Monday, August 26, 2019

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ π. ΘΕΟΔΩΡΟ ΖΗΣΗ


ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ π. ΘΕΟΔΩΡΟ ΖΗΣΗ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Όλα δείχνουν ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος θα αναγνωρίσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας ή θα παραπέμψει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβρίου για την τελική απόφαση.

Αν, όντως, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος προχωρήσει τελικά στην καταρχήν αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας και αργότερα επικυρωθεί από την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, δεν χρειάζεται να είναι κανείς προφήτης για να προφητεύσει ότι το Πατριαρχείο Μόσχας θα κάνει με την Εκκλησία της Ελλάδας αυτό που έκανε με το Οικουμενικό Πατριαρχείο με την επαίσχυντη Σύνοδο του Μινσκ.

Θα αφαιρέσει το όνομα του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου από τα Δίπτυχα και θα θέσει εκτός εκκλησιαστικής κοινωνίας (θα αφορίσει δηλαδή) το σύνολον των μελών (κληρικών όλων των βαθμίδων, μοναχών και λαικών) της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το Πατριαρχείο της Μόσχας, όμως, δεν περιορίστηκε να διακόψει την εκκλησιαστική κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά πραγματοποιεί καθημερινά εισπήδηση σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας, οι οποίες είναι κανονικό έδαφος του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συμπεριφέρεται λες και η Τουρκία είναι κανονικό έδαφος του Πατριαρχείου της Ρωσσίας.!!!

Αν, λοιπόν, τελικά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος προχωρήσει στην αναγνώριση της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανίας δεν υπάρχει ίχνος αμφιβολίας ότι η Εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία της Ρωσσίας δεν χωρατεύουν: 

Θα διακόψουν αμέσως την εκκλησιαστική κοινωνία με την Εκκλησία της Ελλάδος και θα κάνουν εισπήδηση στα κανονικά της όρια πιθανώτατα με την ίδρυση Ρωσσικής Εξαρχίας στην Ελλάδα ή με την αναγνώριση των Αποτειχισμένων ή κάποιων άλλων ως την κανονική Εκκλησία της Ελλάδος.

Επομένως το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα πράξουν, σε αυτήν την περίπτωση, οι περί τον π. Θεόδωρο Ζήση.

Θα δεχτούν αδιαμαρτύρητα τον αφορισμό τους από την Εκκλησία της Ρωσσίας ή μήπως θα ευλογήσουν την εισπήδηση του Πατριαρχείου της Ρωσσίας στα κανονικά όρια της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα προσχωρήσουν στην Ρωσσική Εξαρχία ή σε κάποιο άλλο σχήμα που υπάρχει ή που θα δημιουργηθεί;

Με άλλα λόγια οι περί τον π. Θεόδωρο Ζήση θα συνεχίσουν να είναι Αποτειχισμένοι ή θα γίνουν -Θεός φυλάξοι- Σχισματικοί;

Ως εικός το ερώτημα βασανίζει έντονα την συνείδησή μας. 

Γι' αυτό παρακαλούμε θερμά και υικά τον π. Θεόδωρο και τους άλλους Αποτειχισμένους πατέρες και αδελφούς μας να μας καταστήσουν γνωστές τις προθέσεις τους. 

14 comments:

  1. Ωραίο εκκλησιολογικο φρόνημα οι μοσχοβίτες. Απειλές, εισπηδησεις, διακοπή κοινωνίας κλπ. Και αυτούς τους τραμπούκους με ράσα, που η εκκλησία είναι προέκταση της εξωτερικής πολιτικής του κράτους τους, κάποιοι τους αποθεώνουν, αναφέρονται με δέος και μας λένε πως πρέπει το οικουμενικό πατριαρχείο να απαρνηθεί των κανονικών του δικαίων λόγω του τσαμπουκα τους. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, αν δεν επιδείξουν μετάνοια, να συγκληθεί μείζων και υπερτελης σύνοδος η οποία θα τους αφορίσει για να ξεμαγαρισει η εκκλησία του Χριστού από αυτό το απόστημα.

