Thursday, December 19, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ “ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ”

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
============

Διαβάζουμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα” το ακόλουθο ρεπορτάζ του κ. Ανδρέα Λουδάρου:

“Με αναφορά στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και την κατάθεση μήνυσης και αγωγής κατά των δημοσιογράφων της εφημερίδας «Ακρόπολη» απαντά η Εκκλησία της Ελλάδος στα δημοσιεύματα περί ύπαρξης αποδείξεων σεξουαλικού σκανδάλου με πρωταγωνιστή εν ενεργεία μητροπολίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγο το γραφείο Τύπου της Ιεράς Συνόδου, η ενέργεια αυτή αποφασίστηκε «Μετά και την παρέλευση της προθεσμίας, την οποία είχε ορίσει με εξώδικη πρόσκλησή Της, στις 9 Δεκεμβρίου 2013, προς την εφημερίδα «Ακρόπολις» και στους δύο δημοσιογράφους της που μέσω αλλεπάλληλων δημοσιευμάτων τους δήλωναν ότι κατέχουν στοιχεία κατά «εν ενεργεία Μητροπολίτου της Εκκλησίας της Ελλάδος και δη και της Πελοποννήσου και άλλων κληρικών» και μη τηρηθείσης της, υπό των κανόνων της Εκκλησίας και των νόμων, διαδικασίας για την κατάθεση των οποιωνδήποτε καταγγελιών και στοιχείων στην Ιερά Σύνοδο ως προϊσταμένη αρχή του Αρχιερέως και οποιουδήποτε κληρικού και προκειμένου να προστατεύσει τούς κληρικούς Της και το ποίμνιό Της από το δήθεν σκάνδαλο…».

Η υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια στα τέλη Νοεμβρίου όταν η εφημερίδα με σειρά δημοσιευμάτων έκανε λόγο για κατοχή βίντεο διάρκειας 32 λεπτών στο οποίο εμφανίζεται μητροπολίτης που διαποιμαίνει μητρόπολη της Πελοποννήσου σε ανάρμοστες επαφές με άλλον άνδρα.

Η εφημερίδα είχε δηλώσει την πρόθεση της να καταθέσει το υλικό στην Εκκλησία, δίνοντας μάλιστα τελεσίγραφο λίγων ωρών πριν το δημοσιοποιήσει, μεμφόμενη τον Αρχιεπίσκοπο για προσπάθεια συγκάλυψης. 

Η Δ.Ι.Σ. που συνεδρίαζε εκείνη την μέρα (Δευτέρα 9/12) σήκωσε το «γάντι» ζητώντας επίσημα να παραλάβει το υλικό ώστε να προχωρήσει σε ενέργειες εφόσον υπήρχαν οι αποδείξεις.

Η παράδοση ωστόσο, δεν επετεύχθη αφού εφημερίδα και Σύνοδος δεν κατόρθωσαν να συνεννοηθούν για τον τρόπο που θα γινόταν.

Όλο αυτό το διάστημα «φούντωσαν» οι φήμες για συγκεκριμένο μητροπολίτη, προκαλώντας μια αν μη τι άλλο βαριά ατμόσφαιρα τόσο για τον ίδιο όσο και για την Εκκλησία.

Πλέον η υπόθεση περνά στην αρμοδιότητα της Δικαιοσύνης.”

Αυτή ακριβώς είναι η ενδεδειγμένη ενέργεια εκ μέρους της Συνόδου.

Οταν υπάρχουν καταγγελίες -και μάλιστα τόσο σοβαρές- που αφορούν κληρικό ο τοπικός επίσκοπος -αν πρόκειται για διάκονο ή πρεσβύτερο- ή η Ιερά Σύνοδος -αν πρόκειται για επίσκοπο- ζητούν από την εφημερίδα που δημοσίευσε τις πληροφορίες να τους δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Και αν δεν τους τα δώσει τότε προσφεύγουν στη δικαιοσύνη.

Η σιωπή σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν ωφελεί σε τίποτα. Και το κύρος των καταγγελλόμενων δεν αποκαθιστά και μετέωρες αφήνει τις κατηγορίες σε βάρος τους και το σκάνδαλο μεταξύ των πιστών διευρύνει αντί να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.

Τώρα η εφημερίδα “Ακρόπολις” θα υποχρεωθεί από το νόμο να αποκαλύψει τα όποια τυχόν στοιχεία έχει, θα εξαναγκαστεί να εξηγήσει πώς τυχόν χάλκευσε υλικό για να ενοχοποιήσει τον Σεβ. Κορίνθου και όσους άλλους κληρικούς βρέθηκαν στο στόχαστρό της και προπαντός να εξηγήσει ποια κίνητρα είχε για να προβεί σ’ αυτήν την ενέργεια.

No comments:

Post a Comment