Wednesday, December 14, 2011

Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ


Ο ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΚΕΧΑΡΙΤΩΜΕΝΗΣ


Του Σεβ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεου

==============


Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που σήμερα βρίσκομαι στο Ιερό Ησυχαστήριο της Κεχαριτωμένης, που εκείνος δημιούργησε και το επάνδρωσε με πνευματικά του παιδιά για την δόξα του Θεού και της Εκκλησίας.


Θεωρώ ότι αυτό το Ησυχαστήριο είναι η πεμπτουσία όλης της ζωής του μακαριστού Γέροντος και κατάληξη όλης της ευλογημένης ζωής του στην Εκκλησία.


Αυτό το ιερό Ησυχαστήριο φανερώνει το μοναχικό πνεύμα που διακατείχε τον π. Επιφάνιο, με το οποίο ζούσε σε όλη του την ζωή, αφού συμπεριφερόταν ως Χερουβείμ και Σεραφείμ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς επίσης δείχνει την αγάπη του προς την μητέρα του Χριστού, την Κεχαριτωμένη, την Θεοτόκο που συνιστά όλο το μυστήριο της θείας οικονομίας, αλλά εκφράζει και την ησυχία που ήταν η ουσία της ιερατικής και μοναχικής του πολιτείας.


Έγραψε πολλά βιβλία, διόρθωσε πολλά κείμενα, δίδαξε πολύ λαό, εξομολόγησε πολλούς ανθρώπους και τους καθοδηγούσε στην πνευματική τους ζωή, με πατερικό πνεύμα και εκκλησιαστικό φρόνημα, επισκεπτόταν ανθρώπους στα Νοσοκομεία, τους χώρους του ανθρώπινου πόνου, για να τους παρηγορήση και να τους ωφελήση, έκανε σημαντικές παρεμβάσεις στον εκκλησιαστικό χώρο για την ευταξία της εκκλησιαστικής ζωής, σύμφωνα με το κανονικό δίκαιο, του οποίου ήταν άριστος, εγκρατής γνώστης.


Στο τέλος όμως, ως καταστάλαγμα και επιστέγασμα όλων των προσπαθειών του ίδρυσε αυτόν τον ευλογημένο ησυχαστικό χώρο μέσα στον οποίο εξασκείται η προσευχή και δοξολογείται ο Τριαδικός Θεός, αλλά και μέσα στον οποίο αναπαύεται το σώμα του, το σώμα ενός καλού και ευλογημένου Κληρικού, που δόξασε την Ορθόδοξη Εκκλησία.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων "Ρομφαία"


No comments:

Post a Comment