Wednesday, March 21, 2012

Ο ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ;


Ο ΘΕΟΦΙΛΕΣΤΑΤΟΣ ΑΠΑΜΕΙΑΣ κ. ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΒΕΙ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Η πληροφορία ότι ο Θεοφιλέστατος επίσκοπος Απαμείας διεμήνυσε ήδη στον Παναγιότατο ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στο Φανάρι στις 27 Μαρτίου που θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου για την υπόθεση της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου, δείχνει πόσο περισσότερο μπλεγμένη είναι η κατάσταση που αφορά τη Μονή από ότι φανταζόμαστε.


Δεν γνωρίζουμε αν ο Παναγιότατος και η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου θα θεωρήσουν ικανοποιητικούς του λόγους που πρόβαλε ο Θεοφιλέστατος για την άρνησή του να μεταβεί στο Φανάρι και τι συνέπειες τυχόν θα έχει η άρνησή του να παραστεί στη Σύνοδο.


Η όλη υπόθεση “μυρίζει μπαρούτι”, κατά τη λαική έκφραση!


Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μεγαλύτερη συσκότιση παρά διαφώτιση με τις αντικρουόμενες πληροφορίες για το θέμα.


Σε κάποια χρονική στιγμή είχε ειπωθεί ότι ο Θεοφιλέστατος Απαμείας θα μετέβαινε ως βοηθός επίσκοπος στην Τένεδο.


Ακολούθως ακούστηκε ότι φιλικά προς τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο πρόσωπα απέτρεψαν τη διαμονή του Θεοφιλέστατου στο πατρικό σπίτι του Αμερικής Ιάκωβου στην Τένεδο.


Υστερα ακούστηκε ότι βρέθηκε άλλος τόπος διαμονής για το Θεοφιλέστατο στην Τένεδο.


Ακολούθως ακούστηκε ότι ο Πατριάρχης έστειλε τελεσίγραφο στον Θεοφιλέστατο να φύγει αμέσως από την Αμερική.


Υστερα ακούσαμε ότι ο Θεοφιλέστατος εγκατέλειψε την Ιερά Μονή του Αγίου Νεκταρίου (μετόχι της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου στο Μπρούκλιν) που διέμενε και ότι για να εξασφαλίσει τα προς το ζην αναγκάστηκε να προσφύγει στο σύστημα Κοινωνικής Προνοίας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.


Υστερα ακούσαμε για ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης της Ιεράς Μονής Χρυσοβαλάντου από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου και τώρα ακούμε ότι ο Θεοφιλέστατος θα μηνύσει ίσως τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και τον Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελο και ότι αρνείται να μεταβεί στο Φανάρι.


Ομολογούμε ότι τα έχουμε χαμένα.


Τι τέλος πάντων συμβαίνει;


Παρακαλούμε θερμά όλους τους εμπλεκομένους- για μια ακόμη φορά - να μην βαρύνουν τη συνείδηση των πιστών με χειρισμούς που θα προκαλέσουν περαιτέρω σκανδαλισμό.


Παραθέτουμε στη συνέχεια απόσπασμα από το ρεπορτάζ του κ. Καλμούκου που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****


Ο ΒΙΚΕΝΤΙΟΣ ΔΕΝ ΠΗΓΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ - ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ

Του κ. Θεόδωρου Καλμούκου

==================


Ο Επίσκοπος Απαμείας Βικέντιος δεν προτίθεται να μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την Τρίτη 27 Μαρτίου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα». Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Κ.» στις 24 Φεβρουαρίου 2012, η Σύνοδος του Φαναρίου στη συνεδρίασή της του περασμένου μήνα αποφάσισε να προσκαλέσει αμφοτέρους τους πρώην ιδρυτές της Μονής Χρυσοβαλάντου, Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο και Επίσκοπο Απαμείας Βικέντιο, να εμφανιστούν την Τρίτη 27 Μαρτίου προς απολογία ενώπιον της Ιεράς Συνόδου.


Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με τον Επίσκοπο Βικέντιο είπε ότι «προς το παρόν δεν επιθυμώ να προβώ σε κανένα σχόλιο».


