Wednesday, August 28, 2019

ΕΡΩΤΗΜΑTA ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΥΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ


ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ κ. ΠΟΛΥΓΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=====

Στην αμέσως προηγούμενη ανάρτηση παραθέσαμε ρεπορτάζ του κ. Αιμίλιου Πολυγένη για την σημερινη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας.

Το ρεπορτάζ μας δίνει ορισμένες πληροφορίες, αλλά παράλληλα δημιουργεί και πολλά ερωτηματικά που χρειάζονται απάντηση.

Ας γίνουμε συγκεκριμένοι. 

Καταρχήν ορθά η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραπέμψει το Ουκρανικό στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας του Οκτωβίου.

Η εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι υψίστης σπουδαιότητας θέμα που χρήζει ΑΜΕΣΗΣ αντιμετώπισης από το σύνολον των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, επειδή η ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας απειλείται με θανάσιμο κίνδυνο.

Η Εκκλησία της Ρωσσίας προχώρησε σε Σχίσμα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο το οποίο πιθανώτατα θα παγιωθεί και θα διευρυνθεί.

Αλλοίμονον αν η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν διασκεφθεί για το θέμα και αν ολιγωρήσει να πάρει τις ορθές αποφάσεις.

Το δεύτερο σημείο που προβληματίζει είναι ότι το Ουκρανικό αφέθηκε στα χέρια του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου.

Τι θα πει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραπέμψει το Ουκρανικό στην Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας, ενώ παράλληλα αποφάσισε να  εναποθέσει το θέμα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η Ιεραρχία θα αποφασίσει τελικά ή ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος;

Και πώς θα επιληφθεί του Ουκρανικού η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, αφού το θέμα δεν είναι καν στην Ημερησία Διάταξη της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας;

Το Ανακοινωθέν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρει ότι “Κατόπιν εισηγήσεως των Συνοδικών Επιτροπών Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων και Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων περί του Ουκρανικού Ζητήματος, η Δ.Ι.Σ. αναγνωρίζει το κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχου για την παραχώρηση του Αυτοκεφάλου, καθώς και το προνόμιο του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος να χειρισθεί περαιτέρω το ζήτημα της αναγνωρίσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.”

Μαθαίνουμε, λοιπόν, ότι η ΔΙΣ αναγνώρισε το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για την παραχώρηση Αυτοκεφάλου, αλλά δεν αναφέρει σαφώς αν αναγνωρίζει ως έγκυρη την εκχώρηση Αυτοκεφαλίας στην Ουκρανία.

Άραγε η απόφαση ότι αναγνωρίζει το δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου να χορηγεί Αυτοκεφαλία ψηφίστηκε ομόφωνα από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο ή υπήρξαν Ιεράρχες -όπως λ.χ. ο Σεβ. Κυθήρων κ. Σεραφείμ- που διαφώνησαν;

Ελπίζουμε ότι ο κ. Πολυγένης ή και άλλοι δημοσιογράφοι που έχουν περαιτέρω πληροφορήση για το θέμα να ρίξουν περισσότερο φως για την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για το Ουκρανικό.

3 comments:

  1. Θα σας το εξηγήσω εγώ γιατί η ρομφαία σκόπιμα δημιουργεί μια συσκότιση: η ΔΙΣ διετύπωσε ότι ο οικουμενικός Πατριάρχης και η περί αυτόν σύνοδος έχουν το δικαίωμα να απονείμουν στην αυτοκεφαλια και από εδώ και πέρα ο προκαθημενος (δηλαδή ο αρχιεπίσκοπος) από εδώ και πέρα θα πράξει τα δέοντα, δηλαδή θα απαντήσει στο ειρηνικό γράμμα του μακαριωτάτου Μητροπολίτου Κιέβου και θα τον προσκαλέσει για συλλειτουργο. Καμμιά παραπομπή στην ιεραρχία του Οκτωβρίου. Πού τα βρήκατε αυτά στο ανακοινωθέν;;; Ίσα ίσα, λέει ότι άπαξ και εκχωρήθηκε η Αυτοκεφαλια όλα έχουν λήξει, δεν έχει καμμιά δουλειά η ιεραρχία να "αναγνωρίσει" κάτι. Τετέλεσται.

    ReplyDelete
  2. Απο το ανακοινωθεν εξαγεται το συμπερασμα οτι το θεμα της αναγνωρισης πλεον ειναι προνομιο του Προκαθημενου, δηλαδη του κ Ιερωνυμου, αρα πουθενα δεν αναφερεται παραπομπη στην ΙΣΙ ,οπως ελεγε προηγουμενη αποφαση. Εαν καιεφοσον θελησει ο κ.Ιερωνυμος θα παει το θεμα στην ΙΣΙ, ισως μαλιστα να εξεφρασε μια πιθανη προθεση του να παραπεμψη το θεμα στην ΙΣΙ,αλλα η αποφαση της ΔΙΣ δεν τον δεσμευει. Εξισου πιθανο ειναι ο Αρχιεπισκοπος μετα απο καποιες γραπτες ανταλλαγες αποψεων με τον Πατριαρχη να προχωρησει σε μνημονευση στα διπτυχα του Μητροπολιτη Επιφανιου.Αλλωστε σημερα η εφημεριδα Καθημερινη ενα τετοιο σεναριο αποκαλυπτε και μεχρι τωρα επεσε 100% μεσα. Μαλλον σημερα ανοιξε πλεον πληρως ο δρομος για την αναγνωριση της νεας Ουκρανικης Εκκλησιας

    ReplyDelete