Sunday, February 3, 2019

ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ


ΟΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΚΑΙ ΙΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Την Παρασκευή, πρώτη τρέχοντος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος μίλησε μετά τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό Παναγίας στην Πύλη Βελιγραδίου της Βασιλεύουσας. Μεταξύ άλλων έθιξε και το θέμα της ουκρανικής αυτοκεφαλίας, τονίζοντας με έμφαση, ότι πρόκειται για «το σημαντικότερο εκκλησιαστικό γεγονός που συνέβη στις αρχές αυτής της χρονιάς». 

Καμμία ένσταση. Όντως πρόκειται για γεγονός σημαντικό. Όμως, για να μην παίζουμε τον άχαρο ρόλο του ιατροδικαστή, οφείλουμε να δούμε από κοντά κι όχι κοντόφθαλμα τα υπέρ και τα κατά της όλης ενέργειας. Η αυτοκεφαλία της Ουκρανίας έκανε τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο (τον αποκαλούμενο βασιλιά της σοκολάτας) να πλέει σε πελάγη ευτυχίας και τον πρώην σχισματικό Φιλαρέτ Ντενυσένκο και τους συν αυτώ να πανηγυρίζουν. 

Είδαμε, όμως, παράλληλα και τη βίαιη αντίδραση της Ρωσσικής Εκκλησίας, που εκδηλώθηκε με τη σύνοδο του Μινσκ της Λευκορωσσίας κι όχι μόνο. Αν δεν θέλουμε να τρέφουμε αυταπάτες η όλη απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου συνιστά εισπηδητική ενέργεια και ουδέν έτερον. 

Αυτό που μας θλίβει βαθύτατα όμως είναι το ότι αμφότερες οι παρατάξεις, ήγουν η του Οικουμενικού Πατριαρχείου και η του Πατριαρχείου Μόσχας θυμήθηκαν τους Ιερούς Κανόνες!!! Και μάλιστα όχι απλώς τους έφεραν στη μνημή τους, αλλά και τους έχουν μετατρέψει σε καταπέλτες και ελεπόλεις (βασικά όπλα) στην εντονή διαμάχη και σύγκρουση, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση από τις 22.4.2018 άχρι του νυν. 

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τις ατέλειωτες συμπροσευχές του με τους αιρετικούς κι όχι μόνο έχει ποδοπατήσει τους Ιερούς Κανόνες, αλλά ούτε έχει σκοπό να δώσει τέλος σ’ αυτές. Ποιος λησμονεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ονόμασε τους Ιερούς Κανόνες «τείχη του αίσχους»; Τώρα μετέτρεψε σε μπαντιέρα και φλάμπουρο τον κη΄ Κανόνα της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου! 

Όσον αφορά τη Μόσχα τι να πει κανείς;! Ποιος ξεχνά τη μετάδοση της θ. κοινωνίας στους αιρετικούς Παπικούς το οποίο γεγονός ο εν Αγίοις Πατήρ ημών Ιουστίνος του Τσέλιε (Πόποβιτς) ονόμασε “προδοσία του Ιούδα”; Προσφάτως οι του Πατριαρχείου Μόσχας συμπροσεύχονται (συν τοις άλλοις)) με τους αιρετικούς Παλαιόπιστους (Ρασκόλνικους) που είναι αποκομμένοι από την Εκκλησία εδώ κι αιώνες. 

Τέλος λόγου. Ας σεβαστούν αμφότεροι τους Ιερούς Κανόνες. Τότε θα επέλθει είρηνη στην Εκκλησία. Άλλως μάτην κοπιώμεν.

No comments:

Post a Comment