Saturday, December 10, 2011

ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ


ΟΙ ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Τελέστηκε σήμερα η χειροτονία και η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας κ. Χρυσοστόμου Κυκκώτη.


Ο Μακαριότατος προσφώνησε τον νέο επίσκοπο με λόγο άφθαστου λογοτεχνικού κάλλους και του υπενθύμισε τι αναμένει από τον νέο ποιμενάρχη της η σκλαβωμένη Κερύνεια.


Ο Σεβασμιότατος Κυρηνείας απάντησε ότι συναισθάνεται αυτό το χρέος προς τη σκλαβωμένη μας πατρίδα και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους όσοι τον βοήθησαν και τον ενέπνευσαν στο δρόμο του.


Ενώνουμε τις ταπεινές προσευχές μας με τους άλλους πιστούς και παρακαλούμε τον Κύριο να δίνει φωτισμό, σύνεση, παραδοσιακό και ασκητικό πνεύμα στο νέο επίσκοπο της Εκκλησίας μας.


Θα χαρούμε πάρα πολύ αν ο Σεβασμιότατος ενεργήσει μέ τέτοιο τρόπο ώστε να μας δώσει την ευκαιρία σύντομα να επανέλθουμε για να καταγράψουμε την εκτίμησή μας για τη διακονία του.


Ασφαλώς και αναμένουμε - όπως όλοι - να σταθεί ακλόνητος φρουρός στις επάλξεις του χρέους για την απελευθέρωση της σκλάβας πατρίδας μας και μάλιστα της Κερύνειας, που είναι εξ ολοκλήρου κατεχόμενη στους προαιώνιους εχθρούς της πίστης και του ευλογημένου Γένους μας.


Αναμένουμε προπαντός ότι θα εμπνεύσει στους Κερυνειώτες τον πόθο της αιώνιας πατρίδας και ότι ως επίσκοπος θα σταθεί βράχος της πίστεως και κυματοθραύστης κατά του Οικουμενισμού, των νεωτερισμών και της εκκοσμίκευσης των πιστών και της Εκκλησίας.


Παραθέτουμε στη συνέχεια τα δύο ρεπορτάζ που μας έδωσαν την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

============

Σε ατμόσφαιρα βαθιάς συγκίνησης τελέστηκε το πρωί στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Παλουριωτίσσσης, στη Λευκωσία η χειροτονία του εψηφισμένου Μητροπολίτη της κατεχόμενης Μητρόπολης Κυρηνείας Χρυσόστομου. Την χειροτονία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος συλλειτουργούντων του Μητροπολίτη Ρόδου και των μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου.


Ο κ. Χρυσόστομος θα είναι ο τέταρτος στην Ιεραρχία της Εκκλησίας Κύπρου και η φήμη του είναι: Χρυσοστόμου του Πανιερωτάτου και Θεοπροβλήτου Μητροπολίτου της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Κυρηνείας, Υπερτίμου και Εξάρχου Λαπήθου και Καραβά, Πατρός ημών και Ποιμένος, πολλά τα έτη.


Σήμερα το απόγευμα θα γίνει η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα Κοκκινοτριμιθιάς, προσωρινή έδρα της Μητροπόλεως Κυρηνείας, άχρι της ημέρας της επιστροφής στην κανονική και μόνιμη έδρα της Μητρόπολης του στην πόλη της Κυρηνείας.


Ο νέος Μητροπολίτης, αδελφός της Ιεράς Μονής Κύκκου, γεννήθηκε στο χωριό Λάρνακας της Λαπήθου της κατεχόμενης σήμερα Κυρηνείας το 1970, από όπου έφυγε με την οικογένεια του πρόσφυγας το 1974. Είναι γιος της πολύτεκνης οικογένειας του Θωμά και της Αντρούλας Παπαθωμά.


Ως διάκονος υπηρέτησε για ένα διάστημα τον μακαριστό Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ, του οποίου ο προκάτοχος Χρυσόστομος Τσίτερ ήταν ανιψιός του Αγίου Ιερομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922.


