Tuesday, December 20, 2011

ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΔΩΝΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ) κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


ΣΧΟΛΙΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΔΩΝΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ) κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
=============

Η επιστολή βόμβα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δωδώνης (πρώην Ζακύνθου Χρυσόστομου) ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία στα εκκλησιαστικά μας πράγματα.

Και όπως συμβαίνει δυστυχώς στην πατρίδα μας πάντοτε τα θαύματα τρεις μέρες κρατούν και τα μεγάλα πέντε.

Εγινε θόρυβος μια - δυο μέρες και ύστερα έσβησε και έμεινε ο απόηχος της επιστολής.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
___________

Η επιστολή όμως του Αγίου Δωδώνης λέγει πολύ σημαντικά πράγματα για να αγνοηθεί.

Λέγει συγκεκριμένα ότι ο Μακαριότατος πρότεινε στο Σεβασμιότατο να αναλάβει αντιπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες.

Του πρότεινε επίσης να αναλάβει Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας.

Του πρότεινε να αναλάβει το Διορθόδοξο Κέντρο της Πεντέλης και γι’ αυτό ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Καθηγητής κ. Μάριος Μπέγζος - στενός φίλος του Αγίου Δωδώνης - και μέχρι τότε Διευθυντής του Διορθόδοξου Κέντρου, υπέβαλε την παραίτησή του για να διευκολύνει την ανάληψη της ευθύνης του Διορθόδοξου Κέντρου από τον Σεβασμιότατο Δωδώνης

Η “ΤΡΟΙΚΑ” ΒΑΖΕΙ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ
__________
Εκεί όμως - όπως αναφέρει ο Σεβασμιότατος - υπήρξε εμπλοκή. Υψωσε φραγμό ανυπέρβλητο η τρόικα που διοικεί την Εκκλησία.

Δυστυχώς ο Σεβασμιότατος δεν κατονομάζει την τρόικα. Αρκείται μόνον να πει ότι ήταν εν ενεργεία στο περιβάλλον του αείμνηστου Χριστόδουλου και τώρα βρίσκεται ξανά στα πράγματα και διοικεί ουσιαστικά αντί του Αρχιεπισκόπου την Εκκλησία.

Ο ΣΕΒ. ΝΑ ΚΑΤΟΝΟΜΑΣΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ
_________

Πολύ μεγάλο λάθος του Σεβασμιότατου το γεγονός ότι δεν κατονομάζει την τρόικα, επειδή μένει εκτεθειμένος. Κατηγορείται ήδη ότι δεν ακριβολογεί. Το λάθος αυτό πρέπει να το επανορθώσει. Αμέσως. Πρέπει χωρίς αναβολή να ονομάσει έντιμα και ωραία την τρόικα για να ξέρουμε όλοι ποια είναι και τι βυσσοδομεί στα παρασκήνια.

ΟΙ ΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΩΔΩΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ
___________

Ερχόμαστε τώρα στις κρίσεις του Σεβασμιότατου για τον Μακαριότατο κ. Ιερώνυμο. Σε αυτές είπε πράγματα σωστά, αλλά είπε και πολλά που δεν είναι ακριβή.

Πάρα πολύ ορθά ο Σεβασμιότατος καλεί τον Μακαριότατο να παραιτηθεί από το αξίωμά του “επειδή αποδείχτηκε άβουλος, ανίκανος και επικίνδυνος πλέον, δεδομένου ότι άγεται και φέρεται δίχως ενεργό ρόλο στα δρώμενα της εποχής. Χρειάζεται νέος εκκλησιαστικός ηγέτης με αποφασιστικότητα και ήθος, χαρακτηριστικά που ΔΕΝ διαθέτει ο Ιερώνυμος ο Β΄, επειδή ακριβώς έχει κληρονομήσει και αποδεχθεί την ίδια ύποπτη και καταδικασμένη αυλή της εποχής του Χριστοδούλου.”

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑΙ! ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΟΧΙ!
______________

Μόνον ένας εκ γενετής ηλίθιος ή ένας ιδιοτελής άνθρωπος θα μπορούσε ποτέ να πιστέψει ότι ο συνθηκολόγος Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει ήθος. Επομένως το ότι είναι επικίνδυνος - όπως λέγει ο Σεβασμιότατος - είναι οφθαλμοφανές και αυταπόδεικτο.

