Tuesday, August 13, 2019

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Του κ. Γ. Ν. Παπαθανασόπουλου
=====
Σημειώνεται ότι πράγματι για το εκκλησιαστικό θέμα της Ουκρανίας οι κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες δέχονται πολιτικές πιέσεις, όπως είπε ο Πατριάρχης, αλλά όχι μόνο από τη μία πλευρά. Οι ΗΠΑ και οι άλλες Δυτικές Δυνάμεις προέτρεψαν και, για λόγους γεωπολιτικούς, στηρίζουν την ενέργεια του κ. Βαρθολομαίου να αναγνωρίσει τους σχισματικούς της Ουκρανίας, όπως και η Μόσχα πιέζει με διάφορους τρόπους τις κατά τόπους Εκκλησίες, να μην τους αναγνωρίσουν. 

Όμως πέρα από την πολιτική υπάρχει η Ορθόδοξη Εκκλησιολογία και η Ιστορική Αλήθεια, καθώς και η εκκλησιαστική συνείδηση των Επισκόπων και όλων των κληρικών και των λαϊκών. 

Αυτά δεν παραβιάζονται, εκτός αν η Εκκλησία έχει εκκοσμικευθεί και κατάντησε θεραπαινίς πολιτικών και οικονομικών σκοπιμοτήτων. Η Αλήθεια είναι πως οι απόγονοι των Ρως είναι οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί. 

Είναι ενδεικτικό ότι στο πρόσφατο διήμερο ταξίδι του στην Αθήνα ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συνάντησε τον πρέσβυ των ΗΠΑ Τζέφρι Πάϊατ και είχε συζήτηση μαζί του επί μία ώρα. Από την άλλη πλευρά την επίσκεψη του Πατριάρχη στην Αθήνα ακολούθησε η επίσκεψη του υπεύθυνου για τις εξωτερικές υποθέσεις του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Αυτός ήρθε στην Αθήνα, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο, έκαμε μια περιοδεία στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και επισκέφθηκε τους Μητροπολίτες Κορίνθου, Βεροίας, Θεσσαλονίκης, Δράμας και Καβάλας. Ο Μητροπολίτης Βεροίας αμέσως μετά επισκέφθηκε το Φανάρι και, μεταξύ άλλων, ενημέρωσε τον Πατριάρχη για την επίσκεψη του Βολοκολάμσκ...

No comments:

Post a Comment