    ReplyDelete
  2. "με την αναγνώριση των Αποτειχισμένων ή κάποιων άλλων ως την κανονική Εκκλησία της Ελλάδος."


    Καλημέρα κ. Τελεβάντο , όσο κι άν είναι κακά τα μαντάτα , που μας μεταφέρετε , οτι η εκκλησία της Ελλάδος θα κοινωνήσει μέ τους σχισματικούς ακοινώνητους της Ουκρανίας . Μήν το θεωρείτε τόσο πολύ περίπατο το θέμα και οτι το μόνο εμπόδιο είναι οι " σχισματικοί " αποτειχισμένοι ! Είναι σεβαστή η προσπάθειά σας νά κρατήσετε ισορροπίες επί του θέματος , εσείς ο ίδιος γνωρίζετε τους λόγους . Μήν το χαλάτε λοιπόν ! Όχι νά φωνάζει ο κλέφτης για νά φοβηθεί ο νοικοκύρης ! Οι αποτειχισμένοι ήταν μέχρι στιγμής εκτός εκκλησίας και χρειάζονται " αναγνώριση " για νά επιστρέψουν στην " κανονικότητα " ; προσέξτε σας παρακαλώ τις εκφράσεις σας και τις διατυπώσεις σας . Το ξέρω οτι όσο πάει και οι ισορροπίες γίνονται πιό δύσκολες . Όχι όμως οι αχειροτόνητοι της Ουκρανίας νά μας βγάλουν και " σχισματικούς " ! Μή χειρότερα ! Τέτοιος παραλογισμός ! Είστε τόσο σίγουρος οτι αυτά θα περάσουν απο την Ιερά Σύνοδο παμψηφεί χωρίς νά προκαλέσουν ρήγματα εντός της Ιεράς Συνόδου ; Αν δεν υπογράψει ο " Μάρκος ο Ευγενικός " ουδέν εποιήσαμε ! Κοινώνησαν μέ τους σχισματικούς 20 επίσκοποι , οι υπόλοιποι ; Πρόδωσε ο πλανήτης Ιερόθεος ! Θα το πράξουν όλοι ; Ευελπιστούμε όχι ! Δεν χάθηκε η σύνεση ! Ήρθαν οι χοίροι νά καταστήσουν την εκκλησία " αχειρώνα " και " αχειροστάσιο " ? Ήρθαν οι αχειροτόνητοι νά μας χαρακτηρίσουν " σχισματικούς " !!!!
    Συνέχεια .....

    ReplyDelete
  3. Μήν προβληματίζεστε κ. Τελεβάντο , τόσο έντονα για νά εκμαιεύσετε τί θα πράξει ο π. Θεόδωρος και οι περί αυτόν . Ό,τι έπραξε και μέχρι σήμερα . Δεν θα πέσει παντού επιδημία προδοσίας . Μόνο ο Ιούδας πρόδωσε ! Κανένας π. Θεόδωρος δεν είναι ο οδοδείκτης . Οδοδείκτες είναι τα ιερά θέσμια της εκκλησίας . Δεν προδώσαμε τον Χριστό και την εκκλησία μιά ζωή ολόκληρη , τώρα θα το κάνουμε για τα ξυλοκέρατα του Φαναρίου ;

