Sunday, December 8, 2013

ΑΡΧΙΜ ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, ΑΓΙΟΛΟΓΙΑ, ΑΛΛΟΙ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΣΤΑΡΕΤΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕ ΣΤΑΡΛΕΤΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ
_______________

Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Αγιολογία, Αλλοι ασχολούνται με στάρετς και άλλοι με στάρλετς, Διάφορα 8, Εκδ. Αγ. Ιωάννης ο Δαμασκηνός, Σταμάτα 2013, σσ. 272. 

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===============

Με το παρόν ευανάγνωστο πόνημά του ο π. Ιωάννης Κωστώφ και οι συνεργάτες του ασχολούνται με την τιμή των Αγίων, των ιερών λειψάνων τους, με τις άγιες εικόνες, με τα θαύματά τους κτλ..

Πολλοί είναι όσοι διαμφισβητούν τη διδασκαλία της Εκκλησίας για την τιμητική προσκύνηση που απονέμουμε στους Αγίους, στα ιερά λείψανα και στις εικόνες τους καθώς και στα θαύματα που επιτελεί ο Θεός με τις μεσιτείες τους.

Οι ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά λ.χ. -αλλά και όλη η πανσπερμία του Προτεσταντισμού- διαμφισβητούν καθ' ολοκληρίαν την διδασκαλία της Εκκλησίας. 

Δυστυχώς όμως και πολλοί ορθόδοξοι χριστιανοί σκεπτικιστές ή και αγνωστικιστές στέκονται πολύ κριτικά έναντι της διδασκαλίας της Εκκλησίας για τους Αγίους. 

Ακόμη και θεολόγοι ή και κληρικοί ορισμένες φορές εμφορούνται από καθαρά αιρετικές δοξασίες για το θέμα κρυβόμενοι πίσω από το φύλλο της συκής της υπερβολής που παρουσιάζουν ορισμένοι πιστοί σ’ αυτά τα θέματα.

Δεν αρνούμαστε ότι υπάρχει -ορισμένες φορές- υπερβολή ή και απροκάλυπτη Θεομπαιξία εκ μέρους ορισμένων.

Αλλά τούτο ουδόλως σημαίνει ότι η διδασκαλία της Εκκλησίας γι’ αυτά τα θέματα δεν είναι σαφής ή ανεπαρκώς κατοχυρωμένη.

Δαψιλής η χρήση της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων αλλά και σύγχρονων απολογητών και αντιαιρετικών συγγραφέων στο βιβλίο και μάλιστα των συγγραμμάτων του Γέροντα Επιφάνιου Θεοδωρόπουλου.

Εκφράζουμε την ευχή ότι το πολύτιμο απολογητικό υλικό που αποθησαυρίστηκε στο βιβλίο θα καταστεί πολύτιμος βοηθός του αντιαιρετικού αγώνα.

No comments:

Post a Comment