Sunday, May 10, 2020

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ κ. Μ. ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ


ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΚΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΤΟΥ κ. Μ. ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ
Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====
Διαβάσαμε, στον “Ορθόδοξο Τύπο”, άρθρο του Δρ. Μίοντραγκ М. Πέτροβιτς: “Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ, Η Ι. ΜΟΝΗ ΧΙΛΑΝΔΑΡΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΤΙΤΛΟΣ «ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ»”.
Ενώ υποτίθεται ότι το άρθρο γράφτηκε για να ελέγξει τον εθνοφυλετισμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν κατορθώνει παρά να προδώσει τον σερβικό εθνοφυλετικό οίστρο του συντάκτη του.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο κ. Πέτροβιτς προσπαθεί να αποξενώσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο από την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου την οποία έμμεσα θεωρεί εξάρτημα της Εκκλησίας της Σερβίας.!!!
Το πρόβλημα με τον συντάκτη του άρθρου είναι ότι αναφέρει επιμελώς όσα στοιχεία -κατά την άποψη του- συνιστούν εθνοφυλετισμό εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αποκρύβει, όμως, επιμελώς το εθνοφυλετικό φρόνημα των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Σερβίας, οι οποίοι προσπαθούν να κρατήσουν κάτω από τις πτέρυγες του Πατριαρχείου της Σερβίας όλες τις χώρες που αποτελούσαν την πάλαι ποτέ διαλάμψασα Γιουγκοσλαβία.
Βεβαίως ορθά ο συντάκτης του άρθρου ελέγχει την αίρεση του εθνοφυλετισμού, αλλά, αφού θέλει να ελέγξει την αίρεση του εθνοφυλετισμού, πριν εκβάλει το εθνοφυλετικό σκουπιδάκι από το μάτι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν είναι πρωτίστως επιβεβλημένο να βγάλει το εθνοφυλετικό δοκάρι από το μάτι της Εκκλησίας της Σερβίας;
Οι θέσεις που εκφράζει ο κ. Πέτροβιτς είναι παραπλήσιες με τις αντίστοιχες αθεμελίωτες θέσεις του σεβαστού π. Βασίλειου Βολουδάκη για τον τίτλο του Οικουμενικού Πατριάρχη και την δήθεν αντικανονική εξάρτηση του Αγίου Όρους από το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Αλλοίμονον αν γίνουν αποδεκτές τόσο αθεμελίωτες και ανιστόρητες θέσεις.

No comments:

Post a Comment