    Αχ ! Οι προφητείες των αγίων πώς βγαίνουν αληθινές ! Ο π. Παίσιος είχε μιλήσει για σεισμό , για διάλυση μοναστηριών , νά είναι ο κάθε μοναχός στερεός στον προσωπικό Χριστό , γιατί μπορεί νά χάσει την ασφάλεια του μοναστηριού και των αδελφών . Ιδιόχειρη επιστολή του γέροντα Εφραίμ Αριζόνας μίλαγε για κακούς οιωνούς ! Μήν έχετε καμμία αμφιβολία κ. Τελεβάντο οτι θα είμαστε μέ τους αγίους κάι όχι μέ το εσβεσμένο Φανάρι ! Ο Μωυσής ηγήσατο μείζονα πλούτον τον ονειδισμόν του Χριστού ή τον εν Αιγύπτω θησαυρόν ! Γένοιτο !!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Με ποιον τρόπο κα. Ελένη θα είστε με τους Αγίους σε αυτή την περίπτωση; Τώρα δεν υπάρχουν οικονομίες σε πανορθόδοξα συμφωνημένη απόφαση σχισματικών..Δεν υπάρχει η υποκειμενικότητα της οικουμενιστικότητας του εκάστοτε δεσπότη, οι οικονομίες και ο δυνητικός ερμηνευτικός παράδρομος..Ο κοινωνών ακοινωνήτω σε πλήρη εφαρμογή, τα ψέματα τελειώνουν σιγά σιγά. Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα..Κάποιος από την δεύτερη Ρώμη ή την τρίτη θα είναι σε καταδικαστέο σχίσμα..Διπλωματίες δεν χωρούν..

      Delete
    2. Ο τρόπος που μιλάτε είναι αήθης και υπερφίαλος . Εάν δεν καταλαβαίνετε καλά τα ελληνικά και δεν έχετε εμβαθύνει στο πνεύμα του Ευαγγελίου , ρωτείστε τον Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο , νά σας τα διαλευκάνει μέ τα γραπτά του , καθότι ο ίδιος είναι στον αγιο Πέτρο ή προσευχηθείτε μέ ταπείνωση νά σας φωτίσει ο Θεός . Όμως πέφτετε σε πλάνη γιατί δεν έχετε ταπείνωση . Συνεπώς ό,τι και νά σας πώ πάει στον βρόντο ! Μόνο το μυαλό σας εμπιστεύεστε , γιατί η υπερηφάνεια σας έχει οδηγήσει στην αυτογνωμία . Ποιός σας είπε οτι μπορεί νά αλλάξει γνώμη ο υπερήφανος !

      Delete
    3. Μα δεν απαντήσατε στην ερώτηση κα. Ελένη αλλά κάνετε προσωπική επίθεση. Ποιος εκ των δυο πατριαρχείων είναι σε σχίσμα πείτε μου. Είναι άκυρα τα ρωσικα πνευματικά πυρά και γιατί; Δεν εξετάζουμε το θέμα εάν ...τιμωρεί η εκκλησία τους δειλούς και χλιαρούς σε κάθε εποχή. Δεν ήξερα ότι ο Π. Επιφανιος είχε προβλέψει την περίπτωση ένωσης με το σχίσμα. Θα με πείτε περήφανο γιατί συμμερίζομαι τους αγίους και όχι τον π.Επιφάνειο; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων, σε κάθε περίπτωση καλό θα μου κάνει..

      Delete
  4. Τά ερωτήματά σας κ. Τελεβάντο θέσατέ τα στο σεπτό οικουμενικό θρόνο , περί κανονικότητος , σχισματικότητος , αχειροτόνητων κ.τ.λ. Ο σεβαστός Ιερόθεος Βλάχος πήρε τελεσίδικες θέσεις , στέλνοντάς μας νά ρωτήσουμε για τά καυτά θέματα τον σεπτό θρόνο του Φαναρίου ! Τόσο μεγάλη τεκμηρίωση ! Κρίμας το άκτιστον φώς που κληρονόμικώ δικαίω πήρε απο τον Ρώσσο θεόπτη . Εκεί λοιπόν νά πάτε νά πάρετε τις απαντήσεις στα ερωτήματα που σας βασανίζουν !

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by a blog administrator.