Σύμφωνα με τα κανονικά και εκκλησιαστικά θέσμια, η Σύνοδος σε παρόμοιες περιπτώσεις μεταβάλλεται σε Πνευματικό Δικαστήριο για αρχιερείς με πρόεδρο τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.


Η Σύνοδος απαρτίζεται από τους εξής:


Νικαίας Κωνσταντίνο, Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιο, Σύμης Χρυσόστομο, Μιλήτου Απόστολο, Πριγκηποννήσων Ιάκωβο, Φιλαδελφείας Μελίτωνα, Σεβαστείας Δημήτριο, Πιτσβούργου Σάββα, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιο, Χονγκ-Κονγκ Νεκτάριο, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου Στέφανο και Προύσης Ελπιδοφόρο.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Παϊσιος προγραμματίζει να πάει στο Φανάρι, συνοδευόμενος από συγγενικό του πρόσωπο.


Οι λόγοι τους οποίους επικαλείται ο Επίσκοπος Βικέντιος για τη μη μετάβασή του στο Φανάρι, είναι αφʼ ενός λόγοι υγείας και αφετέρου η διακινδύνευση απώλειας των παροχών και ευεργετημάτων, όπως οίκησης, διατροφής, ιατροφαρμακευτικής ασφάλισης, που λαμβάνει από την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή ως Welfare, πράγμα το οποίο έχει καταστήσει γνωστό στο Πατριαρχείο.


Μέχρι πριν μερικούς μήνες διέμενε σε δωμάτιο στο Μετόχι του Αγίου Νεκταρίου στο Μπρούκλιν, πλην όμως όταν του δόθηκε εντολή να φύγει από την Αμερική και να εγκατασταθεί στην Πάτμο, ζήτησε να υπαχθεί στην κατηγορία των αστέγων της Κοινωνικής Πρόνοιας. Εν τω μεταξύ, αμφότεροι οι ιεράρχες Παϊσιος και Βικέντιος έχουν μεταβιβάσει ολόκληρη την ακίνητη περιουσία της Μονής και των Μετοχίων της στο Πατριαρχείο αξίας περίπου σαράντα εκατομμυρίων δολαρίων.


Αμφότεροι οι ιεράρχες, Παϊσιος και Βικέντιος, τελούν σε αργία από τον Δεκέμβριο του 2010. Το Πατριαρχείο με πρότερη απόφασή του είχε δώσει εντολή στον μεν Παϊσιο να μεταβεί σε Μονή στην Κάλυμνο, στον δε Βικέντιο σε Ασκητήριο στην Πάτμο.


Από έρευνα του «Ε.Κ.» προκύπτει ότι πρόκειται για το Ερημητήριο του Αγίου Γεωργίου του Αυλακίου, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Πάτμου, λίγο ψηλότερα από το λεγόμενο Λιβάδι των Καλογήρων.


Αμφότεροι δεν μετέβηκαν στις προαναφερθείσες νήσους, αλλά ο μεν Παϊσιος διαμένει στην Αθήνα, ο δε Βικέντιος στη Νέα Υόρκη. Οπως είχε γράψει ο «Ε.Κ.» στις 30 Νοεμβρίου 2011, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε στείλει το τελευταίο τελεσίγραφο προς τον Επίσκοπο Βικέντιο, στο οποίο του έλεγε να φύγει από την Αμερική μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου, αλλιώς θα του επιβληθούν εκκλησιαστικές κυρώσεις. Ο Επίσκοπος Βικέντιος είχε υποβάλει αίτημα στον Πατριάρχη να του επιτρέψει να παραμείνει στην Αμερική επικαλούμενος λόγους υγείας, αλλά και πρακτικούς λόγους επιβίωσης, αλλά δεν έγινε αποδεκτό. Πριν από αυτό είχε διαμηνυθεί στον Επίσκοπο Βικέντιο να μεταβεί και να υπηρετήσει στη Μητρόπολη Ιμβρου και Τενέδου, πλην όμως δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η εκδοχή.



ΠΗΓΗ:


Πυλώνας Εκκλησιαστικών Ειδήσεων ΑΜΗΝ,


Εθνικός Κήρυκας

No comments:

Post a Comment