Tuesday, February 12, 2019

Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΕ!!!


Ο ΣΕΒ. ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΓΙΟΡΕΙΤΕΣ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΞΕΧΝΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΙΣΕ!!!

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε, στο ιστολόγιο “Κατάνυξις”:

“Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κάλεσε όλες τις Ιερές Μονές του Αγίου Όρους να μην έχουν καμία επικοινωνία με την «αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας» (OCU) και ευχαρίστησε τους Μοναχούς που αρνήθηκαν να δεχθούν την αντιπροσωπεία της OCU.

«Ειλικρινά ελπίζω ότι το Άγιο Όρος, θα λάβει τη σωστή απόφαση» έγραψε σε άρθρο του στο Jesus-portal.ru, ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, κ. Ιλαρίων.

«Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αγαπά το Άγιο Όρος και ήταν ευτυχής να το επισκέπτεται κάθε φορά που ήταν δυνατόν. Αλλά ο λόγος αυτής της αγάπης δεν είναι η αρχαιότητα, η αρχιτεκτονική ή τα πανέμορφα τοπία, αλλά κυρίως επειδή το Άγιο Όρος παραμένει το οχυρό της εκκλησιαστικής αλήθειας για εκατομμύρια Ορθόδοξους Χριστιανούς», έγραψε.”

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας συμπεριφέρεται με μεγάλη ιταμότητα προς κάθε κατεύθυνση για να εξασφαλίσει την μη αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας.

Χωρίς ίχνος ντροπής εκβιάζει ανοιχτά την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Γεωργίας αλλά και το Άγιον Όρος για να πετύχει τον στόχο του.

Εκφράζει προσποιητό σεβασμό προς το Άγιον Όρος και μιλά λες και είναι ο κυρίαρχος επίσκοπος της Αθωνικής πολιτείας.

Ο λαλίστατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ, όμως, συμμετείχε στην επαίσχυντη Σύνοδο του Μίνσκ. Το ίδιο και ο Σεβ. Ουκρανίας Ονούφριος και οι άλλοι ιεράρχες της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ρωσσίας. Η Σύνοδος του Μίνσκ αφόρισε όλους τους πιστούς του Οικουμενικού Πατριαρχείου των Αγιορειτών μοναχών μη εξαιρουμένων.

Επομένως, αντί να δίνει ορμήνειες στους Αγιορείτες τι να κάνουν για το Ουκρανικό, ο Σεβ. Βολοκολάμσκ όφειλε να πρωτοστατήσει για να ακυρωθεί η Σύνοδος του Μινσκ.

Ορισμένες Αγιορειτικές Μονές αρνήθηκαν την είσοδο στην ουκρανική αντιπροσωπεία για τους όποιους λόγους έκριναν επιβεβλημένο να το πράξουν.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι ο Σεβ. Βολοκολάμσκ νομιμοποιείται να υποδεικύνει στους Αγιορείτες τι να κάνουν, ούτε μπορεί να συμπεριφέρεται λες και είναι ο κυρίαρχος επίσκοπος του Αγίου Όρους.

3 comments:

  1. Πάντα εύστοχος στα σχόλιά σας. Αν και διαφωνώ σε πολλά που γράφετε κατά καιρούς, ειδικά στις οικουμενικές σχέσεις και τους θεολογικούς διαλόγους, σας διαβάζω με ενδιαφέρον και σέβομαι την άποψή σας. Περαστικά στη δοκιμασία που περνάτε, σας έχω στην προσευχή μου.

    ReplyDelete
  2. Αλήθεια τί νά κουβέντιασαν άραγε ο κ. Ευσεβής ( Πάιατ ) μέ τον κ. Δήμτσα και τους αγιορείτες τους έπιασε λόξυγγας ! Άραγε τί ! Για ένα tea τόσος βραχνάς , τόσο μπέρδεμα της γλώσσας , τόσο πθ... δεν νομίζω !

    ReplyDelete
  3. Τί κρίμα ! Ειλικρινά λυπάμαι νά υπάρχουν και διαφορές ! Δεν θάπρεπε ! Το διάστημα εκπέμπει βλήματα !

    ReplyDelete