή στο Άγιον Όρος, αναφέρει η Interfax.

Σύμφωνα με μια πηγή στο Πατριαρχείο Μόσχας, επτά Ρώσοι, Ουκρανοί και Μολδαβοί μοναχοί της Βατοπαιδίου έφυγαν και αποφάσισαν να πάνε στην Ρωσικής-παράδοσης Μονή του Αγίου Παντελεήμονα, όπου η σχισματική αντιπροσωπεία χθες απορρίφθηκε.

Πριν την απόρριψή τους από την Παντελεήμονος, η αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον «Επίσκοπο» Οδησσού και Μπάλτας Παύλο λειτούργησε στον Εσπερινό και στην Θεία Λειτουργία στην Μονή Παντοκράτορος και φιλοξενήθηκε από τη Νέα Μονή Εσφιγμένου. Από την άλλη, Μονές όπως η Φιλοθέου και η Καρακάλλου έχουν δηλώσει ότι θα κλείσουν τις πύλες τους στους σχισματικούς.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι πολλοί από τους Έλληνες μοναχούς που εγκαταβιούν στο Βατοπαίδι είναι επίσης αρκετά δυσαρεστημένοι με την θέση της ηγεσίας της Μονής και θεωρούν ότι οι εκπρόσωποι της νέας Ουκρανικής οργάνωσης είναι σχισματικοί.

Ο ηγούμενος της Βατοπαιδίου Εφραίμ θα παρευρισκόταν στην ενθρόνιση του «Μητροπολίτη» Επιφανίου Ντουμένκο στο Κίεβο στις 3 Φεβρουαρίου αλλά υπέστη καρδιακή προσβολή κατά την άφιξή του στην Ουκρανική πρωτεύουσα, αφήνοντας έναν Ιερομόναχο, τον Μάξιμο τον Βατοπαιδινόνα συλλειτουργήσει στην ενθρόνιση μαζί με τον Ηγούμενο Αλέξιο της Μονής Ξενοφώντος και τον Ιερομόναχο Χρυσοστόμο της Κουτλουμουσιανής Σκήτης του Αγίου Παντελεήμονα.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους επισήμως καταψήφισε την αποστολή αντιπροσωπείας στην ενθρόνιση του Επιφάνιου, με 13 Μονές κατά και 5 υπέρ: Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου και Παντοκράτορος. Οι Αγιορείτες οι οποίοι παρευρέθησαν και συλλειτούργησαν, συμμετείχαν ως μέλη της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Συνεπώς, 7 Αγιορείτικες Μονές έχουν μέχρι στιγμής δείξει στήριξη στους Ουκρανικούς σχισματικούς, είτε με την ψήφο τους υπέρ της παρουσίας τους στην ενθρόνιση, είτε με την υποδοχή των σχισματικών στις Μονές τους: Ιβήρων, Σταυρονικίτα, Ξενοφώντος, Κουτλουμουσίου, Παντοκράτορος, Βατοπαιδίου και Νέα Εσφιγμένου.


Μετάφραση Φαίη για το ΑΒΕΡΩΦ.

No comments:

Post a Comment