Μετά την εκλογή του ο νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας επισκέφθηκε το Φανάρι και έλαβε την ευχή και ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ



*****



ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ: «H ΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΔΕΝ ΤΕΜΑΧΙΖΕΤΑΙ, ΟΥΤΕ ΔΙΧΟΤΟΜΕΙΤΑΙ”


Του Αριστείδη Βικέτου

=================

Εγκόλπιο, δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, έφερε σήμερα επί του στήθους του ο νεοχειροτονηθείς το πρωί Μητροπολίτης της κατεχόμενης Μητρόπολης Κυρηνείας Χρυσόστομος. Στο πίσω μέρος του εγκολπίου ήταν το έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την υπογραφή του κ. Βαρθολομαίου, τον οποίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Ρόδου Κύριλλος.


Ο νέος Μητροπολίτης Χρυσόστομος εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος τον στήριξε με πατρική αγάπη στην πορεία των σπουδών του και υπογράμμισε ότι η υιική του αγάπη προς το σεπτό πρόσωπο του και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο «αποτελούν βασικά στοιχεία της Αρχιερατικής διακονίας του». Επίσης, μνημόνευσε με ευγνωμοσύνη τον αλήστου μνήμης Μητροπολίτη Αυστρίας Μιχαήλ, ο οποίος εκοιμήθη πρόσφατα, και τον περιέβαλε με πατρική αγάπη κατά την τριετή διακονία του στην Βιέννη και «από τον οποίο διδάχθηκε πρωτίστως την άνευ όρων και ορίων αφοσίωση στην Εκκλησία».


Στην ομιλία του ο Κυρηνείας Χρυσόστομος τόνισε ότι «η γη της Κυρηνείας δεν τεμαχίζεται, ούτε διχοτομείται, η επαρχία Κυρηνείας δεν γνωρίζει κομμάτια και κόμματα, η Κυρήνεια είναι η ενοποιός δύναμης, που υπόσχεται την ενότητα των Κυρηνειωτών, που προσδοκά την επιστροφή των προσφυγοποιημένων και αγνοουμένων κατοίκων της».


Οι Κυρηνειώτες, επεσήμανε, αντιμάχονται «άδικα για τον λαό προτεινόμενα σχέδια λύσης και αγωνίζονται σθεναρά τον αγώνα τον καλό για την ειρήνη, την ευημερία και την ασφάλεια».


Ο νέος Μητροπολίτης υπογράμμισε ότι προσέρχεται στους Κυρηνειώτες πρόσφυγες αδελφούς του «ουχί ως ξένος, προς ξένους, αλλά ως οικείος, γέννημα θρέμμα της γης της επαρχίας Κυρηνείας και ως γνήσιος αδελφός».


Επίσης, διαβεβαίωσε ότι καλείται να βαδίσει «την οδό την στενή και τεθλιμένη του αγώνος υπέρ της υπερασπίσεως των δικαίων και δικαιωμάτων των απανταχού Κυρηνειωτών και των λοιπών προσφύγων».


Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, προσφωνώντας τον νέο Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομο, τόνισε ότι το «αρχιερατικό υπούργημα προσφέρεται μόνο για διακονία και υπηρεσία προς τον λαό του Θεού». Συναφώς του υπέδειξε η όλη δράση και βιωτή του να είναι «μια αδιάλειπτη μίμηση του Χριστού».


Επίσης, κάλεσε τον νέο Μητροπολίτη να αγωνίζεται αδιαλείπτως τον ιερό αγώνα της πατρίδας και της ελευθερίας «μέχρις ότου στους γλαυκούς ουρανούς της Κυρηνείας ανατείλει η χρυσόπτερος ίρις, που θα αναγγείλει το φέγγος της ποθεινής ημέρας, της εθνικής μας απολυτρώσεως και δικαιώσεως».


ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων ΑΜΗΝ


No comments:

Post a Comment