Monday, December 12, 2011

ΩΡΑΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


ΩΡΑΙΟΙ ΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Ωραίοι οι λόγοι του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσόστομου κατά την ενθρόνισή του. Μίλησε για την σκλάβα Βασιλεύουσα, αλλά και για τη “Βασιλεύουσα” Κερύνεια. Θυμήθηκε τα σεβάσματα της Πόλης των ονείρων μας. Μίλησε για το δράμα των “ελεύθερων πολιορκημένων” της βασιλίδας των πόλεων και την εκκλησία των Βλαχερνών που εψάλη για πρώτη φορά ο Ακάθιστος Υμνος. Αναφέρθηκε στην προσευχή του στην Παναγία των Βλαχερνών για να μας αξιώσει να ψάλλουμε τον Ακάθιστο Υμνο στην Κερύνεια.


Εξομολογήθηκε ότι εγκατέλειψε τον εαυτό του στα χέρια του Θεού και δήλωσε ότι όταν μας αγκαλιάσει η χάρη του Θεού τα βλέπουμε όλα καθαρά.


Πολύ πνευματικοί λόγοι που αναπαύουν την ψυχή των πιστών.


Φίλος από την Κύπρο με πληροφόρησε ότι ο Σεβασμιότατος είναι γυιος της ευλαβέστατης κυρίας Ανδρούλας Παπαθωμά μιας υπερπολύτεκνης παραδοσιακής γυναίκας που ζει γνήσια την ορθόδοξη πίστη μας.


Πληροφορούμαι επίσης ότι ο Σεβασμιότατος υπήρξε πνευματικό τέκνο του Αγίου Γέροντα της Ιεράς Μονής Σταυροβουνίου Αρχιμανδρίτη Αθανάσιου. Επίσης ότι επισκεπτόταν τακτικά το Αγιον Ορος και ότι γνωρίστηκε προσωπικά και με τον Γέροντα Παίσιο.


Σεβασμιότατε! Εχετε βυζάξει - όπως λέμε στην Κύπρο - καλό γάλα από την ευσεβή μητέρα σας. Γνωρίσατε αγίους ανθρώπους και είδατε στην πράξη τη βιοτή τους. Τις νουθεσίες της ευλαβούς μητέρας σας και των αγίων ανθρώπων που γνωρίσατε αναμένουμε να εφαρμόσετε στη διακονία σας για να βοηθήσετε και την Εκκλησία μας και την κατεχόμενη Κερύνεια.


Παραθέτουμε στη συνέχεια αποσπασματα από το ρεπορτάζ του κ. Βικέτου που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΕΝΘΡΟΝΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ


Του Αριστείδη Βικέτου

====================


Με τις μνήμες και τις αναμνήσεις να ταξιδεύουν στην κατεχόμενη Κυρήνεια τελέστηκε το απόγευμα στην προσφυγιά η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου.


Η τελετή της ενθρόνισης, σε ατμόσφαιρα φορτισμένη από έντονη συγκίνηση, έγινε στον ιερό ναό Αποστόλου Βαρνάβα στην Κοκκινοτριμιθιά της Λευκωσίας, όπου θα είναι η προσωρινή έδρα της Μητρόπολης.


Από τον ναό του Αποστόλου Βαρνάβα, ιδρυτή και προστάτη της Εκκλησίας Κύπρου, είναι ορατή η οροσειρά του κατεχόμενου Πενταδαχτύλου, πίσω από την οποία βρίσκεται η πανέμορφη Κερύνεια με χριστιανική ιστορία 1800 χρόνων.


Ο νέος Μητροπολίτης Χρυσόστομος έφθασε στο ναό για την ενθρόνιση του συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Μητροπολίτη Ρόδου Κύριλλο.


Κλήρος και λαός έραναν τον νέο Μητροπολίτη με άνθη και αναφωνούσαν «Άξιος». Νέοι και νέες κρατούσαν λάβαρα των σωματείων και σχολείων της Κυρηνείας, τα οποία για 37 τώρα χρόνια κρατούν σε διάφορες εκδηλώσεις, συντηρώντας ζωντανή την μνήμη της κατεχόμενης γης τους.


Η ενθρόνιση έγινε από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, πρώτο τη τάξει στην Εκκλησία Κύπρου, μετά τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.


Η ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΑΦΟΥ

________


Στην ομιλία του τόνισε προς τον νέο Μητροπολίτη ότι πρέπει να βρίσκεται στην πρωτοπορία του αγώνα για απελευθέρωση της Κυρήνειας. «Αν χαθεί η Κερύνεια, θα χαθεί όλη η Κύπρος», υπογράμμισε και επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά τα σχέδια λύσης του κυπριακού, που διαγράφουν την Κυρήνεια.


Τέλος, του ευχήθηκε επί των ημερών του να οδηγήσει το λαό της Κυρηνείας στις πατρογονικές του εστίες.


Ο ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

_____________


Ο νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας, ο οποίος σε ηλικία τεσσάρων χρονών εξαναγκάστηκε με την οικογένεια του και τους άλλους Κυρηνειώτες να πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς, τόνισε ότι αναλαμβάνει τη διακονία του λαού του Θεού με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος. «Έχω μάθει να αφήνω στο Θεό να δρα και όχι να σκέφτομαι εγώ τι θα πράξω», τόνισε και πρόσθεσε: «όταν μας αγκαλιάζει η χάρη του Θεού, τότε βλέπουμε καθαρά».


ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

_______


Μετά την εκλογή του είπε πήγε στο Φανάρι για να λάβει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Με την ευκαιρία αυτή, είπε, βρέθηκε στην Παναγία των Βλαχερνών, όπου για πρώτη φορά ψάληκε ο Ακάθιστος Ύμνος. Λειτουργούσε ένας ιερέας και ο Επίσκοπος Συνάδων Διονύσιος και ο ίδιος ήταν οι ψάλτες. Το ποίμνιο όλο κι’ όλο τέσσερις άνθρωποι. Στη Λειτουργία αυτή, είπε ο κ. Χρυσόστομος, προσευχήθηκα στο Θεό και στην Παναγία να αξιώσουν όλους να ψάλουμε το «Τη υπερμάχω…» στην αγαπημένη μας Κυρήνεια.


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΡΟΔΟΥ ΚΥΡΙΛΛΟΣ

_________


Ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος μετέφερε στον νέο Μητροπολίτη τα συγχαρητήρια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου ότι θα διακονήσει ως εκφραστής των παραδόσεων του Γένους μας. Καταλήγοντας, ο Μητροπολίτης Ρόδου διαβεβαίωσε τον νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας ότι θα έχει «ως βακτηρία του τις ευχές και ευλογίες του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου».


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΚΚΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

__________


Τον Μητροπολίτη Κυρηνείας προσφώνησε και ο ηγούμενος Κύκκου, Μητροπολίτης Νικηφόρος, αφού ο κ. Χρυσόστομος είναι αδελφός της Μονής.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ

3 comments:

  1. Μάκάρι να σταθεί επί-σκοπός στα θέματα της πίστης μας πάνω απόλα τζαι στην πορεία βλέπουμε τζαι κάμνουμε!!!

    ReplyDelete
  2. Μάκάρι να σταθεί επί-σκοπός στα θέματα της πίστης μας πάνω απόλα και σστην πορεία βλέπουμε τζαι κάμνουμε!!!

    ReplyDelete
  3. Αυτη είναι η προσευχή όλων μας.

    ReplyDelete