Monday, December 16, 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΠΙΣΜΟΥ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ



ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΠΙΣΜΟΥ-ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ

Του Παναιγώτη Τελεβάντου
==============

Στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” διαβάσαμε το ακόλουθο ρεπορτάζ της κυρίας Θεοδώρας Αβαγιανού:

“Στις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής και της Ορθόδοξης Εκκλησίας αναφέρθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος, επιβεβαιώνοντας ότι «ετοιμάζεται να επισκεφθεί τα Ιεροσόλυμα, προκειμένου να συναντήσει τον “αδελφό” του, Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο».

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα La stampa, ο Ποντίφικας δήλωσε πως η εν λόγω συνάντηση θα γίνει προκειμένου «να τιμήσουν τα πενήντα χρόνια από τον εναγκαλισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο τον ΣΤ, που είχε λάβει χώρα, στην πόλη αυτή, το 1964». 

Σχετικά με τους Ορθοδόξους αναφέρει: «Δέχθηκα, τους εννέα αυτούς μήνες, επισκέψεις πολλών ορθόδοξων αδελφών. Του Βαρθολομαίου, του Ιλαρίωνα, του μητροπολίτη Περγάμου Ζηζιούλα, του κόπτη Πατριάρχη της Αιγύπτου Τουάντρος. Τους δέχθηκα ως αδελφούς, διαθέτουν την αποστολική διαδοχή».

Τονίζει πως λυπάται για το γεγονός ότι δεν μπορούν ακόμα να συλλειτουργήσουν. «Προκαλεί πόνο το ότι δεν μπορούμε, ακόμη, να συλλειτουργήσουμε, αλλά η φιλία υπάρχει. Και νομίζω ότι ο δρόμος είναι αυτός: φιλία, κοινή προσπάθεια και προσευχή υπέρ της ενότητας. Δώσαμε ό ένας την ευχή του στον άλλον, ο ένας αδελφός δίνει την ευχή του στον άλλο αδελφό. Ο ένας λέγεται Πέτρος και ο άλλος Ανδρέας, Μάρκος, Θωμάς».

Τέλος, επισήμανε ότι θέλει να αξιοποιήσει τις γυναίκες αλλά δεν θεωρεί ότι βαδίζουμε προς γυναίκες-ιερείς ή συγκεκριμένα καρδινάλιους.”

Η συνέντευξη είναι πολύ περιεκτική. Καλύπτει πληθώρα θεμάτων.

Καταρχήν αποδεικνύει ότι ο Πάπας Φραγκίσκος δεν αφίσταται ούτε παράπαν από τις αποφάσεις της Β΄ Βατικάνειας Συνόδου.

Θεωρεί ότι οι αρχαίες ανατολικές Εκκλησίες -σ’ αυτές περιλαμβάνει και τις Μονοφυσιτικές- έχουν έγκυρα μυστήρια όπως φρονεί η Β΄Βατικάνεια Σύνοδος και όπως διαλαμβάνει η Συμφωνία του Μπαλαμάντ.

Προσέξτε επίσης ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρεται στους Πατριάρχη Βαρθολομαίο, Βολοκολάμσκ και Μονοφυσίτη Πατριάρχη της Αιγύπτου, αλλά αποσιωπά πλήρως τη συνάντησή του με τους Πατριάρχες Αντιοχείας και Αλεξανδρείας καθιστώντας έτσι σαφές ότι τους θεωρεί “γιαλαντζή” πατριάρχες ανάξιους λόγου. 

Καλά να πάθουν και οι δύο για να μάθουν άλλη φορά να μην προστρέχουν κοντά του.

Υστερα ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε χειροτονία γυναικών ή καρδινάλιων. Αφού άφησε την πληροφορία να αιωρείται για μακρό χρόνο και αφού ίσως μέτρησε τις αντιδράσεις τώρα έρχεται να διαψεύσει το γεγονός.

Η εμμονή του στη συνάντηση του Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο Στ΄ δείχνει την εμμονή του στην πορεία της Αθηναγόρειας παρακαταθήκης ήτοι ουνιτικού τύπου ένωση με τους Παπικούς με εφαρμογή της "διακοινωνίας".

Συμπέρασμα: Πρόκειται για πολύ επικίνδυνο Πάπα από τον οποίο η Ορθοδοξία μπορεί να αναμένει πολλά κακά.

No comments:

Post a Comment