Saturday, December 21, 2013

ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ ΚΥΡΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ



ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ ΚΥΡΟ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Διαβάσαμε στο Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία” το ακόλουθο ρεπορτάζ:

“Για τα υποκινούμενα δημοσιεύματα που αφορούν "ροζ" σκάνδαλα μέσα στην Εκκλησία μίλησε στην εκπομπή "Με απλά λόγια" ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος.

Ο κ. Διονύσιος σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα έκανε λόγο για ψευδείς ειδήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Σύνοδος θα κινηθούν νομικά.

"Υπάρχει η επίθεση της λάσπης και η επίθεση της αγάπης, εγώ θα παραμείνω στην επίθεση της αγάπης", τόνισε μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Κορίνθου.

Επίσης αναφέρθηκε σε  δημοσιογράφο ο οποίος του ζήτησε χρήματα για να είναι διαφορετικά τα δημοσιεύματα του, τονίζοντας ότι όλοι αυτοί να αναζητήσουν την λάσπη αλλού και όχι στην Εκκλησία.

"Τα ιερά χρήματα θα πάνε σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη, και όχι στις στοχευμένες επιθέσεις τους", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Διονύσιος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Κορίνθου αναφέρθηκε στον προκάτοχό του Μητροπολίτη Παντελεήμονα Καρανικόλα, τονίζοντας ότι κάποια στιγμή αυτή η μεγάλη προσωπικότητα έφτασε στα γεράματα να γίνει περίγελος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Κορίνθου πρόσθεσε πως διασύρθηκε ο προκάτοχός του, υπογραμμίζοντας ότι πέθανε απαρηγόρητος και καταρώμενος τους Κορινθίους γραπτώς.

"Αν φιλοδοξούν οι Κορίνθιοι για άλλη μια φορά να κατηγορηθούν ως πατροκτόνοι...δεν ξέρω", ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Διονύσιος.

Τέλος σχολιάζοντας τα "ροζ" δημοσιεύματα Αθηναϊκής Εφημερίδας για την Εκκλησία, έκανε λόγω για ψευδείς ειδήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Σύνοδος θα κινηθούν νομικά.”

Εκφράζω την πιο ειλικρινή μου χαρά, επειδή ο Σεβασμιότατος διαψεύδει κατηγορηματικά τις κατηγορίες της εφημερίδας “Ακρόπολις” , καθώς επίσης για τη διαβεβαίωσή του ότι η Εκκλησία και ο ίδιος θα κινηθούν νομικά για να εξαναγκάσουν την εφημερίδα να αποσύρει τις χαλκευμένες ειδήσεις.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση μου προξένησε το γεγονός ότι ο Σεβασμιότατος αρνήθηκε να χρηματίσει δημοσιογράφο που προθυμοποιήθηκε να διαφοροποιήσει όσα θα έγραφε σε βάρος του αν ο Μητροπολίτης Κορίνθου του έδινε χρήματα.

Είναι απολύτως προς τιμή του Σεβ. Κορίνθου ότι δεν δέχεται εκβιασμούς και ότι δεν προσφεύγει σε ποταπές μεθοδεύσεις για να αποκαταστήσει την τρωθείσα υπόληψή του.

Δεν κρύβω όμως ότι με στενοχώρησε έντονα η αναφορά του Σεβασμιότατου στον προκάτοχό του κυρό Παντελεήμονα.

Είναι δυνατόν ο Σεβασμιότατος να αγνοεί όσα αφορούν τον κυρό Παντελεήμονα;

Είναι δυνατόν να αγνοεί, αυτό που έχει κατ' επανάληψη γραφτεί στα εκκλησιαστικά έντυπα εκείνης της εποχής, ότι ο κυρός Παντελεήμονας εκαυχάτο ότι θα διέθετε τρία -από τα δεκαπέντε διαμερίσματα που είχε στην ιδιοκτησία του- για να γκρεμίσει τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο Α΄(Κοτσώνη);

Είναι επιτρεπτό ένας άγαμος κληρικός -και δη ένας επίσκοπος- να είναι ιδιοκτήτης δεκαπέντε διαμερισμάτων;

Είναι επιτρεπτό ένας ιεράρχης να λέγει ότι θα διαθέσει τα χρήματα που θα πάρει από την πώληση τριών διαμερισμάτων για να γκρεμίσει τον Αρχιεπίσκοπο;

Αν ένας πολιτικός εκφραζόταν έτσι για τον αρχηγό του κόμματος που ανήκει θα τον τιμούσαμε ως ακέραιο άνθρωπο; 

Επομένως πόσο μάλλον δεν μπορούμε να τιμούμε ένα ιεράρχη που μιλά έτσι για τον όποιο Αρχιεπίσκοπο!

