Saturday, August 10, 2019

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ




ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ
Της κ. Τατιάνας Μπολάρη
=====

Η ψήφιση του νόμου για το άσυλο είναι το  πρώτο μεγάλο βήμα, αλλά δεν αρκεί. Η μεγάλη πρόκληση είναι τώρα η εφαρμογή του. Αυτό επισημαίνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, προσθέτοντας ότι έχουν ήδη γίνει ενέργειες από κοινού με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. 

«Η εφαρμογή αυτής της διάταξης είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Έχουν γίνει ήδη σημαντικές ενέργειας από κοινού από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τον υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, για το πώς θα μπορέσει στην πράξη να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη» είπε σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ. 

Η υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αποκαθιστά το άσυλο στην πραγματική του έννοια και θέλει το πανεπιστήμιο να είναι κατεξοχήν χώρος, στον οποίο μπορεί κανείς να μιλάει ελεύθερα, να εκφράζεται ελεύθερα «χωρίς να φοβάται ότι 10-20-30 μέτρα παρακάτω θα του επιτεθεί κάποιος για τις απόψεις που εξέφρασε, γι' αυτά που είπε». Διαβεβαιώνει δε ότι «η αστυνομία θα επεμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται», καθώς «σίγουρα θέλουμε αυτή η διάταξη να λειτουργήσει αποτρεπτικά».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον αρμόδιο υπουργό ότι θα εφαρμόσει τη διάταξη κατά τον τουτρόπο και ευχή της κυβέρνησης είναι να μη χρειαστεί να εφαρμοστεί αυτή η διάταξη, παρά να λειτουργήσει αποτρεπτικά, περνώντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι όλοι αυτοί οι οποίοι πράττουν έκνομες ενέργειες -και είναι κατεξοχήν εξωπανεπιστημιακά στοιχεία- πλέον δε θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό εντός των πανεπιστημίων», σημείωσε. 

"Υπήρχε μία "κόκκινη γραμμή": Έπρεπε να επιτύχουμε μία εξομοίωση του πανεπιστημιακού χώρου και του δημόσιου χώρου. Όσο ανοίγαμε παραθυράκια στη διάταξη, όσο δημιουργούσαμε ένα ειδικό καθεστώς για τα πανεπιστήμια, τόσο μεγάλωνε ο κίνδυνος να ήταν άλλη μία διάταξη, η οποία θα έμενε στα χαρτιά». «Θέλαμε καθαρή λύση, καθαρή γραμμή, επιδιώξαμε συγκλίσεις και επιδιώξαμε με πολύ μεγάλη αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσης, δυστυχώς όμως αυτή δεν επετεύχθη εντέλει», εξήγησε.

«Πολύ σημαντική η θετική έκφραση από την ΠΟΣΔΕΠ και πρυτάνεις»

Σε ό,τι αφορά το πώς η πανεπιστημιακή κοινότητα υποδέχθηκε την διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο η κ. Κεραμέως παρατήρησε ότι «είναι πάρα πολύ θετικό ότι η πρώτη επίσημη αντίδραση που βγήκε σχετικά με την προτεινόμενη διάταξη ήταν από την ΠΟΣΔΕΠ, δηλαδή από τους καθηγητές, το αρμόδιο όργανο των καθηγητών της χώρας, οι οποίοι είπαν σαφώς ότι η διάταξη κινείται στη σωστή κατεύθυνση [...] όπως επίσης είναι πολύ θετικό ότι διάφοροι πρυτάνεις έχουν εκφραστεί θετικά, διότι φυσικά και θέλουμε αρωγούς την πανεπιστημιακή κοινότητα εν συνόλω σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια».

ΠΗΓΗ:

Ναυτεμπορική

No comments:

Post a Comment