Monday, December 12, 2011

ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ;


ΤΕΛΙΚΑ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Με πολλή χαρά διαπιστώσαμε σε δημοσκόπηση για τη θρησκεία, που έγινε στις χώρες της Ευρώπης, ότι οι Ελληνες κατέχουν την πρώτη θέση στο σύνδεσμό τους με την Εκκλησία. Και ότι μάλιστα ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη των Ελλήνων προς την Εκκλησία αυξήθηκε σε σχέση με ανάλογες μετρήσεις που είχαν διενεργηθεί τον Νοέμβριο του 2008.


Εκείνο που κάνει εντύπωση όμως και δημιουργεί εύλογες απορίες είναι η αναφορά στο ποσοστό των εκκλησιαζομένων κάθε Κυριακή. Η μέτρηση μιλά για ποσοστό που ξεπερνά το 23% του πληθυσμού.


Αυτή είναι όντως η πραγματικότητα; Αν είναι - και το εύχομαι εκ καρδίας να είναι - σημαίνει ότι δεν πρέπει να απελπιζόμαστε για τα αποτελέσματα του ποιμαντικού έργου της Εκκλησίας, έστω φυσικά και αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι ακόμη και αν μια και μόνον ψυχή ζει μακρυά από την Εκκλησία.


Το καταγράφω αυτό με κάθε επιφύλαξη επειδή δημοσιεύθηκε κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν - και μάλιστα από τους “Νεοβαρλααμίτες” - ότι κάθε Κυριακή εκκλησιάζεται λιγότερο από το 1%.


Ποια δημοσκόπηση απηχεί την πραγματικότητα; Θα χαρούμε ιδιαίτερα αν κάποιος μπορέσει να μας παραπέμψει σε συγκεκριμένα στοιχεία που αποδεικνύουν την αληθινή εικόνα του ποσοστού των εκκλησιαζομένων,επειδή πώς να το κάνουμε; Αλλο να εκκλησιάζεται το 1% και άλλο το 23% κάθε Κυριακή ή σχεδόν κάθε Κυριακή. Η πρώτη εκδοχή δημιουργεί μαύρες σκέψεις για το μέλλον του τόπου μας. Η δεύτερη γεννά δικαιολογημένες ελπίδες.


Μέχρι τώρα το είχα ως δεδομένο - επειδή έδωσα πίστη στα στοιχεία που επικαλούνταν οι “Νεοβαρλααμίτες” - ότι το ποσοστό των τακτικά εκκλησιαζομένων ήταν μόνον 1% και το χρησιμοποίησα μάλιστα ως επιχείρημα για διάφορα θέματα που ανέλυσα, αλλά αν το ποσοστό αυτό φτάνει στο 23% του λαού μας, τότε τα πράγματα διαφοροποιούνται αισθητά.


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΤΟΥΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟΥΣ ΑΘΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

========


Η Ελλάδα κατέχει εδώ και αρκετά χρόνια το χαμηλότερο ποσοστό άθεων στην Ευρώπη. Αυτό επιβεβαιώνεται και σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία METRON ANALYSIS για λογαριασμό της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος, σε δείγμα 2.200 ατόμων, όπου στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της βρέθηκε η χρήση του Διαδικτύου από τους Έλληνες.


Στα γενικά ερωτήματα ήταν και αυτά που αφορούσαν την θρησκευτικότητα των ερωτηθέντων. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (95%) απάντησε ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ενώ το 1,5% πως πιστεύει σε κάποια άλλη θρησκεία. Από αυτούς το 23,3% ισχυρίζεται ότι πηγαίνει στην εκκλησία τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το μήνα. Οι γυναίκες αποδεικνύονται πιο συνεπείς, καθώς το ποσοστό εκείνων που απάντησαν ότι εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή ή έστω δύο φορές το μήνα ανέρχεται σε 31,2% έναντι 15% του αντρικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυξάνεται στο 48,7% στις ηλικίες άνω των 65 ετών. Τέλος, το 38,7% ανέφερε ότι πηγαίνει στην εκκλησία μόνο μερικές φορές το χρόνο, το 28,3% μόνο στις μεγάλες γιορτές και το 8,4% ποτέ εκτός εάν πρέπει να δώσει το παρών για κάποιο γάμο ή βαφτίσια.


Σε άλλο σημείο της έρευνας αποτυπώνεται η εμπιστοσύνη των Ελλήνων στον Στρατό και την Εκκλησία. Συγκεκριμένα την πρώτη θέση στην κλίμακα έχει ο Στρατός και ακολουθούν η Εκκλησία, Αστυνομία, Δικαιοσύνη, ΜΚΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΟΗΕ, Συνδικαλιστικές Ενώσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εκκλησία είναι ο μοναδικός θεσμός που παρουσιάζει αύξηση στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση του Νοεμβρίου 2008.



ΠΗΓΗ:



Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ,


Ελεύθερος Τύπος

No comments:

Post a Comment