Wednesday, December 11, 2013

Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ



Ο ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΙΣΜΑ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
==============

Σε εκτενές ρεπορτάζ του το Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Δόγμα”, αναφέρεται στην σοβαρή κρίση που ξέσπασε στους κόλπους της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Τσεχίας και Σλοβακίας. 

Η κρίση αποτελεί ακόμη ένα τραγικό επεισόδιο στο δράμα του εθνοφυλετισμού που διαδραματίζεται με πρωταγωνιστές το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ρωσίας.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει το Πρακτορείο “Δόγμα” βάζουν όλους μας σε βαθύτατες ανησυχίες επειδή έρχονται να προστεθούν στη δυσφορία πολλών κοινοτήτων στις παροικίες της Ρωσικής παραδόσεως της Δυτικής Ευρώπης για τον τρόπο εκλογής του Σεβ. Τελμησσού κ. Ιώβ με την ανοίκεια επέμβαση του Σεβ. Γαλλίας κ. Εμμανουήλ τη υποδείξει προφανώς του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Οι πληροφορίες του Πρακτορείου “Δόγμα” παρουσιάζουν το Οικουμενικό Πατριαρχείο να αναμιγνύεται στα εσωτερικά της Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας και να επιδιώκει την επάνοδο του Αρχιεπισκόπου πρώην Τσεχοσλοβακίας κ. Χριστοφόρου ως προκαθημένου της Εκκλησίας ο οποίος εξαναγκάστηκε να παραιτηθεί υπό το βάρος σοβαρότατων σκανδάλων.

Επιπλέον φαίνεται ότι ιεράρχες του Οικουμενικού Θρόνου και της Εκκλησίας της Ρωσίας παρίστανται στις συνεδρίες της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας με πρωταγωνιστές τους Σεβ. Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα και Σεβ. Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ενώ ενεργό ρόλο φαίνεται ότι διαδραματίζει και ο Μητροπολίτης Αυστρίας Σεβ. κ. Αρσένιος πρώην βοηθός επίσκοπος του Σεβ. Μητροπολίτη Γαλλίας κ. Εμμανουήλ.

Το ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι οι Εκκλησίες της Κωνσταντινουπόλεως και της Μόσχας διαπληκτίζονται κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Τσεχίας και της Σλοβακίας με κομπάρσους τους ιεράρχες της τοπικής Εκκλησίας.

Τέλος λαμβάνονται ξεχωριστές αποφάσεις οι οποίες επιτρέπουν στα δύο Πατριαρχεία να έχουν ενεργό ρόλο στην εκλογή του νέου Προκαθημένου της Εκκλησίας τους και παράλληλα δηλώνουν ότι δεν αναγνωρίζουν τις αποφάσεις η μία της άλλης.!!! 

Επομένως και απροκάλυπτες επεμβάσεις στα εσωτερικά της Εκκλησίας έχουμε -τη προσκλήσει μάλιστα τοπικών ιεραρχών- και σοβαρότατο κίνδυνο να οδηγηθεί σε σχίσμα η Εκκλησία της Τσεχίας και της Σλοβακίας.

Εκφράζουμε τη βαθύτατη απογοήτευσή μας για τις εξελίξεις οι οποίες συνιστούν μέρος του εθνοφυλετικού πόλεμου που άρχισε με όσα διαδραματίστηκαν κατά τους εορτασμούς για τα 1025 χρόνια από τον εκχριστιανισμό των Ρως.

Στην ίδια σκακιέρα φαίνεται ότι διαδραματίζονται οι θορυβώδεις τελετές ενθρόνισης ιεραρχών του Πατριαρχείου Αντιοχείας με την προσωπική παρουσία του Μακαριότατου Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη, καθώς επίσης ο εθνοφυλετικός πόλεμος των Πατριαρχείων Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για τη δικαιοδοσία του Κατάρ.

Στο μεταξύ υποβόσκουν πολλοί άλλοι εθνοφυλετικοί πόλεμοι στα παρασκήνια (στην Ουκρανία και στην Οσετία λ.χ.) και ο Θεός να βάλει το χέρι Του για να μην οδηγηθούμε σε πανορθόδοξο σχίσμα.

Ελπίζουμε ότι οι ιθύνοντες που ανέλαβαν να συντονίσουν τον πόλεμο κατά του Οικουμενισμού συνυπολογίζουν στους σχεδιασμούς τους τα τεκταινόμενα για να μην βρεθούν εκτεθειμένοι όπως συνέβηκε πριν ορισμένα χρόνια με τη συνάντηση της μικτής επιτροπής Παπικών και Ορθοδόξων που έγινε στην Πάφο.

Η προοπτική σύγκλησης της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου είναι απομακρυσμένη όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.

Οσο για τη δυνατότητα επίτευξης προόδου στον  διάλογο με τους Παπικούς είναι κυριολεκτικά ανύπαρκτη. 

No comments:

Post a Comment