      Delete
  5. Κύριε Τελεβάντο, ας περιμένουμε μέχρι την Τετάρτη, τελευταία ημέρα που συνέρχεται η ΔΙΣ, να δούμε εάν θα προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας ή θα το παραπέμψει στην Σύνοδο της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο. Πάντως σε κάθε περίπτωση η αναγνώριση είναι επί θύραις, το να δέχεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ τον Μητροπολίτη Επιφάνιο σε ακρόαση για να εκφράσει την υποστήριξή του, στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αρχιεπισκοπή της Αμερικής , σημαίνει πολύ ισχυρή υποστήριξη της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη στην νέα Ουκρανική Εκκλησία, οπότε καταλαβαίνετε ότι τα δυσμενή σενάρια που παρουσιάζετε, έχουν ήδη ληφθεί υπόψη, σε εκείνους που θα προβούν στην αναγνώριση.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελάχιστε Αδελφέ Διονύσιε, το παιχνίδι (γιατί παίγνιο την έχουν κάνει την υπόθεση) θα πάρει παράταση για τον Οκτώβρη.

      Γιατί άραγε να συναντήθηκε ο Κυριάκος με τον Ιερώνυμο ? Θα πάει λοιπόν ο Κυριάκος τον Σεπτέμβρη στον Donald και μετά τον Οκτώβρη, στην επόμενη " Σύνοδο " θα προχωρήσουν με τα δέοντα !

      Δυναμικές αντιδράσεις κύριε Παναγιώτη δεν θα υπάρξουν. Οικονομία αχρι καιρού (Δευτέρας Παρουσίας) και ο μισθός θα τρέχει ! Δεν το έχετε μάθει ακόμη το κόλπο ?

      Delete
  6. Ενός κακού, μύρια έπονται. Η εισπηδηση έγινε πρώτα από τον Βαρθολομαίο. Κακά τα ψέματα. Επίσης ποιος είναι ο ορισμός του "σχισματικου"; Για μένα σχισματικοι είναι οι Κωνσταντινοπολιτες αφού κοινωνουν με σχισματικους. Τα πράγματα είναι απλά. Ελπίζω η Εκκλησία της Ελλάδος να ορθοτομησει την αλήθεια. Εσείς, κε Τελεβαντο, αν ήσασταν κληρικός και σας έφερνε ο επίσκοπος σας έναν ιεράρχη ουκρανο, απο τους αυτοχειροτονητους του Μαλετιτς, θα λειτουργουσατε μαζί του;

    ReplyDelete
  7. Μία ερώτηση παρακαλώ ! Εάν επισυμβεί το σχίσμα της εκκλησίας της Ελλάδος μέ το πατριαρχείο της Μόσχας και χωρίσουν τα τσανάκια μας , νοείται ως εισπήδηση η δημιουργία Ρωσικής εξαρχίας στην Ελλάδα ; Υπο ποία έννοια ; Καί τότε αυτό που έκανε ο Βαρθολομαίος στην Ουκρανία υφισταμένης της Κανονικής εκκλησίας , πώς λέγεται ;

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  9. Τελικά αύριο είναι η κρίσιμη ημέρα. Σήμερα η ΔΙΣ δεν εξέδωσε δελτίο τύπου για τις εργασίες της , θα εκδόσει αύριο και για τις δυο ημέρες Τρίτη και Τετάρτη συνολικά. Το θέμα της αναγνώρισης της Ουκρανικής Εκκλησίας θα συζητηθεί αύριο και θα παρουσιαστούν τα θετικά για την αναγνώριση πορίσματα των δύο Συνοδικών Επιτροπών. Στην σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, το πιθανότερο ανάμεσα στα άλλα θέματα, συζητήθηκε και το Ουκρανικό, ίσως μάλιστα και οι διαβεβαιώσεις από την Ελληνική Πολιτεία υποστήριξης της Ελλαδικής Εκκλησίας, σε περίπτωση παρενεργειών για την επικείμενη αναγνώριση. Τελικά μετά τα παρατράγουδα της Ψευδοσυνόδου της Κρήτης, όλοι μας είτε το θέλουμε είτε όχι, περνάμε από ένα ουσιαστικό κοσκίνισμα για να φανεί εάν και πόσο αγαπάμε Την Εκκλησία. Και όταν λέω όλοι μας εννοώ όλοι μας, ακόμη και εκείνοι που θεωρούν τον εαυτό τους πνευματικά ασφαλή, περιορισμένοι στον μικρόκοσμό τους

    ReplyDelete