Αλλά ανίκανος ο Μακαριότατος, όπως τον κατηγορεί ο Σεβασμιότατος; Δεν νομίζω!

Αφού κατόρθωσε να τους δουλεύει όλους από τον Αττικής Νικόδημο, μέχρι τις οργανώσεις των θεολόγων, την Ιεραρχία και τους συνεργάτες του πώς είναι ανίκανος;

Επικίνδυνος άνθρωπος των πιο σκοτεινών παρασκηνίων, συνθηκολόγος και ανέντιμος; Οπωσδήποτε.! Αλλά ανίκανος όχι.!

Ας μην είμαστε άδικοι.

Αναμένουμε Σεβασμιότατε να κατονομάσετε τα ονόματα της τρόικας και να μας διευκρινίσετε τι ακριβώς εννοείτε με την ακατανόητη φράση "κολοσούσιες μεθόδους”, που παραθέτετε στην επιστολή σας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

*****

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΩΔΩΝΗΣ (ΠΡΩΗΝ ΖΑΚΥΝΘΟΥ) ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
========

Προς εφημερίδα Ελευθεροτυπία,

Χθες, 17 Δεκεμβρίου 2011, στην στήλη ΠΟΛΙΤΙΚΑ, με τίτλο «Άγιος σε…εφεδρεία», διάβασα σχόλιο που με αφορά και απαντώ με την βεβαιότητα ότι θα δημοσιευτεί στην ίδια σελίδα και με τα ίδια γράμματα. Η βεβαιότητα εδράζεται στο ότι είμαι τακτικός αναγνώστης σας και γνωρίζω ότι στηρίζετε την Αλήθεια, μάλιστα εύχομαι να ξεπεράσετε ως οργανισμός τα οικονομικά προβλήματα που ενέσκηψαν και να μην κλείσετε.

Ο συντάκτης του σχολίου είναι στρεβλά πληροφορημένος περί της Αλήθειας. Δεν ζήτησα τίποτε από κανέναν. Ο Αρχιεπίσκοπος επέμενε να πάω στις Βρυξέλλες και αρνήθηκα. Επέμενε να πάω Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας και αρνήθηκα επίσης. Τέλος, μου πρότεινε το Διορθόδοξο Κέντρο και το ανήγγειλε μάλιστα στον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής κ. Μάριο Μπέγζο, ο οποίος, μετά την εκλογή του ως Κοσμήτορος, υπέβαλε την παραίτησή του στον Αρχιεπίσκοπο οικειοθελώς.

Όμως η νέα Τρόικα της Εκκλησίας, που γνωρίζει από την εποχή του μακαριστού Χριστοδούλου να εφαρμόζει κολοσούσειες τακτικές, αντέδρασε, διότι φοβήθηκε ότι η παρουσία μου θα μείωνε τις επιρροές τους. Πουθενά πάντως δεν προβλέπεται διδακτορικός τίτλος, ΠΟΥΘΕΝΑ!

Εάν ο συντάκτης του σχολίου επιθυμεί την Αλήθεια, ας ρωτήσει τον πληροφοριοδότη του, για ποιον ζήτησα να παραιτηθεί και για ποιους λόγους!...

Εε, λοιπόν, αυτός πρέπει να είναι ο Αρχιεπίσκοπος, επειδή αποδείχτηκε άβουλος, ανίκανος και επικίνδυνος πλέον, δεδομένου ότι άγεται και φέρεται δίχως ενεργό ρόλο στα δρώμενα της εποχής.

Για την κακή συγκυρία, την οποία διέρχεται η πατρίδα μας και μαζί της η Εκκλησία μας, χρειάζεται εκκλησιαστικός ηγέτης με αποφασιστικότητα και ήθος, χαρακτηριστικά που ΔΕΝ διαθέτει ο Ιερώνυμος ο Β΄, επειδή ακριβώς έχει κληρονομήσει και αποδεχθεί την ίδια ύποπτη και καταδικασμένη αυλή της εποχής του Χριστοδούλου.

Καλές Εορτές,

+Ο Δωδώνης Χρυσόστομος



ΠΗΓΗ:

Ιδιωτική Οδός

No comments:

Post a Comment