Sunday, December 11, 2011

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΡΧΙΜ. ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΣΤΩΦ, Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΘΕΙΚΩΝ ΒΗΜΑΤΩΝ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

____________


Αρχιμ. Ιωάννου Κωστώφ, Ο ήχος των θεικών βημάτων, Από τις παρυφές της πλάνης στο Χριστό, Αθήνα 2011, σσ. 316.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=============


Ο ακάματος π. Ιωάννης Κωστώφ - λίαν σεβαστός στον γράφοντα κληρικός - μας δίνει ακόμη ένα καρπό του πλουσιότατου απολογητικού έργου του. Διερωτώμαι πόσοι πανορθοδόξως διαθέτουν τόσο πλούσιο απολογητικό οπλοστάσιο αποθησαυρισμένο όσο διαθέτει ο π. Ιωάννης.


Στο συγκεκριμένο του βιβλίο - το τέταρτο της σειράς “Mεταστροφές στην Ορθοδοξία” - παραθέτει πληθώρα παραδειγμάτων μεταστροφής στο Χριστό από τις τάξεις συνειδητών μαρξιστών αθέων, από τις τάξεις των Ανατολικών θρησκειών, από τον Μουσουλμανισμό, από την Ειδωλολατρεία και από τον Χιλιασμό.


Πολύ συγκινητικές ιστορίες που συγκλονίζουν την ψυχή του ανθρώπου.


Μια επιφύλαξη. Καλύτερα η αναφορά - σε αυτή τη σειρά που αναφέρεται στις μεταστροφές - να περιορίζεται σε όσους μεταστρέφονται στην Ορθοδοξία. Τα άλλα παραδείγματα - ο Θεός ξέρει ότι δεν τα περιφρονώ - νομίζω είναι καλύτερα να τα αξιολογήσουν άλλοι.


Από το βιβλίο ξεχωρίζω τις πρώτες εκατό σχεδόν σελίδες που αναφέρονται στη μεταστροφή διωκτών των ορθοδόξων χριστιανών την εποχή του Στάλιν στην πάλαι ποτέ διαλάμψασα Σοβιετική Ενωση. Mε την ανάγνωση του βιβλίου του π. Ιωάννη ψηλαφεί ο αναγνώστης τα μαρτύρια που υπέμεινε η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρωσίας και δοξάζει τον Χριστό για το ομολογιακό φρόνημα που έδωσε σε εκατομμύρια μάρτυρες. “Η νύχτα ήταν μακρά και σκοτεινή,” όπως είχε προφητεύσει ο Πατριάχης Τύχωνας, αλλά άφησε με το πέρασμά της εκατομμύρια μάρτυρες που στηρίζουν τους πιστούς με τις μεσιτείες τους στον Κύριο.


Αυτό που μου έκανε ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση από το βιβλίο ήταν ο άγνωστος στον γράφοντα διάλογος του Γιάννη Τσαρούχη με τον Κεμάλ Ατατούρκ. Ούτε που μπορούσα να φανταστώ πριν διαβάσω το βιβλίο του π. Ιωάννη ότι ο Κεμάλ Ατατούρκ είχε πρόθεση να οδηγήσει την Τουρκία στον χριστιανισμό, αλλά τον απέτρεψαν οι επιτελείς τους να προβέι σε τέτοιο εγχείρημα.


Μυστήριο που είναι η ψυχή του Θεοείκελου ανθρώπου! Ποιος θα το έλεγε! Ο μεγαλύτερος σφαγέας του Ελληνισμού είχε κρυπτοχριστιανικό φρόνημα!


Συνιστούμε θερμά στους αναγνώστες και αυτό το καλό βιβλίο του αγαπητού και σεβαστού μας π. Ιωάννη.

No comments:

Post a Comment