Το άλλο που με παραξενεύει είναι ότι ο Σεβ. Κορίνθου φαίνεται να αγνοεί όσα καταλογίζουν στον κυρό Παντελεήμονα για την προσωπική του ζωή.

Δεν αναφέρομαι στα παγκοίνως γνωστά αλλά και σε πολλά άλλα.

Αν ο Σεβασμιότατος τα αγνοεί, ας απευθυνθεί στον κ. Αθανάσιο Σακαρέλλο -ο οποίος διαθέτει  “μοναστήρι” στα όρια της Ιεράς Μητροπόλεως Κορίνθου- για να του θέσει υπόψη αυτά που μου κοινοποίησε πριν δεκαετίες. 

Δεν γνωρίζω αν ο κ. Σακαρέλλος είναι πρόθυμος να θέσει υπόψη του Σεβ. Κορίνθου τα στοιχεία που διαθέτει. Αν όμως το κάνει δεν έχω την παραμικρή αμφιβολία ότι ο Σεβ. Κορίνθου θα δει τα πράγματα εντελώς διαφορετικά από ότι τώρα και θα συνειδητοποιήσει ότι κάθε αναφορά του στον κυρό Παντελεήμονα μόνον ζημιά προξενεί.

Και το τρίτο που με θλίβει είναι ότι ο Σεβ. κ. Διονύσιος -από ότι φαίνεται- αγνοεί ότι ο κυρός Παντελεήμονας εγκαλείται -και δικαίως- για την επαίσχυντη στάση που τήρησε για τους 12 εκθρονισθέντες -παρά πάσαν έννοια ηθικής και δικαίου- αδιάβλητους Μητροπολίτες.

Καταρχήν ο κυρός Παντελεήμονας συμμετείχε στην Σεραφειμική Ιεραρχία, η οποία εκθρόνισε τους 12 Μητροπολίτες και διαδραμάτισε μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο σ’ αυτήν.

Ακόμη και η φράση “Βαράτε αυτοί δεν θα αντιδράσουν επειδή είναι κατηχητόπουλα” που εξωθούσε τους Μητροπολίτες της Σεραφειμικής ομάδας να εκθρονίσουν τους 12 Ιερωνυμικούς Μητροπολίτες αποδίδεται στον κυρό Παντελεήμονα.

Το ίδιο συμβαίνει με τη μοχθηρία και τη μικρότητα να δοθούν εμπαικτικά παρατσούκλια- τίτλοι στους δώδεκα αδιάβλητους Μητροπολίτες. Και αυτή αποδίδεται στον κυρό Παντελεήμονα και στην ομάδα των αρχιερέων που επρόσκειντο σ' αυτόν.

Με αυτά τα δεδομένα προς τι η αναφορά στον αείμνηστο Παντελεήμονα, Σεβασμιότατε Κορίνθου;

Ούτε εσάς εξυπηρετεί, αλλά και ούτε πείθει κανένα επειδή ο βίος και η πολιτεία του κυρού προκατόχου σας παν άλλο ή αντέχουν την κριτική ή το φως της δημοσιότητας.

Ή μήπως ξεχάσατε ότι ο κυρός Παντελεήμονας ήταν "ταγματασφαλίτης" -ως προερχόμενος εκ του "Τάγματος" του αοίδιμου Φωστίνης- κατά τον εμπαικτικό χαρακτηρισμό σημερινού επισκόπου του Οικουμενικού Θρόνου;

Η μόνη επιτρεπτή αναφορά σε ιεράρχες της κοπής του κυρού Παντελήμονα είναι η μνημόνευση του ονόματός τους στις προσευχές μας για να αναπαύσει ο Κύριος την ψυχή τους και για να τους συγχωρήσει πάντα "τα εν έργω ή εν λόγω ή εν διανοία πλημμελήματα."

No comments:

Post a Comment