Thursday, December 15, 2011

ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ "ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"


ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΗ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΥ ΜΕ ΤΟ "ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ"

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
===========

Οι προσανατολισμοί του “Νέου Σχολείου”, που εφαρμόζεται φέτος πιλοτικά σε ορισμένα σχολεία με την πρόθεση να εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά σε όλα τα σχολεία, κρύβει κάτι σημαντικό που δεν έχει προσεχθεί επαρκώς.

ΓΙΑΤΙ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟΠΟΙΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΣΤΟ ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;
_____________

Ποιος είναι ο λόγος που η Παλαιά Διαθήκη ουσιαστικά περιθωριοποιείται και η διδασκαλία της σχεδόν αποβάλλεται καθ’ ολοκληρίαν από τη διδασκαλία των Θρησκευτικών;

Ο πραγματικός λόγος είναι η υφέρπουσα περιφρόνηση για το περιεχόμενο της Παλαιάς Διαθήκης ως Διαθήκης του αληθινού Θεού με τον άνθρωπο.

Ενοχλούν τον κ. Γιαγκάτζογλου και τους συνεργάτες τους στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και τους δορυφόρους τους ΚΑΙΡΟΣκόπους οι αναφορές στα υπερφυσικά σημεία και στο αντισυγκρητιστικό πνεύμα του Θεού της Παλαιάς Διαθήκης που χτυπά στη ρίζα τις οικουμενιστικές και συγκρητιστικές τους πεποιθήσεις.

Τους ενοχλούν οι σκηνές βίας που υπάρχουν, επειδή δεν είναι συμβατές με την φιλελεύθερη προτεσταντική θεολογία που εκφράζουν. Δεν αποδέχονται στην πραγματικότητα την ορθόδοξη θεολογία ότι η αγάπη του Θεού στους μεν σωζομένους εκφράζεται ως συμμετοχή στη δόξα του Θεού, ενώ στους κολασμένους ως πυρ καταναλίσκον.

Αντί της μελέτης της Παλαιάς Διαθήκης ουσιαστικά ενδιαφέρονται για τη μελέτη της Ιουδαικής θρησκείας. Με άλλα λόγια ενδιαφέρονται να κάνουν αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη, όχι ως υπόβαθρο για την κατανόηση της Καινής Διαθήκης, αλλά για την ουδέτερη μελέτης της ως έκφραση του Ιουδαικού θρησκευτικού φαινομένου.

ΤΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
____________

Εμείς δεν ανήκουμε σε αυτούς που πιστεύουν ότι το μάθημα των θρησκευτικών - με τα σημερινά εγχειρίδια - είναι ότι καλύτερο για τους μαθητές μας. Αντίθετα. Πιστεύουμε έντονα ότι χρειάζεται ριζικές αλλαγές το εγχειρίδιο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κατήχησης των παιδιών.

Ενα νέο σύγγραμμα επιβάλλεται να γραφτεί το οποίο ουσιαστικά θα τείνει να εξετάζει την θεολογία της Παλαιάς Διαθήκης υπό το φως της ενσάρκωσης του Κυρίου, της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων και της λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας στο οποίο να τονίζονται βασικά τρία πράγματα.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΑ ΣΤΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΔΙΑΘΗΚΗΣ;
_____________

1.) Ο Γιαχβέ, ο Παλαιός των ημερών, ο Μεγάλης Βουλής Αγγελος της Παλαιάς Διαθήκης κτλ. είναι ο Χριστός.

Η επίσκεψη σε αγιογραφημένες εκκλησίες- όπου φαίνεται εναργώς ότι ο Χριστός είναι ο Δημιουργός του κόσμου και η προσδοκία των εθνών - είναι απαραίτητη για την κατανόηση της χριστολογικής διάστασης της Παλαιάς Διαθήκης.

2.) Με το νέο εγχειρίδιο, που πρέπει να γραφτεί για την Παλαιά Διαθήκη, πρέπει να τονίζεται η λειτουργική χρήση της με τα Αναγνώσματα και το Ψαλτήρι των οποίων κάνουμε δαψιλή χρήση στη λειτουργική μας ζωή.

Ως εκ τούτου επιβάλλεται οι μαθητές να συμμετάσχουν στις ακολουθίες του όρθρου και του εσπερινού, όπου γίνεται δαψιλής χρήση παλαιοδιαθηκικών χωρίων στη λατρεία της Εκκλησίας μας, και

3.) Να γίνει ευρύτατη αναφορά στην πατερική διδασκαλία για την Παλαιά Διαθήκη με ειδική αναφορά στη διδασκαλία του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά που συνδέει τις Θεοφάνειες της Παλαιάς Διαθήκης με τη θεωτική εμπειρία των Αγίων Αποστόλων και των Αγίων Πατέρων.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΥΜΕ
________
1.) Χρειάζονται νέα εγχειρίδια για την Παλαιά Διαθήκη.
2.) Σε αυτά πρέπει να τονιστεί ο χριστολογικός, εκκλησιοκεντρικός, λειτουργικός και πατερικός χαρακτήρας της για να κατανοήσουν τα παιδιά ότι η Παλαιά Διαθήκη δεν είναι μόνον το ιερό βιβλίο των Ιουδαίων, αλλά η απαραίτητη προυπόθεση για να γίνει κατανοητό το σωτηριώδες έργο του Κυρίου.
3.) Να τονιστεί ο εκκλησιαστικός χαρακτήρας της Παλαιάς Διαθήκης και η σημασία της στην Υμνολογία και στην Αγιογραφία της Εκκλησίας μας για να αντιληφθούν τα παιδιά πώς ακριβώς ζει η Εκκλησία το περιεχόμενο της Παλαιάς Διαθήκης στη λειτουργική Της ζωή.

No comments:

Post a Comment