Sunday, February 3, 2019

ΜΙΑ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ, ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ


ΜΙΑ ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ, ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ

Του θεολόγου κ. Ανδρέα Κυριακού
=====

Έγινε χτες Κυριακή η ενθρόνιση του πρώτου Προκαθήμενου της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφανίου (Ντουμένκο). Η ενθρόνιση έγινε από τον Γαλλίας Εμμανουήλ εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τον πρώην σχισματικό επίσκοπο Μακάριο Μαλέτιτς και τον επίσκοπο Συμεών της Βίνιτσα (που αποπέμφθηκε από την Αυτόνομη Εκκκλησία της Ουκρανίας, λόγω της συμμετοχής του στην «Ενωτική Σύνοδο»). 

Πρώτη παρατήρηση: Παντελής απουσία εκπροσώπων δεκατριών Ορθοδόξων Εκκλησιών. Ούτε καν ο «επίτιμος πατριάρχης» Φιλαρέτ Ντενυσένκο ήταν παρών, λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας. Μήτε ο Καθηγούμενος του Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, λόγω του γνωστού περιστατικού με την υγεία του. Συνολικά 13 Ορθόδοξες Εκκλησίες «λάλω σιωπή», έδειξαν ότι δεν είναι (προς το παρόν τουλάχιστον) έτοιμες να προχωρήσουν στην αναγνώριση της ουκρανικής αυτοκεφαλίας. Επί του παρόντος τα πράγματα τέθηκαν στο ψυγείο. Προβλέπεται βαρύς και απροβλέπτου διαρκείας χειμώνας. 

Από τη μια ο Οικουμενικός Πατριάρχης απτόητος και αταλάντευτος στην αρχική του απόφαση υλοποίησε με σιδηρά αποφασιστικότητα αυτά που αποφάσισε με την περί αυτόν Σύνοδο. 

Από την άλλη, για άλλους ο φόβος και για άλλους η συμπάθεια προς την Μόσχα, «πάγωσαν» την αναγνώριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Ο νέος Προκαθήμενος ανέφερε -μεταξύ άλλων- στον ενθρονιστήριο λόγο του ότι η υπ’ αυτόν Εκκλησία είναι «ανοικτή σε συνεργασία και διάλογο με τις άλλες χριστιανικές Εκκλησίες και θρησκευτικές οργανώσεις της Ουκρανίας, στην Ουκρανία και το εξωτερικό”

Τελικά η καινούργια Εκκλησία φαίνεται ότι πορεύεται από τα γεννοφάσκια της στους οικουμενιστικούς δρόμους, προς άφατον χαρά των απανταχού της γης Οικουμενιστών. Το γεγονός μας λύπησε, αλλά δεν μας ξένισε καθόλου, αφού ο μέντορας του Μητροπολίτη Επιφανίου «επίτιμος πατριάρχης» Φιλαρέτ Ντενυσένκο δεν δίστασε να συμπαραταχθεί και να αναγνωρίσει τις αποφάσεις της Συνάξεως της Κρήτης και δη το διαβόητο άρθρο 6 περί «ετεροδόξων Εκκλησιών και Ομολογιών». 

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Ουκρανία υπάρχει η μεγαλύτερη Ουνιτική κοινότητα του κόσμου, με 4 εκατομμύρια οπαδούς. 

Ο νέος Προκαθήμενος δεν μας δήλωσε ευθέως τι πρόκειται να πράξει, αλλά, όπως πάνε τα πράγματα, σε λίγο το διαβόητο «Π.Σ.Ε.» θα αποκτήσει ακόμη ένα μέλος. 

Δύσκολα τα πράγματα. Ευχών πολλών χρεία.

No comments:

Post a Comment