Tuesday, May 12, 2020

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ




ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ είναι δεινός απολογητής της Ορθόδοξης πίστης μας. 

Γι’ αυτό μας χαροποιεί υπέρμετρα το γεγονός ότι προσκαλείται στα τηλεοπτικά κανάλια τακτικά για να σχολιάσει τα διάφορα θέματα της επικαιρότητας.

Στο βίντεο που προτάσσεται της ανάρτησης, ο Σεβασμιώτατος, με τον χειμαρρώδη λόγο του, εξηγεί για ποιους λόγους η Εκκλησία δεν μπορεί να σταματήσει να τελεί την Θεία Λειτουργία.

Παραθέτει ισχυρότατα επιχειρήματα για να στηρίξει τα λεγόμενά του και προτάσσει την πίστη και την εμπειρία της Εκκλησίας στα κενά επιχειρημάτων φληναφήματα της αθείας και της ολιγοπιστίας.

Σε ένα μόνο σημείο θα σταθούμε επιφυλακτικοί και θα παρακαλέσουμε τον Σεβασμιώτατο να προβληματιστεί παραγωγικά για το θέμα.

Συγκεκριμένα ο Σεβασμιώτατος είπε ότι η Εκκλησία δέχτηκε να σταματήσει να τελεί την Θεία Λειτουργία για να μην κατηγορηθεί από κακόπιστους ότι δήθεν τα μυστήριά της -και δη η Θεία Ευχαριστία- διέσπειραν τον κορωνοιό.

Καταρχήν θα μας επιτρέψει ο Σεβασμιώτατος να διαφωνήσουμε ριζικά ότι μπορεί να ευσταθήσει θεολογικά αυτό το επιχείρημα. Ο κόσμος έχει τα δικά του κριτήρια και την ιεράρχηση των δικών του προτεραιοτήτων. Η Εκκλησία, όμως, αυτοκαταργείται, όταν συγκατανεύει να σταματήσει η τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Το ερώτημα των πιστών, Σεβασμιώτατε, αναφορικά με την στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος έναντι της πανδημίας του κορωνοιού, είναι το ακόλουθο:

Γιατί η Ιεραρχία -και δη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- δεν διαπραγματεύθηκε με την πολιτεία την συνέχιση της τέλεσης της Θείας Λειτουργίας;

Στην Κύπρο λ.χ. ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έθεσε στην Πολιτεία τις κόκκινες γραμμές της Εκκλησίας. 

Ως εκ τούτου δεν υπάρχει καμμία Μητρόπολη που να μη συνέχισε να τελεί την Θεία Λειτουργία με την παρουσία έστω και λίγων πιστών.

Γιατί η Ιεραρχία της Εκκλησίας τη Ελλάδος -και δη ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος- δεν έκανε το ίδιο;

No comments:

Post a Comment