Monday, August 26, 2019

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;


ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΤΟ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ;

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Διαβάσαμε στο ιστολόγιο “Φως Φαναρίου”:

“Της Ευχαριστιακής Συνάξεως της σημερινής Εορτής του Προστάτου και Πολιούχου Ζακύνθου, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Δωδώνης κ. Χρυσόστομος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Άρτης κ. Καλλινίκου, Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ. Κυρίλλου, Ζάμπιας κ. Ιωάννου, Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννου, Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, Αξώμης κ. Δανιήλ, του Θεοφ. Επισκόπου Ανδρούσης κ. Κωνσταντίου και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβ. Μητροπολίτου Ζακύνθου κ. Διονυσίου Δ΄.”

Πλειάδα αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας συλλειτούργησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου στην Ζάκυνθο, όπου μνημονεύθηκε στα Δίπτυχα ο Μακαριώτατος Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ. Επιφάνιος ως Προκαθήμενος της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Παράλληλα, σε συλλείτουργο στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, οι Μητροπολίτες Λαγκαδά, Τρίκκης, Άρτης και Βερροίας συλλειτούργησαν με αρχιερέα της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ενώ ο Ουκρανός Αρχιεπίσκοπος στεκόταν σε παραθρονιο στον εσπερινό στην Ιερά Μητρόπολη Καλαμαριάς.

Μπορεί κάποιος να μας εξηγήσει για ποιο λόγο δεν συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας για να επιληφθεί του Ουκρανικού;

Πριν ορισμένους μήνες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέπεμψε το Ουκρανικό στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας.

Είναι ορθό να προλαμβάνουν -και μάλιστα με συλλείτουργα- είκοσι περίπου αρχιερείς την απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας;

Για ποιο λόγο δεν συγκαλεί την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για να ληφθούν δεσμευτικές για όλους αποφάσεις;

Ποια είναι η δουλειά των Συνόδων, αν όχι να επιλαμβάνονται των κρίσιμων θεμάτων της Εκκλησίας;

Ή μήπως ο άμεσος κίνδυνος παγίωσης και διεύρυνσης του Σχίσματος του Πατριαρχείου Ρωσσίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν θεωρείται από ορισμένους ως σημαντικό θέμα που πρέπει να συζητήσει η Ιεραρχία;

Γι’ αυτό διαβάσαμε, με ιδιαίτερη χαρά και ανακούφιση, την είδηση στην “Ρομφαία”, που παραθέσαμε στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση, ότι επιτέλους η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συζητήσει το Ουκρανικό.

Δεν είναι δυνατόν οι αρχιερείς μας να τρέχουν "αγαλλομένω ποδί" από συλλείτουργο σε συλλείτουργο και να μη βρίσκουν τον χρόνο και το ενδιαφέρον να συζητήσουν ένα θέμα που απειλεί συνθέμελα την ενότητα της Ορθοδοξίας.

No comments:

Post a Comment